MOTORSPORT

Kauden kolmas voitto vei Määtän lähelle Suomen mestaruutta – “Ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa”

Atro Määtälle ei löytynyt pysäyttäjää rallicrossin SM-sarjan kauden neljännessä osakilpailussa Jalasjärvellä lauantaina. Määttä kaasutteli uudella Murtoharjun moottoriradalla jo kauden kolmannen voittonsa ja otti sen myötä ison askeleen lähemmäksi uran kuudetta rallicrossin Suomen mestaruutta.

Atro Määtälle, 43, lähtötilanne Jalasjärven kilpailuun oli haastava, sillä Valkealan UA:n kuljettaja ei työkiireiden takia ehtinyt mukaan perjantaina ajettuihin vapaisiin harjoituksiin, vaan saapui kisapaikalle vasta lauantai-aamuna.

– Uusi rata ja ei oltu yhtään käyty testaamassa. Olihan se ensimmäisessä lähdössä vähän jännittävää, että miten menee. Kohtuu hyvin se sitten meni, toiseksi nopein aika, Määttä kommentoi UrheiluUutiset.comille kilpailun jälkeen.

Määttä ei ole tällä kaudella osallistunut yhdessäkään SM-osakilpailussa perjantain harjoituksiin. Jalasjärven kilpailussa ratakuuluttaja ilmoitti Määtän sanoneen, että “vain lahjattomat harjoittelee”. Määttä kuuli tästä vasta kilpailun jälkeen ja haluaakin korostaa, että tuo lausahdus ei ole hänen suustaan lähtöisin. Kokenut rallicross-kuljettaja kun ei missään nimessä ajattele noin.

– En todellakaan ajattele. Se oli mauton vitsi meidän tiimin jäseneltä ja itse en ollut tuosta millään tavalla tietoinen, kun se oli päässyt tiimin papereissa ratakuuluttajalle. Onhan tässä kokemusta rallicrossista ehtinyt kertyä, mutta tänä vuonna vapaisiin harjoituksiin osallistuminen on estynyt vain ja ainoastaan työkiireiden takia. Onneksi ollaan kuitenkin ehditty kisaan mukaan lauantaina ja sehän on tietysti pääasia, Määttä korostaa.

Toinen alkuerä sujui Määtältä erinomaisesti, sillä kolme ratakierrosta kulkivat lähes kolme sekuntia nopeammin, kuin toiseksi nopeimman ajan kellottaneella Pekka Keski-Korsulla. Kolmannessa alkuerässä Fordin tekniikkamurheet pudottivat sijoituksen kahdeksanneksi, mutta kokonaistilanteessa tulosrivi 2-1-8 riitti tuomaan ykkössijan ja sitä kautta myös korkeimmat SM-pisteet.

– Toiseen erään tuli pohjat ja se meni kyllä ihan nappiin. Kolmannessa erässä suoran päässä meni murrosnivel edestä, hävisi keulasta veto ja auto oli sen myötä vähän “vikuri” ajaa. Eikä se takaakaan vedä kunnolla tuossa kohta, kun keskilukko ei jaksa kunnolla pitää. Mutta kuitenkin kahdeksanneksi päästiin ja saatiin hyvät pisteet, Määttä totesi tyytyväisenä.

“Huolletaan auto kuntoon ja lyödään kaasu pohjaan”

Semifinaaleissa Määttä asettui ensimmäiseen erään yhdessä Toni Lukanderin, Ari-Pekka Niemen, Ari Perkiömäen, Kari Irrin, sekä Mikko Malisen kanssa. Paalupaikalta lähtenyt Määttä ajoi ruutulipulle toisena, kun Lukander ehti edelle ja nappasi erävoiton. Finaaliin Määttä lähti toisesta rivistä ja vaikka komea voitto tulikin, niin ilman ongelmia ei päivän viimeinen lähtö kuitenkaan sujunut.

– Kolmannesta ruudusta sain ihan hyvän startin ja pääsin toiseksi. Lisälenkin taktiikka osui kyllä kohdalleen. Yksi “pytty” oli kuitenkin pois pelistä ja aika rankasti se piti ääntä. Mietin jo siinä kohtaa, että pääseeköhän tällä maaliin asti, mutta onneksi se kesti ja voitto tuli. Ihan hyvä päivä. Ei kaikki lähdöt ihan putkeen mennyt, mutta kokonaisuus oli hyvä, Määttä paketoi Jalasjärven tapahtumat.

Määttä on juhlinut osakilpailuvoittoa tällä kaudella Hyvinkäällä, Kaanaassa ja nyt siis Jalasjärvellä. “Hattutemppu” oikeuttaa SM-pisteissä tukevaan 22 pisteen johtoasemaan. Kun ajamatta on enää yksi osakilpailu ja maksimissaan yksi kuljettaja voi saavuttaa yhdestä osakilpailusta 30 pistettä, niin Määtän mestaruus on nyt erittäin lähellä. Kokenut kuljettaja ei kuitenkaan mestaruudesta halua vielä tässä kohtaa kautta puhua.

– Onhan se piste-ero kohtuullinen, mutta maalissahan ne palkinnot vasta jaetaan. Kouvolassa se ratkeaa sitten. Jalat on ihan hyvin vielä maassa, ei olla vielä mietitty mestaruutta. Ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa, Määttä muistutti siitä, että autourheilussa mitä tahansa voi aina tapahtua.

Määttä on voittanut urallaan rallicrossin Suomen mestaruuden SuperCar-luokassa vuosina 2009, 2011 ja 2012, sekä SRC:ssä 2005 ja 2007. Kuluvan kauden finaalikilpailuun on aikaa kuukauden verran, mutta mitään poppaskonsteja ei tässä vaiheessa ole tarve tehdä viimeiseen osakilpailuun valmistautumisen suhteen verrattuna kauden aiempiin osakilpailuihin.

– Ei siinä varmaan mitään sen kummempaa, kun huolletaan auto taas kuntoon, mennään kisaan ja lyödään kaasu pohjaan, Määttä naurahti.

Yhteen asiaan tosin on muutos tulossa, sillä koska nyt ei Määtän tiimin tarvitse tehdä pitkää matkaa kisapaikalle, niin työkiireistään huolimatta Määttä ehtinee mukaan perjantain vapaisiin harjoituksiin. Mestaruus kun ratkeaa syyskuussa Määtän kotiradalla Kouvolan Tykkimäessä ja vaikka kilpailut aiempina vuosina eivät siellä olekaan aina oikein onnistuneet, niin Määttä ei kotiradastaan suostu ottamaan kuitenkaan ylimääräisiä paineita finaaliviikonlopun osalta.

– Mukavahan siellä on ajaa, vaikka välillä on tuntunut siltä, ettei siellä meinaa hommat oikein onnistua. Mutta ei mitään, hyvällä mielellä lähdetään sinne. Ei olla sielläkään käyty tänä vuonna työkiireiden takia kertaakaan ajamassa, mutta nythän se on aika mennä sinnekin ajamaan, Määttä päätti.

Rallicrossin SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan 23. syyskuuta Kouvolassa.

SuperCar ja Jalasjärven finaalin tulokset

1) Atro Määttä (Ford) 4.17,327
2) Jere Kalliokoski (Skoda) 4.18,920
3) Jukka Lautamäki (Skoda) 4.26,236
4) Toni Lukander (Mitsubishi) 4.28,891
5) Ari Perkiömäki (Ford) 4.29,483
6) Pekka Keski-Korsu (Ford) 4.29,806

SM-pisteet 4/5 osakilpailua

1) Atro Määttä 104
2) Toni Lukander 82
3) Jukka Lautamäki 81
4) Ari Perkiömäki 80
5) Jere Kalliokoski 79
6) Ari-Pekka Niemi 61
7) Pekka Keski-Korsu 53
8) Kari Irri 47
9) Jari Putkinen 39
10) Jukka Pykäläinen 34

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com