MOTORSPORT

Kimiläinen siteerasi voiton huumassa klassikkosanontaa – “Aivan kuten Suomessa sanomme…”

W Series -formulasarjan kauden viides ja samalla kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin lauantaina Assenissa, Hollannissa. Viikonlopun ehdoton ykkösnimi oli Emma Kimiläinen, joka kauden kolmannessa osakilpailussaan oli nopein niin vapaissa harjoituksissa, aika-ajoissa, kuin kilpailussakin.

Naisille tarkoitetun W Series -formulasarjan kauden viides osakilpailu todisti lauantaina jo neljännen eri osakilpailuvoittajan juhlaa, kun kauden kolmannen osakilpailunsa ajanut Emma Kimiläinen, 30, taituroi lauantaina Assenin radalla Hollannissa maaliin selkeänä ykkösenä. Ennen Kimiläistä Jamie Chadwick oli voittanut Saksan Hockenheimin ja Italian osakilpailut, Beitske Visser oli ykkönen Belgiassa ja Marta Garcia Saksan toisessa osakilpailussa Norisringillä.

– Aivan kuten Suomessa sanomme, “jos haluat voittaa, palkkaa suomalainen”, Kimiläinen siteerasi jo 80-luvulla sinivalkoisen rallidominoinnin myötä syntynyttä klassikkosanontaa Assenin kilpailun jälkeen.

Kimiläinen oli Assenin viikonlopun ehdoton ykkösnimi ajamalla perjantain vapaissa harjoituksissa nopeimman ajan, olemalla ykkönen lauantaina aika-ajoissa ja kilpailussa, sekä kirjauttamalla kilpailusta kaiken lisäksi vielä nopeimman kierrosajan. Kimiläisen ainoa epäonnistuminen osui starttiin, kun kakkosruudusta matkaan lähtenyt Alice Powell pääsi ohittamaan vaisun startin saaneen suomalaiskuljettajan.

– Loistava viikonloppu! Heti ensimmäisestä harjoitusjaksosta lähtien tiesin, että minulla on nopeutta ajaa voittoon. Huonon startin jälkeen odotin vain sitä oikeaa hetkeä, että otan johtoaseman takaisin Alicelta, Kimiläinen kertasi.

Ensimmäisellä kierroksella tapahtuneen kolarin seurauksena turva-auto saapui radalle ja kun kilpailu pääsi jatkumaan, karkasi kärkikaksikko Powell-Kimiläinen muilta lähes välittömästi omille teilleen. Kun kilpailua oli ajamatta reilut 10 minuuttia, nähtiin Kimiläiseltä ensimmäinen ohitusyritys, joka myös tuotti tulosta. Powell ajautui radan ensimmäisessä mutkassa leveäksi, Kimiläinen kuittasi ohi ja kärkeen, eikä enää paikastaan luopunut, vaan saapui maaliin ykkösenä lähes kuuden sekunnin voittomarginaalin turvin.

– Hyvä pieni härnäys ja painostus. Powell katseli peilejä vähän liikaa, että tuleeko (Kimiläinen) sisään vai ei tule. Ajatteli, että pitää jättää vähän tilaa sinne ja jarrutti vähän liian myöhään, meni leveäksi ja kanttareiden yli, Viasat-kanavan asiantuntija Jyrki Järvilehto kommentoi voiton ratkaissutta ohitustilannetta suorassa lähetyksessä.

Kimiläinen lähti uuden sarjan historian ensimmäiseen kauteen tavoitteenaan mestaruus, mutta tuo tavoite mureni jo avauskilpailussa Saksan Hockenheimissa. Kanadalaiskuljettaja Megan Gilkes torppasi Kimiläisen auton perään kilpailun avauskierroksella ja molemmat joutuivat keskeyttämään. Tärsky oli sen verran kova, että Kimiläisen vanha niskavamma uusiutui ja sen seurauksena kaksi seuraavaa osakilpailua jäi ajamatta.

Kimiläinen teki paluun radalle edellisessä osakilpailussa Norisringillä ja ajoi viidenneksi, kunnes Assenista tuli nyt se todellinen jättipotti.

– Hockenheimissa ajetun avauskilpailun jälkeen olin todella pettynyt saadessani kuulla, että olen loukkaantunut ja en tiennyt kuinka pitkään joutuisin odottamaan, että saisin taas ajaa kilpaa. Sain kuitenkin apua parhailta terveydenhuollon asiantuntijoilta, Hintsa Performancelta, sekä omalta lääkäriltäni, ja pystyin tulemaan takaisin entistäkin vahvempana, voiton myötä pisteissä kuudenneksi noussut Kimiläinen kiitteli.

W Series -sarjan kilpailujohtaja Dave Ryan arvosti Kimiläisen viikonlopun suorituksia suuresti ja suorastaan intoutui ylistämään suomalaisen rattitaiturin edesottamuksia.

– Se mitä Emma esitti tänään, oli todellakin osoitus taidosta ja rohkeudesta. Hän ajoi loistavasti ajamalla voittoon paalupaikalta ja kirjauttaen nopeimman kierroksen. Hän myös osoitti suurta tahtoa palata takaisin loukkaantumisensa jälkeen ja halua näyttää meille kaikille miten hyvä hän oikeasti on, Ryan korosti.

Assenissa ajetaan kilpaa myös sunnuntaina, mutta kyseessä on sarjan ulkopuolinen kilpailu, joka lisättiin kalenteriin kauden jo ollessa käynnissä. Tähän ylimääräiseen kilpailuun kuljettajat starttaavat lauantain kilpailun jälkeisen pistetilanteen käänteisess järjestyksessä, eli esimerkiksi sarjaa johtavan Jamie Chadwickin lähtöruutu on koko porukan viimeinen. Sarjan kauden kuudes ja viimeinen osakilpailu ajetaan Englannin Brands Hatchissa 10.-11. elokuuta.

Assenin kilpailun tulokset

1) Emma Kimiläinen 32.20,386
2) Alice Powell (GBR) + 5,767
3) Jamie Chadwick (GBR) + 8,762
4) Beitske Visser (NED) + 9,363
5) Caitlin Wood (AUS) + 18,579
6) Gosia Rdest (POL) + 20,077
7) Jessica Hawkins (GBR) + 22,481
8) Vicky Piria (ITA) + 25,105
9) Marta Garcia (ESP) + 25,636
10) Sarah Moore (GBR) + 25,839

Pistetilanne 5/6 osakilpailua

1) Jamie Chadwick (GBR) 98
2) Beitske Visser (NED) 85
3) Marta Garcia (ESP) 62
4) Alice Powell (GBR) 51
5) Fabienne Wohlwend (LIE) 41
6) Emma Kimiläinen 35
7) Miki Koyama (JPN) 30
8) Sarah Moore (GBR) 23
9) Tasmin Pepper (RSA) 22
10) Vicky Piria (ITA) 16

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

 

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com