MOTORSPORT

Komea sinivalkoinen avaus Höljesissä! Suomalaiset nopeimpia kolmessa luokassa

Rallicrossin RallyX Nordic -sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan tänään torstaina Ruotsin Höljesissä. Ensimmäisissä alkuerissä nähtiin todellista suomalaiskuljettajien ilotulitusta.

Neljässä eri luokassa suomalaiskuljettajia on Höljesissä mukana kolmessa: Niclas Grönholm Supercar-luokassa, Jesse Kallio Supercar Lites -luokassa, sekä Raoul Dahlqvist ja Elias Kalliokoski Crosskart Junior -luokassa. Kun ensimmäiset alkuerät oli ajettu, tulosluettelot olivat suomalaisittain komeaa luettavaa, kaikissa kolmessa luokassa suomalaiskuljettaja kun löytyi ykkösriviltä!

Supercar-luokassa Niclas Grönholm oli arvottu neljänteen eli viimeiseen lähtöön. Lähtöruutu radan ulkopuolelta, viidennestä ruudusta, asetti omat haasteensa Hyundai-kuljettajalle, mutta Grönholm selvitti haasteen mestarillisesti. Grönholm sai hyvän startin, avausmutkassa Fraser McConnell yritti haastaa suomalaiskuljettajaa, mutta Grönholm piti linjansa ja nappasi johtopaikan haltuunsa ulkokautta tapahtuneen ohituksen myötä.

Aiemmin ajetuissa kolmessa muussa lähdössä nopeinta vauhtia oli pitänyt rallicrossin kaksinkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson, joka omassa lähdössään oli esitellyt startin jälkeen samanlaisen ulkoa kautta tapahtuneen ohituksen, kuin Grönholm teki. Kristofferssonille haasteen ensimmäisessä mutkassa heitti rallicrossin toisen kaksinkertaisen maailmanmestarin ja Kristofferssonin ex-tallikaverin Petter Solbergin poika Oliver Solberg.

Grönholm ajoi lopulta ehjän ajosuorituksen jälkeen ykkösenä ruutulipulle ja jos normaalisti ovat sekunnin kymmenykset ja sadasosat lähes poikkeuksetta kääntyneet aina ruotsalaisten eduksi, niin tällä kertaa kävi toisin. Grönholm kellotti koko porukan nopeimman ajan, lyöden Kristofferssonin 0,039 sekunnilla. Kolmanneksi sijoittunut Robin Larsson hävisi Grönholmille 0,097 sekuntia.

– Ihan hyvä, mutta vieläkin pystymme parempaan. Auto ei ole vielä täydessä iskussa ja omaan ajooni en ole tyytyväinen. Liian varovaista, pieniä virheitä siellä ja täällä, ja lisälenkillä tuli sählättyä. Mutta siksi olemme täällä, testaamme ja kokeilemme eri asioita, Grönholm kommentoi kilpailun live-striimissä tuoreeltaan ensimmäisen alkuerän jälkeen.

Toisessa alkuerässä nähdäänkin sitten todellinen titaanien taistelu, kun ensimmäisen alkuerävaiheen viisi nopeinta kuljettajaa asettuvat samaan lähtöön. Grönholm starttaa ykkösruudusta, saaden vierelleen Kristofferssonin, Larssonin, Pontus Tidemandin, sekä Solbergin. Kolme ensin mainittua kuljettajaa nähdään elokuussa käynnistyvässä MM-sarjassa, joten selvää on, että lähdössä saadaan ensimmäinen “maistiainen” tulevasta.

Supercar Lites -luokassa Jesse Kallio sai omassa lähdössään loistavan startin ja nappasi kärkipaikan haltuunsa ensimmäisen mutkan jälkeen. Kallio ei virheitä tehnyt, vaan ajoi ruutulipulle ykkösenä ja kokonaisaika oli luokan selkeästi nopein, kun Simon Olofsson hävisi 0,701 sekuntia. Kolmanneksi nopeimman ajan tehnyt Kallion tiimikaveri Linus Östlund jäi suomalaiskuljettajasta 1,412 sekuntia.

Crosskart Junior -luokassa Raoul Dahlqvist näytti ruotsalaisille kilpakumppaneille heti kättelyssä kaapin paikan, ajamalla ensimmäisessä alkuerävaiheessa nopeimman ajan. Toiseksi sijoittunut Erik Nilsson hävisi Dahlqvistille 0,666 sekuntia ja kolmannen sijan napannut Lukas Andersson puolestaan 0,703 sekuntia. Elias Kalliokoski oli kahdeksanneksi nopein.

Toiset alkuerät Höljesissä käynnistyivät hetki sitten. Torstain ohjelmassa on vielä toiset, sekä kolmannet alkuerät, semifinaalit ja finaalit.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com