Koronaviruksen vaikutukset autourheiluun – Päivitetty tiistaina 21.4. klo 12.25

21.4.2020 / 12:25

[ A- ] / [ A+ ]

Tällä sivulla uutisoimme koronaviruksen vaikutukset autourheiluun ja lajin tapahtumiin niin Suomessa, kuin ulkomailla. Saadaksesi sivun näyttämään viimeisimmät uutiset, päivitä sivu painamalla F5-nappia (tietokoneella) tai mobiililaitteen ollessa kyseessä, sivun päivitys laitteen käyttöominaisuuksien mukaan.

Rallin MM-sarjasta on tänä vuonna ajettu kolme osakilpailua, mutta seuraavat kolme osakilpailua, Argentiina, Portugali ja Italia, on siirretty. Kalenterissa seuraavaksi vuorossa on heinäkuussa Keniassa ajettava Safari Ralli, kun taas Suomen osakilpailu olisi vuorossa elokuun alkupuolella.

Formula 1:n MM-sarjaan koronavirus on iskenyt rankalla kädellä, sillä autourheilun kuninkuusluokan kautta ei olla vielä päästy edes aloittamaan. Kauden avaus Australiassa peruttiin ja samoin kävi myös legendaariselle Monacon GP:lle, joka jäi edellisen kerran ajamatta 66 vuotta sitten. Siirrettyjä osakilpailuja on tähän mennessä kuusi kappaletta: Bahrain, Vietnam, Kiina, Hollanti, Espanja ja Azerbaidzan.

Rallicrossin MM-sarjasta on jouduttu siirtämään tässä vaiheessa kaksi ensimmäistä osakilpailua: Espanja (18.-19.4.), sekä Portugali (2.-3.5.). MM-sarjan lisäluokkaan, RX2:een, tämä vaikuttaa molempien osakilpailujen osalta, sillä kyseistä luokkaa piti alkuperäisen suunnitelman mukaan ajaa myös sekä Espanjassa, että Portugalissa. Sama koskee myös MM-sarjan yhteydessä ajettavaa EM-sarjaa ja sen Super1600-luokkaa.

Suomessa autourheilun keskusjärjestö AKK ilmoitti jo 12. maaliskuuta, että sen alaiset kilpailut on peruttu toukokuun loppuun saakka. Useiden kilpailujen peruutusten / siirtojen kohteeksi joutuivat muun muassa rallicrossin SM-sarjan kauden avaus Kouvolassa, FinRX-sarjan Joensuun ja Hyvinkään osakilpailut, rata-autoilun SM-sarjan Ahveniston osakilpailu, driftingin SM-sarjan Honkajoen osakilpailu, jokamiehenluokan Asfalttikunkku, rallisprintin Japan Motors Cupin Tammisaaren ja Nivalan osakilpailut, sekä Lake City Rally Ylöjärvellä. AKK:n tiedotteen mukaan koronaviruksen johdosta aikavälillä 17.3.-31.5. peruttuja kilpailutapahtumia on yhteensä 59 kappaletta.

Harrastemoottoriurheilun Keskusjärjestö ry on perunut AKK:n tavoin kaikki kilpailunsa 31. toukokuuta saakka. Ajamatta jäi jo R-Rallicupin Suomussalmen (14.3.) osakilpailu ja lisäksi viiva on vedetty yli Ikaalisten (8.-9.5.) osakilpailujen osalta. Peruutuksen uhriksi joutui myös Nivalan Asfalttisprintti (23.-24.5.).

Rallin EM-sarjan kilpailukalenteri on mennyt koronaviruksen takia lähes kokonaan uuteen muotoon. Kauden avausosakilpailu piti ajaa viime viikonloppuna Portugalissa, mutta se siirrettiin ajettavaksi syyskuussa. Samalla Kyproksen osakilpailu siirtyi viikolla eteenpäin. Sarjan toinen osakilpailu, Espanja, puolestaan siirrettiin joulukuulle, joten kauden avausosakilpailu olisi tarkoitus ajaa toukokuun viimeisenä viikonloppuna Latviassa.

Historic Rallin EM-sarjan kauden avaus Espanjassa peruttiin. Huhtikuussa tarkoitus oli ajaa Italiassa ja Tshekissä, mutta nuo osakilpailut on siirretty. Sähköformuloiden, Formula E:n, MM-sarjassa Kiinan, Italian, Ranskan, Korean ja Indonesian osakilpailut on siirretty.

Rata-autoilun vakioautojen DTM-sarjan kauden avaus on siirtynyt heinäkuulle ja kausi tullaan näillä näkymin viemään läpi viidessä kuukaudessa. Normaalisti DTM:ssä kausi on aina päättynyt Saksan Hockenheimiin, mutta tällä kertaa finaaliviikonlopun isäntänä toimii legendaarinen Monzan rata Italiassa.

Rata-autoilun Japanin Super GT -sarjan viime viikonlopulle Fujin radalle suunnitellut testit jäivät kokonaan ajamatta. Alunperin testit piti ajaa ilman yleisöä, mutta lopulta testit päätettiin perua kokonaan. Kahdeksan osakilpailua käsittävä sarja olisi tarkoitus käynnistyä 11.-12. huhtikuuta Okayaman osakilpailulla Japanissa. Vielä toistaiseksi tuota osakilpailua ei ole peruttu / siirretty ja viimeisimpien tietojen mukaan se saatetaan ajaa tyhjille katsomoille. Super GT -sarjaan suomalaisväriä tuo Heikki Kovalainen.

Legendaariset rata-autoilun Le Mansin ja Nurburgringin 24 tunnin kilpailut on siirretty ajettavaksi syksyllä. Le Mansin 24 tunnin kilpailu, joka on myös WEC-sarjan kauden päätösosakilpailu, ajetaan 19.-20. syyskuuta ja Nurburgringin 24 tunnin kilpailu viikkoa myöhemmin, 26.-27.9.

Perinteisesti aina pääsiäisen aikaan Helsingin Messukeskuksessa järjestetty American Car Show on löytänyt uuden ajankohdan alkukesästä. American Car Show, jossa myös autourheilu on vahvasti mukana, järjestetään 5.-7. kesäkuuta. Sen sijaan Lahdessa toukokuussa järjestettäväksi suunniteltu Classic Motorshow peruuntui kokonaan tämän vuoden osalta. Samalla tämän vuoden näyttelyyn kaavailtu teema, Työn sankarit – ajoneuvot töissä, siirtyy vuodella eteenpäin. Ensi vuonna Classic Motorshow on tarkoitus järjestää Lahdessa 24.-25. huhtikuuta.

———-

Päivitetty torstaina 2.4. klo 15.05

Kuten edellä sanotaan, niin aiemmin FHRA ilmoitti järjestävänsä American Car Show -tapahtuman Helsingin Messukeskuksessa kesäkuussa. Nyt tapahtuma on kuitenkin tämän vuoden osalta peruttu kokonaan ja seuraavan kerran American Car Show avaa ovensa pääsiäisenä 2021. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jo vuonna 1978 ensimmäisen kerran järjestetty tapahtuma jää väliin.

Samalla FHRA myös ilmoitti, että kaikki kesäkuulle tai sitä ennen suunnitellut Drag Racingin SM-osakilpailut, sekä Nitro Nationals on peruttu. FHRA:n johtoryhmä tulee käsittelemään kilpailukauden jatkoa uudelleen 17. kesäkuuta. FHRA:n toimistohenkilökunnan lomautukset alkavat tällä viikolla ja ne koskevat koko henkilöstöä. FHRA Marketing Oy:n ja FHRA ry:n puheenjohtaja Lasse Koskinen on eronnut tehtävästään henkilökohtaisiin syihin vedoten.

Autourheilun sinivalkoinen keskusjärjestö AKK tiedotti torstaina, että koronaviruksen aikaan saama poikkeustilanne Suomessa tuo merkittäviä muutoksia rallin SM-sarjan loppukauden kilpailukalenteriin. Lue lisää täältä.

———-

Päivitetty tiistaina 21.4. klo 12.25

Rallicrossin MM-sarjan Belgian (16.-17.5.) ja Norjan (13.-14.6.) osakilpailut on siirretty. Belgian osakilpailun uusi ajankohta on 3.-4. lokakuuta, kun taas Norjan kohdalla tilanne on vielä kysymysmerkki. Aiemmin MM-sarjan osakilpailuista on siirretty Espanja (18.-19.4.) ja Portugali (2.-3.5.). Tämän hetkisen tilanteen mukaan kauden olisi tarkoitus käynnistyä Ruotsin Höljesistä 4.-5. heinäkuuta.

Rallin EM-sarjan Latvian osakilpailu piti ajaa toukokuun viimeisenä viikonloppuna, mutta se on siirretty uuteen ajankohtaan. Perinteinen Liepaja Ralli olisi tarkoitus ajaa uuden suunnitelman mukaisesti 10.-12. heinäkuuta. Kovavauhtinen soralla ajettava kilpailu saattaa kaiken osuessa kohdalleen tarjota erinomaisen testimahdollisuuden Suomen MM-ralliin valmistautuville tiimeille ja kuljettajille, mikäli Jyväskylässä elokuun alussa MM-sarjaa ajetaan. Rally Estonia on jo tämän vuoden osalta peruttu.

Kuten uutisoimme aiemmin, niin rallin SM-sarjan kesäkauteen tehtiin merkittäviä muutoksia. Kesäkuulle kaavailtu Kouvolan osakilpailu, kesäkauden avaus, siirtyi syyskuun ensimmäiseen viikonloppuun. Alunperin kyseisenä ajankohtana piti ajaa Oulun osakilpailu, joka kuitenkin tämän vuoden osalta on peruttu. Näin rallin SM-sarjassa ajetaan tänä vuonna näillä näkymin viisi osakilpailua ja viimeiset SM-pisteet ovat jaossa Seinäjoella syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

Rallicrossin RallyX Nordic -sarjan kauden avausosakilpailu piti ajaa kahden kilpailun voimin Ruotsin Höljesissä 23.-24. toukokuuta, mutta nuo kilpailut on siirretty ajettavaksi myöhemmin tänä vuonna. Uutta ajankohtaa ei ole vielä tiedossa. Sarja pyritään käynnistämään Tanskan Nysumissa 6.-7. kesäkuuta.

Rata-autoilun Japanin Super GT -sarjan kilpailukalenteri on mennyt täysin uuteen muotoon. Kahdeksan osakilpailua käsittävän sarjan kauden avausosakilpailu on tarkoitus ajaa Okayamassa, Japanissa 11.-12. heinäkuuta. Super GT -sarjan uusitun kilpailukalenterin kauden 2020 osalta löydät täältä.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty FIA Motorsport Games, “moottoriurheilun olympialaiset”, siirtyvät tämän vuoden osalta ensi vuoteen. FIA Motorsport Games -tapahtuma oli tarkoitus järjestää tänä vuonna Ranskan Marseillessa 23.-25. lokakuuta, mutta nyt uudeksi ajankohdaksi on ilmoitettu 22.-24. lokakuuta 2021. Kilpailupaikka säilyy samana, eli kansainvälisen tapahtuman paremmuus eri lajeissa ratkaistaan Marseillessa, muun muassa Paul Ricardin radalla.

Päivitämme muutokset aina myös sivuston kilpailukalentereihin!

Ralli Rallicross Formula 1 MM-sarja Rata-autoilu Rallisprint Jokamiehenluokka

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit