MOTORSPORT

Kristofferssonin dominointi sai jatkoa, Peugeot noussut ykköshaastajaksi – “Todellinen uhka”

Rallicrossin MM-sarjan kauden seitsemäs osakilpailu vei karavaanin ensimmäistä kertaa tänä vuonna Euroopan ulkopuolelle, kun lauantaina ja sunnuntaina MM-pisteistä taisteltiin Trois-Rivieresin radalla Kanadassa. MM-pistejohtaja Johan Kristoffersson jyräsi jälleen voittoon, vaikka ruotsalaisen lauantai olikin kaikkea muuta kuin onnistunut.

Ennen Kanadan osakilpailua rallicrossin MM-sarjan hallitseva maailmanmestari ja ylivoimainen pistejohtaja Johan Kristoffersson oli voittanut kolme edellistä osakilpailua niin, että ruotsalainen oli kerännyt jokaisesta voittokilpailusta maksimipisteet (30) ollen ykkönen alkuerissä, semifinaalilähdössä, sekä finaalissa. Nyt tuo putki kasvoi jo neljään peräkkäiseen kilpailuun, vaikka lauantaina ajettujen kahden ensimmäisen alkuerän jälkeen Kristoffersson olikin vasta sijalla yhdeksän.

– Heikosti sujuneen lauantain takia jouduin nousemaan todella syvältä tähän voittoon. Sunnuntai-aamun lämmittelyssä yritin löytää hyvän ajorytmin, mutta en siinä onnistunut. En vain yksinkertaisesti tuntenut oloani autossa mukavaksi radan soraosuudella. Iso kiitos tiimille ja Petterille, jotka auttoivat minua, joten pystyin keskittymään ajamiseen ja vertailemaan omaa ajoani Petterin ajoon soraosuudella, Kristoffersson kertasi kilpailun jälkeen viikonloppuaan.

Sunnuntaina Kristoffersson vei nimiinsä kolmannen ja neljännen alkuerän varsin ylivoimaiseen tyyliin nousten kokonaistuloksissa lopulta ykköseksi. Sekä semifinaalilähdössä, että finaalissa aiemmista kilpailuista tuttu taktiikka, paalupaikalta kärkeen ja voittoon, toimi myös Kanadan nopealla, mutta vaikealla radalla.

– Semifinaalissa sain hyvän startin, mutta finaalissa en niinkään. Toisaalta ei saanut Timmykään (Hansen) finaalissa hyvää starttia ja startin jälkeen avauskierroksella sain tehtyä varsin selvän eron takana tuleviin. Peugeot oli todellinen uhka meille tänä viikonloppuna, joten oli tärkeää kerätä hyvä pistepotti. Hienoa oli myös jälleen voittaa Trois-Rivieresin radalla, Kanadassa myös vuosi sitten voittoa juhlinut Kristoffersson hehkutti.

Kuluvan kauden seitsemästä osakilpailusta kuusi voittaneen Kristofferssonin johto MM-sarjassa on nyt peräti 55 pistettä, kun ajamatta on vielä viisi osakilpailua. 16 viimeisimmästä MM-osakilpailusta Kristoffersson on voittanut 13, kun samaisen jakson aikana kukaan muu kuljettajista ei ole yltänyt edes kahteen osakilpailuvoittoon.

 

Timmy Hansen ja Sebastien Loeb toivat Peugeotille Kanadasta sijat kaksi ja kolme (Kuva: Peugeot Sport).

 

“Auton suhteen ollaan menty selkeästi eteenpäin”

Peugeot toi edellisessä osakilpailussa Ruotsissa kesä-heinäkuun vaihteessa radalle uuden auton, mutta sen ensimmäinen kilpailu ei vielä ranskalaistallille suurempaa menestystä tuottanut. Nyt Kanadassa meno oli jo aivan toisen näköistä ja alkuerien jälkeen kaikki Peugeot-kuljettajat, Sebastien Loeb, Timmy Hansen, sekä Kevin Hansen mahtuivat kahdeksan parhaan joukkoon edeten kirkkaasti mukaan semifinaaleihin ja lopulta tuloksena oli finaalista sijat kaksi ja kolme. Peugeot on todenteolla nousemassa Volkswagenin ykköshaastajaksi tällä kaudella.

Toiseksi suurimman pistepotin alkueristä kerännyt Loeb ylsi lauantaina kahteen alkuerävoittoon, mutta sunnuntaina vauhti ei ollut aivan samalla tasolla. Loeb kuitenkin eteni finaaliin asti nousten lopulta viidennen kerran tällä kaudella palkintopallille, vaikka semifinaalissa ehtikin pyörähtää saaden vielä sen jälkeen viiden sekunnin aikasakonkin. Loebin loppusijoitus finaalissa oli kolmas.

– Minulle viikonloppu oli ylä- ja alamäkeä, mitä se usein rallicrossissa onkin. Lauantai oli täydellinen päivä, mutta sunnuntai ei niinkään. Aamulla kolaroin (Mattias) Ekströmin kanssa ja semifinaalissa tein virheen, josta otan täyden vastuun. Se virhe tiesi kolmannen lähtörivin lähtöpaikkaa finaaliin, mikä ei ole koskaan helppo paikka startata. Kaikki tämä huomioiden kolmas sija ei ole huono tulos, mutta ennen kaikkea olen onnellinen tiimin kokonaistuloksen puolesta. Auton suhteen ollaan menty selkeästi eteenpäin ja nyt pystymme haastamaan kärkitallien autoja tosissaan, Loeb sanoi.

Loebin edelle finaalissa ehti tiimikaveri Timmy Hansen, vaikka finaalin ensimmäisellä kierroksella ruotsalaiskuljettaja törmäilikin kaiteisiin.

– Tämä oli vasta toinen kerta, kun kilpailimme tällä autolla sen jälkeen, kun se esiteltiin Ruotsissa ja täytyy sanoa, että nyt kilpaileminen uudella autolla oli jo paljon parempaa. Ajoimme Riiassa ennen Kanadan osakilpailua hyvät testit ja sitä kautta itseluottamus myös kasvoi. Viikonloppu oli muuten hyvä, mutta finaalin startissa en ihan onnistunut. Siitä huolimatta toisena ensimmäiseen mutkaan ja sen jälkeen en halunnut ottaa yhtään isoja riskejä, koska edellisestä palkintosijoituksesta oli jo ehtinyt vierähtää aikaa, Hansen korosti.

Suomalaisen GRX Taneco -tiimin Niclas Grönholm sijoittui alkuerissä seitsemänneksi, mutta kauden toinen finaalipaikka jäi lopulta haaveeksi, kun inkoolainen saapui omassa semifinaalilähdössään ruutulipulle neljäntenä. Grönholm oli semifinaalissa hyvässä vauhdissa, mutta heikko lähtö vei mahdollisuudet taistella finaalipaikasta. Lopputuloksissa kahdeksanneksi sijoittuneen Grönholmin tiimikaveri Timur Timerzyanov jäi myös finaalin ulkopuolelle ja venäläisen loppusijoitus oli yhdestoista. Grönholm on ollut tällä kaudella tiimikaveriaan parempi viisi kertaa seitsemässä ajetussa osakilpailussa.

Rallicrossin MM-sarjan seuraava, kauden kahdeksas osakilpailu, ajetaan Loheacin radalla Ranskassa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, joten kyseessä on niin Peugeotin, kuin Loebinkin kotikilpailu. Ranskassa lähtöviivalle asettuu kaksi suomalaiskuljettajaa, kun Grönholmin lisäksi mukana nähdään itävaltalaisen MJP Racing -tiimin väreissä kilpaileva Toomas Heikkinen, jolle kilpailu on MM-sarjassa kauden ensimmäinen.

Trois-Rivieresin finaalin tulokset

1) Johan Kristoffersson (SWE) Volkswagen 5.00,190
2) Timmy Hansen (SWE) Peugeot 5.00,886
3) Sebastien Loeb (FRA) Peugeot 5.02,337
4) Mattias Ekström (SWE) Audi 5.03,556
5) Petter Solberg (NOR) Volkswagen 5.04,228
6) Janis Baumanis (LAT) Ford 5.10,140

Kuljettajien MM-pistetilanne 7/12 osakilpailua

1) Johan Kristoffersson (SWE) 195
2) Sebastien Loeb (FRA) 140
3) Timmy Hansen (SWE) 140
4) Andreas Bakkerud (NOR) 139
5) Petter Solberg (NOR) 139
6) Mattias Ekström (SWE) 134
7) Kevin Hansen (SWE) 88
8) Niclas Grönholm 86
9) Janis Baumanis (LAT) 64
10) Timur Timerzyanov (RUS) 55

———-

21) Joni-Pekka Rajala 1

Tiimit

1) PSRX Volkswagen Sweden 334
2) Team Peugeot Total 280
3) EKS Audi Sport 273
4) GRX Taneco 141
5) GC Kompetition 83
6) Olsbergs MSE 57

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com