Kuudes mestaruus Määtälle toiseksi makein, Alenin kukistaminen pysyy ykkösenä – “Uskomattoman hieno kausi”

24.9.2017 / 17:12
Mestari hyppäsi finaalin jälkeen tuulettamaan menestystään auton katolle (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Atro Määttä pääsi toteuttamaan lauantaina Kouvolan Tykkimäessä sen mistä jokainen urheilija aina haaveilee, eli varmistamaan mestaruuden kotiyleisönsä edessä kotiradalla. Määtän uran kuudennen rallicrossin Suomen mestaruuden lisäksi juhlaan aihetta antoi myös Kouvolan osakilpailusta tullut suvereeni voitto.

Atro Määttä, 43, lähti rallicrossin SM-sarjan kauden viidenteen ja samalla viimeiseen osakilpailuun SuperCar-luokan selvässä pistejohdossa. Vain lähes täydellinen romahdus yhdistettynä kilpakumppanin täydelliseen suoritukseen olisi vienyt Määtältä uran kuudennen Suomen mestaruuden. Heti ensimmäisissä alkuerissä Määttä näytti, että varmistelemaan ei kotiradalle ole tultu, vaan Ford Fiesta lensi luokan nopeimpaan aikaan, vaihdelaatikon ongelmista huolimatta.

– Kakkosvaihde jäi jumiin ja siinä sitä jo mietti, että tätäkö tämä taas on. Tultiin varikolle ja katsottiin vaihdelaatikkoa, niin saatiinkin se helposti korjattua ja siitä sitten seuraavaan lähtöön, Määttä kertasi kilpailun jälkeen tapahtumia UrheiluUutiset.comin haastattelussa.

Toisissa alkuerissä Määttä oli toiseksi nopein, mutta kolmansissa alkuerissä sijoitus romahti riville yhdeksän.

– Kardaani meni poikki ja tippui radalle, Määttä pyöritteli päätään.

Alkuerien tulosrivi 1-2-9 toi kokonaistilanteessa toisen sijan, paalupaikan semifinaaliin ja kaiken kruunuksi Suomen mestaruus sai sinettinsä tässä vaiheessa päätösosakilpailua.

– Hyvä fiilis tuli kyllä siinä kohtaa, kun sai tiedon, että pisteet riittää Suomen mestaruuteen ja sen lisäksi vielä paikka semifinaalissa oli selvä. Ajattelin, että kardaani vaan kuntoon ja eteenpäin. Ja jätkät myös laittoi sen kuntoon, voitto tuli kotiin, niin voi kyllä sanoa, että kyllähän päivä oli sittenkin täydellinen, Määttä hehkutti.

Omassa semifinaalilähdössään Määttä oli ylivoimainen ja sama tahti jatkui myös finaalissa, missä eroa toiseksi ajaneeseen Jere Kalliokoskeen kertyi kolmisen sekuntia. Kolmanneksi sijoittunut Ari Perkiömäki hävisi Määtälle reilut viisi sekuntia. Sama kolmikko juuri tässä järjestyksessä oli myös SuperCar-luokan SM-pisteissä kärkikolmikko, kun Määtän takana Kalliokoski, luokan hallitseva Suomen mestari, nappasi SM-hopeaa ja Perkiömäki SM-pronssia.

 

Kuva: Jari Hotti

SuperCar-luokan SM-pisteiden kärkitrio vasemmalta oikealle: Perkiömäki, Määttä ja Kalliokoski (Kuva: Jari Hotti).

 

“Ei olla vielä suunniteltu niin pitkälle”

Määtälle nyt tullut Suomen mestaruus rallicrossissa on siis uran kuudes. SRC:ssä kausi päättyi mestaruusjuhliin vuosina 2005 ja 2007, kun taas SuperCar-luokassa Määttä on ollut ykkönen vuosina 2009, 2011, 2012 ja 2017. Tuoreimman mestaruuden Määttä rankkaa saavutuksistaan kakkoseksi ja edelle mahtuu ainoastaan vuoden 2005 SRC:n Suomen mestaruus. Tuolloin kyseinen luokka debytoi SM-sarjassa ja Määtän kanssa tiukimmin mestaruudesta aina Hyvinkään finaalikisaan asti taisteli rallilegenda Markku Alen.

– Kyllä se SRC:n ensimmäinen mestaruus on kaikkein makein. Sanotaan näin, että tämän vuoden mestaruus on mestaruuksista se toiseksi makein. Viime vuodesta jäi sen verran paljon hampaankoloon niin ajattelin, että lyödään pelit nippuun, lähdetään kokeilemaan ja lyödään nappi lautaan. Olihan tämä kyllä uskomattoman hieno kausi, vuosi sitten SuperCar-luokan SM-pisteissä vaikean kauden jälkeen viidenneksi sijoittunut Määttä sanoi.

Määttä ajoi tänä kesänä viidessä osakilpailussa peräti neljä osakilpailuvoittoa, Kaanaasta irtosi täysi pistepotti eli Määttä oli ykkönen kaikissa kilpailun eri vaiheissa (alkuerät, semifinaali, finaali) ja Hyvinkäällä, Jalasjärvellä, sekä nyt Kouvolassa täysi 30 pisteen saalis jäi vain yhden pisteen päähän. Kauden ainoa epäonnistuminen osui Honkajoen osakilpailuun, missä Määttä kolaroi Kalliokosken kanssa semifinaalissa ja finaalipaikka jäi silloin haaveeksi.

Palkintojenjaossa lauantaina Kouvolassa Määttä keräsi paikalla olleelta yleisöltä ylivoimaisesti suurimmat suosionosoitukset ja vaikka kokenut kettu onkin kyseessä, niin helppo olisi olettaa tuollaisen hetken herkistäneen kotiyleisönsä edessä kotiradallaan mestaruuden ja osakilpailuvoiton napanneen kuljettajan. Määttä kuitenkin onnistui kiertämään kysymyksen ja tunteilut lähettämällä kiitoksensa yleisön suuntaan.

– Kyllähän se on hienoa ajaa kotiradalla ja tosi hienoa, että oli yleisöä noin paljon katsomassa, Määttä hymyili.

Tänä vuonna Määttä ilmoittautui rallicrossin SM-sarjaan aivan viime hetkillä ja monilla oli vielä toukokuussa Hyvinkään avausosakilpailun kilpailupäivän aamuna sellainen käsitys, että Määttä jättää tänä vuonna sarjan kokonaan ajamatta. Määttä kuitenkin tuli, näki ja voitti. Varsin selvää onkin tätä historiaa vasten peilattuna, että kahdeksan kuukautta ennen uuden kauden alkua Määtän ensi vuoden suunnitelmista on turha edes kysyä. Tai no kysyin kuitenkin.

– Ei olla vielä suunniteltu niin pitkälle, Määttä naurahti.

Vaikka palkintokaappi onkin jo täynnä mestaruuspokaaleja, niin nälkää kilpailemiseen edelleen löytyy ja ajohaluja tottakai, mutta Määttä muistuttaa myös siitä niin tutusta elementistä autourheilussa, rahasta.

– Onhan tämä kivaa touhua, ei siitä pääse mihinkään. Mutta onhan se taloudellisesti raskasta. Onhan tätä jokunen vuosi tullut ajettua, että kyllähän sitä miettii välillä asioita. Monesta asiasta joutuu tinkimään, kun tätä harrastaa, Määttä muistuttaa.

Nyt ei kuitenkaan ollut vielä aika syventyä pohtimaan ensi kauden kuvioita, vaan Määttä, sekä koko AKM Racing suuntasivat kohti ansaittuja mestaruusjuhlia.

– Sauna kuumaksi ja lähdetään tiimin kanssa saunomaan. Ja samalla myös poksautellaan samppanjat siinä, Määttä suunnitteli.

Atro Määtän kausi rallicrossin SM-sarjassa 2017

Hyvinkää – Voitto ja 29/30 SM-pistettä
Honkajoki – 8. ja 16/30 SM-pistettä
Kaanaa – Voitto ja 30/30 SM-pistettä
Jalasjärvi – Voitto ja 29/30 SM-pistettä
Kouvola – Voitto ja 29/30 SM-pistettä

Kouvolan osakilpailu ja SuperCar-luokan finaalin tulokset

1) Atro Määttä 3.43,809
2) Jere Kalliokoski 3.46,622
3) Ari Perkiömäki 3.49,407
4) Mikko Ikonen 3.51,359
5) Jukka Pykäläinen 3.57,284
6) Toni Lukander keskeytys

SuperCar-luokan SM-loppupisteet 5/5 osakilpailua

1) Atro Määttä 133
2) Jere Kalliokoski 104
3) Ari Perkiömäki 102
4) Toni Lukander 98
5) Jukka Lautamäki 89
6) Pekka Keski-Korsu 69
7) Ari-Pekka Niemi 61
8) Jari Putkinen 50
9) Kari Irri 48
10) Jukka Pykäläinen 45

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit