MOTORSPORT

Laaksosella takana nyt neljä testipäivää GP3:ssa – “Suorituskykymme otti ison askeleen eteenpäin”

Formuloiden GP3-sarjan ensimmäinen virallinen kahden päivän mittainen testijakso ajettiin aiemmin helmikuussa Le Castelletin radalla Ranskassa ja toiset testit tällä viikolla Jerezissä, Espanjassa.

Simo Laaksonen, 19, kertoi helmikuisen Ranskan testisession jälkeen, että hän sai kahden päivän aikana ajettua ennalta sovitun testiohjelman onnistuneesti läpi.

– Radalla satoi lunta ja räntää, joka myöhemmin muuttui vesisateeksi. Pääsimme ajamaan sadekelin renkailla ja myöhemmin iltapäivällä kuivankelin renkailla. Seuraavana päivänä pääsimme jatkamaan siitä, mihin edellisenä päivänä jäimme. Saimme ajettua läpi sen ohjelman, jonka ennalta olimme suunnitelleet, Laaksonen kertoo.

Avauspäivänä Laaksonen ajoi kaikista kuljettajista eniten kierroksia, yhteensä 70. Toisen testipäivän iltapäivällä alkanut sade vesitti loppupäivän ohjelman.

– Iltapäivällä sain ajettu kuivalla kelillä vain seitsemän kierrosta, jonka jälkeen jouduimme odottelemaan lisää polttoainetta. Kun saimme bensaa, alkoi satamaan ja iltapäivän ajot jäivät hieman suunniteltua lyhyemmäksi. Todellisia kierroksia en päässyt ajamaan ainoatakaan. Otin muutaman lähtöharjoituksen ja päivä olikin sitten siinä, Laaksonen kertasi.

Laaksonen kertoo, että nopeiden kierrosaikojen ajaminen ei kuulunut ensimmäisten testien ohjelmaan.

– Ajoin itseäni autooni sinuiksi ja tutustuin renkaiden pitoon ja kulumiseen. Ajoimme medium-seoksella, kun tulevat kilpailut ajetaan pääosin pehmeällä seoksella. Sain ajettua paljon kilometrejä, joista jäi positiivinen fiilis. Meille tapahtui testeissä paljon hyviä juttuja ja paljon jäi myös kehittävää, Laaksonen totesi.

 

Kuva: GP3/LAT
Simo Laaksonen valmistautuu parhaillaan uransa ensimmäiseen GP3-kauteen (Kuva: GP3/LAT).

 

“Puolitimme aikatappion edellisistä testeistä kärkeen”

Jerezin radalla tällä viikolla ajettu kauden toinen kahden päivän mittainen testijakso sujui Laaksoselta myös täysin suunnitelmien mukaisesti. Laaksosen vauhti ensimmäisestä testirupeamasta parani selvästi ja ero kärkeen kaventui neljään sekunnin kymmenykseen.

– Olen ollut koko viikon kipeänä, joten kahden ajopäivän jälkeen kunto on tässä ollut jo aika loppu. Olo on yllättävänkin väsynyt, mutta tyytyväisiä pitää olla siitä, että suorituskykymme otti täällä ison askeleen eteenpäin, Laaksonen iloitsi.

Laaksonen ajoi keskiviikkona aamu- ja iltapäiväjaksojen aikana yhteensä 77 kierrosta, joista paras kierrosnoteeraus oli päivän viidenneksi nopein. Testit jatkuivat torstaina. Aamupäivä ajettiin sateen kastelemalla radalla, jossa parhaat kierrosajat syntyivät juuri ennen jakson päätöstä. Märällä radalla Laaksonen oli sadekelin renkailla joukon nopein. Kun rata kuivui, Laaksonen päätti aamupäivän jakson kahdeksanneksi nopeimmalla kierrosajalla. Iltapäivällä aurinko paistoi ja rata oli kuiva. Laaksonen kiersi Jerezin rataa kaikkiaan 50 kierrosta, joka olin neljänneksi eniten kaikista.

Tiimit ajoivat Jerezin molemmat testipäivät Pirellin keskikovalla rengasseoksella, joita jokaiselle kuljettajalle oli varattu kuusi sarjaa. Laaksonen tiimeineen keskittyi eilen auton säätämiseen ja tänään kisasimulaatioissa renkaiden kulutuskestävyyden testaamiseen.

– Eilen otimme automme suorituskyvyn kanssa merkittäviä askelia eteenpäin. Auto oli nopea ja hyvä ajaa. Tänään ajoimme kisasimulaatioita, emmekä saaneet autoa toimimaan halutulla tavalla. Jakson lopussa renkaat menettivät lähes romahdusmaisesti pitonsa ja ajo oli vaikeata. Tämän päivän vauhdistamme jäi myös jotain uupumaan. Omassa ajamisessani on toki parannettavaa, mutta uusilla renkailla vauhtimme ei ollut edellispäivän tasolla, Laaksonen myönsi.

Laaksonen kertoi, että hän sai ajettua ennalta sovitun testiohjelman onnistuneesti läpi. Molempien aamupäivien sessioissa ero kierrosajoissa kärkeen oli 0,6 sekunnin tasolla, iltapäivällä 0,3 ja 0,4 sekunnin välillä.

– Puolitimme täällä aikatappion edellisistä testeistä kärkeen. Lyhyillä vedoilla suorituskykymme oli yllättävänkin hyvällä tasolla. Eniten tekemistä on pitkissä kisasimulaatioissa, joissa renkaat eivät vielä kestä niin kuin niiden kuuluisi kestää. Mutta luottavaisin mielen lähden kuukauden kuluttua kauden viimeisiin testeihin Barcelonaan. Siellä keskitymme aika-ajovetoihin, sekä pitkiin vetoihin, joissa yritämme löytää autoon mahdollisimman hyvän balanssin, Laaksonen päätti.

GP3 kalenteri kaudella 2018

17.04.-18.04. Testit, Barcelona, Espanja

11.05.-13.05. Barcelona, Espanja
22.06.-24.06. Paul Ricard, Ranska
29.06.-01.07. Red Bull Ring, Itävalta
06.07.-08.07. Silverstone, Iso-Britannia
27.07.-29.07. Hungaroring, Unkari
24.08.-26.08. Spa-Francorchamps, Belgia
31.08.-02.09. Monza, Italia
28.09.-30.09. Sotshi, Venäjä

Lue myös! Simo Laaksosen ura jatkuu GP3-sarjassa – ”Olemme rakentaneet selkeän suunnitelman” (9.1.2018)

Teksti: Marko Mäkinen, Simo Laaksosen tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com