MOTORSPORT

Lappi ei ota paineita häneen kohdistuvista menestysodotuksista – “Saatte minun puolestani odottaa mitä haluatte”

Esapekka Lapin esitys rallin MM-sarjan edellisessä osakilpailussa Italiassa ei jättänyt ketään kylmäksi. Lappi täräytti uransa toisessa WRC-kalustolla ajettavassa MM-rallissa eniten pohja-aikoja ja ilman vaihdelaatikon murheita sijoitus olisi lähes satavarmasti ollut kolmen parhaan joukossa. Menestysodotukset Puolassa Lapin kohdalla ovat luonnollisesti nyt korkealla, mutta kuljettaja itse toppuuttelee odotusten suhteen.

– Saatte tietysti minun puolestani odottaa mitä haluatte. Lähden vaan ajamaan omaa ajoa ja katsotaan mihin se riittää. En hirveää stressiä ota jos ei niitä pohja-aikoja tule, Italiassa neljänneksi ajanut Esapekka Lappi naurahti UrheiluUutiset.comin haastattelussa Puolan MM-rallin aattoiltana.

Italian syheröiden jälkeen Puolassa mennäänkin sitten sitä kuuluisaa isoa kovaa ja mieliäkseen menestymiseen tässä rallissa, oikean polkimen täytyy olla suurin osa pätkäkilometreistä aivan siellä lattiassa kiinni. Tämän myös aiemmin urallaan kolme kertaa Puolassa kilpaillut Lappi allekirjoittaa.

– Täytyy aika hullu olla jos täällä pohja-aikoja haluaa ajaa ja meinaa voittaa, Lappi muistuttaa.

Jo Portugalissa Lappi väläytteli vauhtiaan uransa ensimmäisessä WRC-kalustolla ajettavassa MM-rallissa alkukesästä ja Italiassa jälki olikin sitten jo sen näköistä, että tuntui välillä siltä, että 26-vuotias Lappi olisi ollut näissä ympyröissä ja näillä autoilla mukana jo pienen ikänsä. Lappi kuitenkin korostaa sitä, että Italian hyvistä otteista huolimatta alla on edelleen kuitenkin vasta kaksi MM-rallia WRC-kalustolla.

– Jos lähtee miettimään siltä kantilta, että tämä on kolmas ralli, niin jos ajaisi vaan maaliin. Opettelee viikonlopun aikana ensi vuotta varten, että miten se pitää täällä ajaa. Ajaa sitten vaikka Powerille pohjat, Lappi pohti.

Tänään torstaina käynnistyvä Puolan MM-ralli on ehdottomasti kauden kovavauhtisin kilpailu tähän mennessä ja kun mukaan lasketaan heinäkuun lopulla ajettava Suomen MM-ralli, niin MM-sarjan kaksi nopeinta kilpailua onkin sitten listattu saman lauseeseen. Lappi tuntee Puolan tiestön luonteen, onhan pieksämäkeläinen ajanut kyseisessä maassa EM-rallin voittoon vuonna 2012, sekä MM-sarjassa WRC2-luokassa yhden voiton ja yhden kolmannen sijan.

– Isoa kovaa pienillä teillä! Sehän siitä tekeekin huiman täällä, kun on kapeat tiet ja mennään koko ajan kovaa ja koko ajan oiotaan pellon ja heinikon puolelta. Ja vaikka on välillä pitkää heinää, niin silti sinne mennään. Käytetään niitä tien reunoja hyväksi, niin se tekee tästä huimaa, Lappi kuvailee.

 

Kuva: Toyota Gazoo Racing
Tälläiseen Italiassa nähtyyn tilanteeseen ei Esapekka Lappi Puolan sorateillä tule törmäämään (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

“Toyotalla on tosi helppo ajaa”

Uuden sukupolven WRC-autojen nopeudesta on tänä vuonna puhuttu paljon ja etenkin sen jälkeen, kun Ruotsissa helmikuussa yksi erikoiskoe peruttiin turvallisuussyistä – kyseisellä erikoiskokeella kun ensimmäisellä ajokerralla keskinopeudet nousivat FIA:n näkemyksen mukaan liian suuriksi. Lapin mukaan liian suuria keskinopeuksia välttääkseen Puolan MM-rallin järjestäjät ovat turvautuneet niihin perinteisiin keinoihin.

– Onhan ne yrittänyt tehdä tänne kaikennäköisiä shikaaneja ja muita, mutta en usko että ne hirveästi auttaa kuitenkaan, Lappi täräyttää.

Toyota-kuljettajat Lappi, Jari-Matti Latvala ja Juho Hänninen ajoivat onnistuneet testit Virossa ennen Puolan MM-rallia ja se tottakai nostaa Tommi Mäkisen johtamassa tiimissä odotuksia hyvän tuloksen suhteen. Latvalan mukaan Toyotan Yaris WRC -auto toimii sitä paremmin mitä kovempaa sillä ajetaan. Lappi allekirjoittaa tämän näkemyksen.

– Siltä se vaikuttaa ja kyllä toimii tosi hienosti sitten kun mennään kutosella isoa kovaa. Eihän minulla tietysti ole kokemusta muista autoista, mutta Toyotalla on tosi helppo ajaa. Aerodynamiikka toimii tosi hienosti ja “liimaa” autoa aika hyvin tiehen, Lappi hehkuttaa.

Soraralleissa lähtöpaikoista puhutaan aina ja Lapin kohdalla mahdollinen etu halutaankin nostaa jo kolmannessa MM-rallissa peräkkäin esiin, onhan Lapin lähtöpaikka varsin kaukana kärkimiesten takana. Lapin mukaan Puolassa tilanne ja etu eivät ole kuitenkaan kahden edellisen MM-rallin veroiset.

– On siellä joitain sellaisia osuuksia missä ensimmäinen auto kärsii, mutta vähemmän kuin missään muualla tähän mennessä. Ehdottomasti enemmän lähtöpaikasta oli hyötyä Portugalissa ja Sardiniassa. Täällä tie menee vähän huonommaksi ja paikka paikoin tiet oli jo nyt pehmeitä. Varsinkin jos sataa vettä, niin sitten se on ihan katastrofi olla siellä kauempana, Lappi pohti.

Puolan MM-ralli käynnistyy torstai-iltana. UrheiluUutiset.com seuraa rallin tapahtumia tiiviisti koko viikonlopun ajan.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com