MOTORSPORT

Lappi haki motivaatiota kilpailemalla Pradan johtajan poikaa vastaan – “Hän oli hyvä vertailukohde”

Rallin MM-sarjan kauden viimeisessä osakilpailussa Australiassa viime viikonloppuna WRC2-luokan maailmanmestaruuden varmistanut Esapekka Lappi ei saanut luokan sisällä juurikaan kilpailua osakseen ja sitä kautta motivaatiota puristaa täysillä kolme vaativaa ajopäivää, joten sitä motivaatiota piti sitten etsiä muualta. Katseet kohdistuivat luokkaa ylemmäksi, WRC:hen.

Saavuttaakseen WRC2-luokan maailmanmestaruuden Esapekka Lapin ja kartanlukija Janne Fermin piti sijoittua Australiassa luokan MM-pisteistä ajavista kuljettajista vähintään toiseksi. Lapin lisäksi luokkaan osallistui Australiassa kuusi muuta kuljettajaa, joista pisteistä kilpaili ainoastaan neljä kuljettajaa ja jokainen heistä oli sen tason rattimiehiä, että Lappi olisi kukistanut heidät vaikka olisi peruuttanut erikoiskokeet lähdöstä maaliin.

– Tiesimme, että kilpailun taso täällä ei olisi huippuluokkaa ja siksi meidän piti motivoida itseämme jollain muulla tavalla. Ajoin lähinnä itseäni vastaan ja välillä Lorenzoa (Bertelli) vastaan – hän oli hyvä vertailukohde, Lappi viittasi yksityistiimin WRC-Fordilla ajaneeseen italialaiskuljettajaan.

28-vuotias Lorenzo Bertelli on muotijätti Pradan johtajan Patrizio Bertellin, sekä pääsuunnittelija Miuccia Pradan poika. Nyt toisen kautensa rallin MM-sarjassa päättänyt Bertelli sijoittui vuonna 2014 WRC2-luokan MM-sarjassa kolmanneksi. Australiassa yleiskilpailussa kahdeksanneksi ajanut Lappi voitti sijalle 10. päätyneen Bertellin lopulta puolella minuutilla. 23 erikoiskokeesta Lappi oli Bertellia nopeampi seitsemällä. Päätöspäivänä Bertelli kärsi Fordin voimansiirron ongelmista.

“Kun tiimikaverini ohitti tämän toisen suomalaisen…”

Vuodesta 2013 lähtien Skoda Motorsportia edustanut Lappi ajoi mitä suuremmalla todennäköisyydellä tshekkitiimissä nyt viimeisen rallinsa. Kilpailun jälkeen Lappi jakoikin runsaasti kunniaa ja kiitosta tiiminsä suuntaan.

– Olo on juuri nyt rehellisesti sanottuna helpottunut ja onnellinen. Jokainen jäsen tiimissämme ansaitsee tämän mestaruuden, he tekivät paljon työtä R5-auton kanssa viimeiset kolme vuotta. He tekivät parhaan auton ja todella ansaitsevat tämän mestaruuden, Lappi hehkutti.

Lappi ajoi Australiassa luokkansa pohja-ajan yhtä vaille kaikilla erikoiskokeilla. Lopputuloksissa eroa toiseksi ajaneeseen Nicolas Fuchsiin nähden kertyi reilut neljä ja puoli minuuttia. Vaikka Lappi olikin täysin omaa luokkaansa, niin siitä huolimatta, että aivan kaikki ei ollut pelissä, ei Lappi myöskään tyytynyt “himmailemaan” vauhtinsa puolesta.

– En missään vaiheessa “himmaillut”. Okei, tänään (sunnuntaina) pitkällä erikoiskokeella oli joitain sellaisia kohtia missä tie oli varsin huonossa kunnossa, niin niissä kohdissa otin iisimmin. Mutta muuten pidin vauhtiani koko ajan yllä – en huippuvauhtia, mutta sellaista millä pystyi pitämään tilanteen hallinnassa, Lappi analysoi.

Suomen MM-rallista heinäkuussa käynnistynyt voittoputki toi Lapille ja Fermille lopulta voitot kotirallin lisäksi Saksasta, Walesista ja nyt Australiasta. Voittoputki nosti lopulta kaksikon maailmanmestareiksi heikommin sujuneesta alkukaudesta huolimatta. Mitään herkistymistä ei viimeisellä erikoiskokeella maailmanmestaruudesta huolimatta päässyt iskemään, sen sijaan Walesissa tilanne oli toinen.

– Kun voitin Walesissa, niin siellä tunteet olivat enemmän pinnassa. Se hetki, kun tiimikaverini (Pontus Tidemand) ohitti tämän toisen suomalaisen, Lappi muisteli tilannetta missä ruotsalainen nousi WRC2-luokan lopputuloksissa viimeisellä erikoiskokeella toiseksi ohi Teemu Sunisen, joka taisteli tiukimmin Lapin kanssa mestaruudesta.

 

Kuva: @World
Australian MM-rallin WRC2-luokka oli Esapekka Lapin ja Skoda Motorsportin näytöstä lähdöstä maaliin (Kuva: @World).

 

“Tulette näkemään meidät vielä, se on varmaa”

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Lappi myönsi, että testiajoja on lähiaikoina ohjelmassa, mutta millä merkillä testit sitten tapahtuu – siihen ei vastausta saatu. Aikataulun osalta sen sijaan saatiin.

– Huomenna kohti kotia ja sitten on vielä palkintojenjako Wienissä, Lappi viittasi 2. joulukuuta Itävallassa järjestettävään FIA:n suureen palkintojenjakotilaisuuteen.

– Vasta sen jälkeen (ajetaan testiä). Tulette näkemään meidät vielä, se on varmaa. Enempää en voi nyt kertoa, mutta tulemme takaisin ja sitten näette, että millä, Lappi vastasi uteluihin ensi kauden kalustosta.

Kartanlukija Janne Ferm, 36, on lukenut Lapille nuotteja jo seitsemän kauden ajan ja nyt saavutetun maailmanmestaruuden lisäksi palkintokaapista löytyvät lisäksi SM- ja EM-kultaa. Päättyneen kauden kohokohdat Fermin näkemyksen mukaan osuivat Saksan ja Walesin MM-ralleihin.

– Saksa oli vaikea ralli, mutta onnistuimme voittamaan siellä. Walesissa tiesimme mitä meidän pitää tehdä (voittaa) ja kaikki meni juuri niin kuin olimme suunnitelleet. Okei, auton aerodynamiikan uudelleenmuotoilu ensimmäisellä erikoiskokeella ei kuulunut suunnitelmiin, Ferm naurahti.

– Olen erittäin onnellinen Esapekan ja koko tiimin puolesta. Nyt voimme ottaa rennosti ja napata illalla pari olutta, Ferm pohti tulevia mestaruusjuhlia.

 

 

Lue myös!

Se on siinä! Esapekka Lapin voittoputki toi WRC2-luokan maailmanmestaruuden (20.11.2016)
Twitter täyttyi Lapin onnittelijoista, mukana myös Kalle Rovanperä – “Ansaittu mestaruus!” (20.11.2016)
Lapin mestaruusjuhlat käynnistyivät Skodan varikkopilttuussa, video! (20.11.2016)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Videot: WRC ja Skoda Motorsport (YouTube)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com