MOTORSPORT

Latvala ja Suninen tekivät Meksikosta sinivalkoisen

Rallin MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu Meksikossa päättyi suomalaisten osalta parhaalla mahdollisella tavalla, kun yleiskilpailun voittoon ajoi Volkswagenilla Jari-Matti Latvala kartanlukijanaan Miikka Anttila ja WRC 2-luokasta suurimman pokaalin kotiin tuo Skoda-kuljettaja Teemu Suninen yhdessä kartanlukijansa Mikko Markkulan kanssa. Molempien suomalaisparien voitot tulivat ylivoimaisella erolla muihin kilpailijoihin nähden ja voidaankin sanoa, että tällä hetkellä rallihullu Meksiko on sinivalkoinen.

Viimeisenä kilpailupäivänä ajettiin vain kaksi erikoiskoetta, mutta niille kertyi kuitenkin yhteispituutta lähes 100 kilometriä, johtuen toiseksi viimeisenä ajetusta maraton-ek:sta Guanajuato, jolla pituutta oli peräti 80 kilometriä. Viimeisenä erikoiskokeena ajettiin lauantaina ensimmäisen kerran ajettu hieman alle 17 kilometriä pitkä Agua Zarca, joka samalla toimi myös Meksikon MM-rallin Power Stage-erikoiskokeena. Tarjolla oli siis kolmelle nopeimmalle kuljettajalle ylimääräisiä MM-pisteitä. Näistä pisteistä isoimman potin nappasi lopulta yleiskilpailussa toiseksi uransa 100. MM-rallissa ajanut Volkswagenin Sebastien Ogier, joka löi toiseksi ajaneen tallikaverinsa Jari-Matti Latvalan 5,4 sekunnilla. Näin kaksikon väliset kokonaispisteet rallista jakautuivat Latvalan eduksi 27-21.

– Fantastinen fiilis! Vaikean alkukauden jälkeen fiilis on ollut kaikkea muuta kuin hyvä ja Meksiko ei kaiken lisäksi ole ollut minulle aiempina vuosina mitenkään vahva osakilpailu. Mutta nyt sain ajaa ensimmäistä kertaa täällä ilman ongelmia. Tiesin, että Seb (Ogier) tulee ottamaan Power Stagelta täydet kolme pistettä, mutta minun täytyi tulla viimeinen erikoiskoe varovasti, joten siinä mielessä kaksi lisäpistettä olivat loistava tulos, Latvala hehkutti maalissa.

Dani Sordo ja Hayden Paddon toivat Hyundaille hyvän kokonaistuloksen kolmannella ja viidennellä sijallaan. Ford sai neljä autoa kahdeksan parhaan joukkoon ja heistä parhaiten sijoittui neljänneksi ajanut ja MM-pisteissä toiseksi noussut Mads Östberg.

Ensimmäinen kilpailu Euroopan ulkopuolella toi voiton

WRC 2-luokassa ylivoimaiseen voittoon ajoi Skodalla Teemu Suninen, jolle nyt käyty kilpailu oli uran ensimmäinen Euroopan ulkopuolella. Suninen ajoi myös toisen kerran peräkkäin MM-rallin yleiskilpailussa pisteille, kun Ruotsista tulleen 10. sijan ja yhden MM-pisteen jatkoksi nyt tuli yhdeksäs sija ja kaksi MM-pistettä. Monte Carlossa WRC 2-luokassa (RC 2) viidenneksi ja Ruotsissa toiseksi ajanut Suninen ei kahdessa ensimmäisessä MM-rallissa ajanut luokan MM-pisteistä, mutta nyt ajoi ja pisteiden keruun osalta kausi WRC 2-luokan MM-sarjassa käynnistyi siis parhaalla mahdollisella tavalla.

– Olen todella onnellinen, teimme loistavan työn! Tänään ei ollut todellakaan helppoa, kun piti vain tulla erikoiskokeet läpi ja yrittää pitää auto tiellä, Suninen kommentoi maalissa viitaten suureen johtomarginaaliinsa, jonka olisi tuhonnut vain oma ajovirhe tai auton tekniset murheet.

Tekniikan suhteen Sunisen Skoda toimi vaikeissa olosuhteissa loistavasti läpi koko kilpailun ja siitä suurin kiitos menee tottakai Toni Gardemaisterin johtamalle TGS Worldwide tiimille.

Nyt saavutettu voitto minuutin ja viiden sekunnin marginaalilla toiseksi ajaneeseen kuljettajaan ei ollut Latvalan uran tähän astisista osakilpailuvoitoista ylivoimaisin. Edelle menevät vielä vuoden 2011 Wales, 2013 Kreikka ja 2014 Argentiina. Walesissa Mads Östberg hävisi Latvalalle lähes neljä minuuttia, Kreikassa Dani Sordo minuutin ja 50 sekuntia ja Sebastien Ogier Argentiinassa lähes puolitoista minuuttia. Latvalan 16 MM-osakilpailuvoitosta tiukimmat voitot ovat tulleet vuonna 2010 Uudesta-Seelannista ja 2014 Suomesta. Uudessa-Seelannissa voittomarginaali Ogieriin nähden oli vain 2,4 sekuntia ja puolitoista vuotta sitten Keski-Suomen sorateillä 3,6 sekuntia ja myös tuolloin toiseksi sijoittui Ogier.

UrheiluUutiset.com onnittelee Jari-Matti Latvalaa ja Miikka Anttilaa komeasta voitosta!
UrheiluUutiset.com onnittelee Teemu Sunista ja Mikko Markkulaa komeasta voitosta!

Rallin MM-sarja jatkuu huhtikuussa Argentiinassa.

Lue myös! Latvala ohitti Hirvosen kaikkien aikojen voitto- ja pistetilastossa
Lue myös! Latvala ohitti Röhrlin kaikkien aikojen ek-voittojen listalla

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 4.25.57,4
2) Sebastien Ogier (Volkswagen) + 1.05,0
3) Dani Sordo (Hyundai) + 3.37,9
4) Mads Östberg (Ford) + 5.36,4
5) Hayden Paddon (Hyundai) + 6.22,6
6) Ott Tänak (Ford) + 9.59,5
7) Martin Prokop (Ford) + 12.58,5
8) Lorenzo Bertelli (Ford) + 14.09,6
9) Teemu Suninen (Skoda) + 18.01,8
10) Valeri Gorban (Mini) + 32.37,3

EK-pohjat: Latvala 11, Ogier 7, Mikkelsen 1, Neuville 1, Sordo 1
Latvalan keskinopeus: 90,2 km/h

WRC 2

1) Teemu Suninen (Skoda) 4.43.59,2
2) Hubert Ptaszek (Peugeot) + 20.11,6
3) Max Rendina (Ford) + 24.05,4
4) Nicolas Fuchs (Skoda) + 36.55,6
5) Armin Kremer (Skoda) + 1.08.06,8

EK-pohjat: Suninen 11, Fuchs 6, Kremer 4
Sunisen keskinopeus: 84,4 km/h

MM-pistetilanne 3/14 osakilpailun jälkeen

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 77
2) Mads Östberg (Ford) 39
3) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) 33
3) Dani Sordo (Hyundai) 33
5) Hayden Paddon (Hyundai) 29
6) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 27
7) Ott Tänak (Ford) 24
8) Thierry Neuville (Hyundai) 15
9) Stephane Lefebvre (Citroen) 10
10) Henning Solberg (Ford) 6
10) Elfyn Evans (Ford) 6

———-

13) Teemu Suninen (Skoda) 3
14) Esapekka Lappi (Skoda) 2

WRC 2-luokan pistetilanne vahvistetaan myöhemmin.

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com