MOTORSPORT

Latvala käänsi katseet jo Sardiniaan – “Taisteli tiimille tärkeitä pisteitä”

Jari-Matti Latvalan epäonninen alkukausi rallin MM-sarjassa sai jatkoa viikonloppuna Portugalissa. Perjantaina ajetulla rallin viidennellä erikoiskokeella Volkswagenista hajosi ohjaustehostin ja haaveet viime vuoden voiton uusimisista menivät siinä. Latvala joutui taistelemaan seuraavat neljä erikoiskoetta ilman ohjaustehostinta ja eroa kärkeen kertyi neljä minuuttia. Lauantain ja sunnuntain taistelu toi kuitenkin lopulta kuudennen sijan ja kehut tallipäälliköltä.

– Tullessamme tähän ralliin meillä oli tietenkin täysin erilaiset tavoitteet, Jari-Matti Latvala totesi sunnuntaina rallin jälkeen.

Edellisen, Argentiinassa ajetun MM-rallin pettymyksen jälkeen Latvala ja kartanlukija Miikka Anttila suuntasivatkin Portugaliin tottakai ajatuksena saada aikaan hyvä tulos ja itseluottamusta kasvatti varmasti myös vuoden takainen voitto juuri Portugalista. Kilpailu lähti hieman yskähdellen käyntiin ja Latvala harmitteli autonsa aliohjattavuutta, mutta neljännen erikoiskokeen pohja-aika oli hyvä osoitus siitä, että vauhti oli löytymässä.

Sitten viidennellä erikoiskokeella Volkswagen otti sen verran kovan osuman kuopasta, että ohjaustehostin hajosi ja kun huoltotaukoa ei enää perjantaina ennen yötaukoa ollut, Latvala joutui taistelemaan todella vaikeasti ajettavalla autollaan seuraavat neljä erikoiskoetta ja eroa kertyi lopulta niin paljon, että sijoitus yleiskilpailussa perjantain jälkeen oli vasta yhdeksäs.

Lauantaina Latvala oli hyvässä vauhdissa ajaen kuudella erikoiskokeella neljä kertaa top-3-ajan ja päätöspäivään lähdettäessä sijoitus oli noussut kuudenneksi. Perjantain ajopäivän jälkeen sosiaalisen median kautta levisi hurjia kuvia Latvalan käsistä, jotka olivat menneet varsin huonoon kuntoon ilman ohjaustehostinta ajaessa ja tämä vaatikin lauantaille hieman erikoisjärjestelyitä.

– Kädet oli eilisen jälkeen aika rakoilla, joten teippasin ne tälle päivälle, Latvala kommentoi.

Power Stagelta kaksi lisäpistettä

Sunnuntain kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella Latvalan sijoitukset olivat neljäs ja viides.

– Aamun kaksi ensimmäistä pätkää ajoin hieman löysällä autolla, mutta iltapäivälle alustaa kiristettiin. Siinä oli hyvä tilaisuus tehdä vähän kokeiluja, kun ei tarvinnut ottaa sijoituksen suhteen mitään riskejä, Latvala taustoitti.

Ja iltapäivällä vauhti todellakin oli sitten parempaa, sillä toiseksi viimeisellä erikoiskokeella sijoitus oli kolmas ja rallin päättäneellä Power Stage-erikoiskokeella Latvala oli toiseksi nopein napaten kaksi ylimääräistä MM-pistettä. Eikä ollut kaukana sekään tilanne, että sijoitus olisi vielä lopussa noussut yhdellä pykälällä ylöspäin, kun Fordin Eric Camilli pyörähti ja ennen viimeistä erikoiskoetta ollut puolen minuutin ero kutistui Power Stagella 5,3 sekuntiin. Kaikki viikonlopun tapahtumat huomioon ottaen Latvala oli loppusijoitukseensa tyytyväinen.

– Kuitenkin sen jälkeen mitä kaikkea tapahtui, niin meidän täytyy olla tyytyväisiä kuudenteen sijaan. Saimme hankituksi tiimille tärkeitä pisteitä valmistajien MM-taistelua ajatellen ja toinen sija Power Stage-erikoiskokeelta oli mukava tapa päättää ralli. Se (Power Stage) meni todella hyvin, vain pari ihan pientä virhettä.

Koska Hyundai, Volkswagenin pahin uhkaaja valmistajien MM-taistelussa, sai Portugalissa pisteille ainoastaan neljänneksi sijoittuneen Dani Sordon, Sebastien Ogierin toisella ja Latvalan kuudennella sijalla saksalaismerkki kasvatti johtoasemaansa MM-pisteissä. Tämä sai myös tallipäällikön myhäilemään tyytyväisenä vaikka voittoa ei tullutkaan.

– Jari-Matti oli epäonninen perjantaina, mutta sen jälkeen hän taisteli tiimille tärkeitä pisteitä, Jost Capito kehui.

Sardiniassa lähtöpaikasta enemmän hyötyä

Seuraava MM-ralli ajetaan jo reilun kahden viikon päästä Italian Sardiniassa. Jos Portugalissa ei Latvala hyötynyt laihahkon pistepottinsa tuomasta lähtöpaikasta kuudentena autona reitillä, Sardiniassa tilanne tulee olemaan täysin toinen.

– Portugalin rallissa kahdeksan ensimmäisen auton välillä ei ollut niin suurta eroa kuin mitä Sardiniassa tulee olemaan. Tilanne muuttui täällä vasta taaemmalla lähtöpaikalla, kun tien pinta alkoi aueta, Latvala arvioi.

Latvala voitti Sardiniassa Fordilla seitsemän vuotta sitten ja kolme kertaa hän on ollut rallissa kolmas (2008, 2013 ja 2014). Viime vuonna sijoitus oli kuudes, vaikka 12 erikoiskokeen jälkeen neljä pohja-aikaa ajanut Latvala olikin vielä vahvasti mukana voittotaistelussa. 13. erikoiskokeella tuli kuitenkin rengasrikko, joka maksoi aikaa pari minuuttia. Latvala nousi vielä neljänneksi, mutta sitten hajonnut jousitus pudotti sijoituksen kuudenneksi. Power Stage-erikoiskokeella Latvala oli Sardiniassa vuosi sitten toinen.

Jari-Matti Latvala Portugalissa 2007-2016

2007 – 8. (Ford)
2009 – Ulosajo (Ford)
2010 – Ulosajo (Ford)
2011 – 3. (Ford)
2012 – 13. (Ford)
2013 – 3. (Volkswagen)
2014 – 14. (Volkswagen)
2015 – 1. (Volkswagen)
2016 – 6. (Volkswagen)

MM-pisteet Portugalin jälkeen

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 114
2) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) 67
3) Mads Östberg (Ford) 58
4) Hayden Paddon (Hyundai) 57
5) Dani Sordo (Hyundai) 56
6) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 37
7) Kris Meeke (Citroen) 26
8) Ott Tänak (Ford) 24
9) Thierry Neuville (Hyundai) 23
10) Eric Camilli (Ford) 14

Teksti: Jari Hotti @JariHotti
Kuva: Volkswagen Motorsport
Haastattelut: Volkswagen Motorsportin tiedote, Jari-Matti Latvalan tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com