Latvala otti kantaa mahdollisiin tallimääräyksiin – “Toyotalla se lähtökohta”

19.5.2022 / 16:09
Jari-Matti Latvala, Toyotan WRC-tallin päällikkö (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Portugalissa. Kyseessä on kauden ensimmäinen soralla ajettava MM-ralli.

Jari-Matti Latvalan johtama Toyota-talli lähtee Portugalin MM-ralliin hyvässä tilanteessa, kun Kalle Rovanperä on kolmessa aiemmassa MM-rallissa repäissyt jo 29 pisteen MM-johdon kuljettajien puolella ja autonvalmistajien MM-sarjassa Toyotan johto toisena olevaan Hyundaihin on 42 pistettä. Portugalissa Rovanperän lisäksi Toyota-autojen ratissa nähdään Sebastien Ogier, Elfyn Evans, sekä Takamoto Katsuta.

– Meillä on periaatteessa hyvät lähtöpaikat, oli keli mikä tahansa. Kallella on se vaativin paikka. Jos tulee kuiva keli, niin voitosta on Kallen vaikea ajaa. Mielenkiintoista on tietysti nähdä se missä meidän auton suorituskyky soralla on muihin nähden, sitä ei vielä tiedetä. Asfaltti tiedetään, siellä ollaan oltu hyviä ja samoin lumella. Soralla ollaan ehditty testaamaan vähiten, Latvala taustoitti UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa pari päivää ennen starttia.

Latvalan mukaan fiilikset tallissa kauden ensimmäisen sorarallin lähestyessä ovat positiiviset ja tallipäällikön luotto siihen, että punavalkoiset GR Yaris Rally1 -autot yltävät kärjen vauhtiin myös soralla, on vahva.

– Sanotaan näin, että en ole ainakaan saanut sellaista puhelinsoittoa, että olisi isompia ongelmia. Siltä osin olen tyytyväinen. Mutta tietysti onhan siinä aina tietynlainen jännitys, että missä mennään, Latvala myöntää.

Viime vuonna Toyota nappasi Portugalista kaksi palkintosijoitusta, Evansin ajaessa voittoon ja Ogierin ollessa kolmas. Onnistuminen oli Toyotalle tärkeä, sillä vuosina 2017-2019 (2020 ei ajettu) se ylsi Portugalissa vain yhteen palkintosijoitukseen, Ott Tänakin juhliessa voittoa vuonna 2019. Rovanperän kilpailu Portugalissa vuosi sitten oli pettymys, kun auton tekniikkamurheet pilasivat puuppolalaisen haaveet kärkisijoista.

Tänä vuonna Rovanperä starttaa ensimmäistä kertaa urallaan soralla ajettavaan MM-ralliin pistejohtajana. Kun sen myötä luvassa on “aura-auton” rooli perjantaina, ovat ennakko-odotukset Rovanperän voiton suhteen varsin maltilliset ja sen myös Latvala myöntää. Lähihistoriasta kun löytyy useita esimerkkejä Ogierin kohdalta, kuinka vaikeaa Portugalin kaltaisessa kilpailussa on nousta enää voittoon sen jälkeen, kun on puhdistanut teitä yhden ajopäivän ajan.

– Tärkeintä olisi se, että Kalle pystyisi pitämään pään kylmänä ja ottamaan hyvät pisteet. Nämä kolme seuraavaa kilpailua soralla ovat todella tärkeitä Kallen osalta henkilökohtaisella puolella, että pystyisi taistelemaan siitä maailmanmestaruudesta, Latvala muistuttaa.

Viime vuonna Rovanperä voitti soralla ajetut Viron ja Kreikan MM-rallit.

 

Jari-Matti Latvala ja Sebastien Ogier “palaverissa” ennen Portugalin MM-rallia (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

 

“Siinä ajetaan Ranskan herruudesta”

Latvalan mainitsemat kolme seuraavaa kilpailua ajetaan Portugalissa, Italian Sardiniassa, sekä Keniassa. Näissä kaikissa maissa olosuhteet ovat äärimmäisen vaativat ja keskinopeudet laskevat varsin pieniksi, kun taas loppukesän muut sorarallit, Viro ja Suomi, ovat puhtaasti nopeuskilpailuja.

– Nopeisiin (kilpailuihin) luotan enemmän. Hitaammat ovat vaikeampia, kun nyt ei ole autoissa aktiivista keskilukkoa, auton kääntyminen on hankalampaa ja painopiste on enemmän takana. Portugali, Sardinia ja Kenia ovat ne vaativammat kilpailut. Nopeisiin kilpailuihin olen luottavaisempi, nämä hitaat kilpailut ovat haaste, Latvala korostaa.

Samalla, kun uudet, tänä vuonna kilpailukäyttöön otetut Rally1-autot tekevät tänä viikonloppuna soradebyyttinsä, niin ensimmäistä kertaa nähdään myös se tilanne, että Ogier saapuu Toyota-talliin kesken kauden. Kauden avausosakilpailu Monte Carlo oli Ogierille jatkumoa viime vuoden MM-sarjalle, kun taas Monte Carlon jälkeen Ogier ei osallistunut Ruotsin ja Kroatian MM-ralleihin. Latvalan mukaan uusi tilanne ei vaikuta millään muotoa Toyotan perusarkeen.

– Ei se oikeastaan muuta mitään. Ogier on loistava tyyppi ja toiminut aina hyvin tallissa muiden kuljettajien kanssa. Kun hän ajoi mestaruudesta, niin joissain tilanteissa tietynlaista kireyttä oli havaittavissa, mutta nyt Ogier tulee mukaan rennommalla otteella, koska hänellä ei ole henkilökohtaisella puolella muuta tavoiteltavaa kuin voitto. Nyt ei tarvitse sarjaa miettiä, Latvala vertailee.

Ogier on voittanut Portugalissa viisi kertaa ja viiden ykkössijan myötä hän jakaa tämän kilpailun kaikkien aikojen voittotilaston kärkipaikan yhdessä Markku Alenin kanssa. Ogierin edellinen voitto Portugalissa tuli vuonna 2017, kun MM-sarjassa edellisen kerran ennen kuluvaa vuotta nähtiin kaluston puolella merkittävä sääntömuutos. Voisiko historia toistaa tältä osin itseään ja Ogier on juuri se kuljettaja, joka nappaa uusien Rally1-autojen ensimmäisen soravoiton?

– Hän on nyt siinä tilanteessa mistä on puhunut ja haaveillut pitkään, että pääsisi starttaamaan (sorakilpailuun) takaa. Sitten, kun on vielä (Sebastien) Loeb kirittämässä, niin siinä ajetaan Ranskan herruudesta. Luulen, että se on asia mikä motivoi häntä vielä lisää, Latvala arvioi.

Latvala itse osallistui Portugalin MM-ralliin kuljettajana 12 kertaa ja ensimmäisen kerran 15 vuotta sitten, vuonna 2007. Ensimmäinen palkintosijoitus Portugalista tuli vuonna 2011, kun Latvala ajoi kolmanneksi, Ogierin ollessa tuolloin ykkönen ja Loebin ajaessa toiseksi. Vuonna 2015 Latvala juhli Portugalissa voittoa.

Toyotan kuljettajista Evans on ennen Portugalia kuljettajien MM-pisteissä vasta sijalla yhdeksän ja eroa Rovanperään on kertynyt jo hurjat 59 pistettä. Ogier ei puolestaan tittelistä tänä vuonna taistele, joten mikäli tilanne sunnuntaina olisi sellainen, että Toyotalla olisi mahdollisuus tuoda Rovanperälle suurempi pistepotti tallikavereiden “kustannuksella”, taistelussa Hyundain Neuvillea vastaan, monen katsojan ajatuksiin nousee varmasti mahdollinen tallimääräys.

– Toyotalla meillä on se lähtökohta, että ei tehtäisi tallimääräyksiä kuin vasta ihan kauden lopulla jos tilanne sitä vaatii. Tässä vaiheessa kautta niitä ei aiota tehdä, Latvala tyrmäsi nämä spekuloinnit.

Portugalin MM-rallin avauserikoiskoe käynnistyy torstai-iltana kello 21.03 Suomen aikaa. Rallin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu päättyy sunnuntaina. Erikoiskokeita ohjelmassa on 21 kappaletta, yhteispituudeltaan 338,34 kilometriä. Vaikka kilometrien osalta lauantai viikonlopun pisin päivä onkin, niin perjantain urakka on kilpailijoille siinä mielessä äärimmäisen haastava, että päivän kaikki kahdeksan erikoiskoetta ajetaan ilman huoltotaukoa.

Portugalin MM-ralli 2022

Rally1-kuljettajat

Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota)
Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota)
Sebastien Ogier-Benjamin Veillas (Toyota)
Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota)

Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai)
Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai)
Dani Sordo-Candido Carrera ESP/ESP (Hyundai)

Craig Breen-Paul Nagle IRL/IRL (Ford)
Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche FRA/FRA (Ford)
Gus Greensmith-Jonas Andersson GBR/SWE (Ford)
Adrien Fourmaux-Alexandre Coria FRA/FRA (Ford)
Pierre-Louis Loubet-Vincent Landais FRA/FRA (Ford)

Poimintoja WRC2-luokasta

Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen NOR/NOR (Skoda)
Armindo Araujo-Luis Ramalho POR/POR (Skoda)
Bruno Magalhaes-Carlos Magalhaes POR/POR (Hyundai)
Chris Ingram-Craig Drew GBR/GBR (Skoda)
Eerik PietarinenAntti Linnaketo (Volkswagen)
Eric Camilli-Thibault de la Haye FRA/FRA (Citroen)
Erik Cais-Petr Tesinsky CZE/CZE (Ford)
Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak POL/POL (Skoda)
Marco Bulacia-Marcelo Der Ohannesian BOL/ARG (Skoda)
Mikolaj Marczyk-Szymon Gospodarczyk POL/POL (Skoda)
Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov RUS/RUS (Skoda)
Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Hyundai)
Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai)
Yohan Rossel-Valentin Sarreaud FRA/FRA (Citroen)

Junioreiden MM-sarjan kuljettajat

Jon Armstrong-Brian Hoy GBR/IRL
Lauri JoonaMikael Korhonen
McRae Kimathi-Mwangi Kioni KEN/KEN
Robert Virves-Aleks Lesk EST/EST
Sami PajariEnni Mälkönen
William Creighton-Liam Regan IRL/IRL

 

 

Aikataulu

Torstai 19.5.

21.03 – EK1 Coimbra (2,82 km)

Perjantai 20.5.

10.08 – EK2 Lousa 1 (12,03 km)
11.08 – EK3 Gois 1 (19,33 km)
12.08 – EK4 Arganil 1 (18,72 km)
14.31 – EK5 Lousa 2 (12,03 km)
15.31 – EK6 Gois 2 (19,33 km)
16.38 – EK7 Arganil 2 (18,72 km)
18.05 – EK8 Mortagua (18,16 km)
21.03 – EK9 Lousada (3,36 km)

Lauantai 21.5.

09.38 – EK10 Vieira do Minho 1 (17,48 km)
10.38 – EK11 Cabeceiras de Basto 1 (22,03 km)
11.54 – EK12 Amarante 1 (37,24 km)

16.38 – EK13 Vieira do Minho 2 (17,48 km)
17.38 – EK14 Cabeceiras de Basto 2 (22,03 km)
18.54 – EK15 Amarante 2 (37,24 km)
21.03 – EK16 Porto – Foz (3,30 km)

Sunnuntai 22.5.

09.08 – EK17 Felgueiras 1 (8,91 km)
09.57 – EK18 Montim (8,69 km)
10.38 – EK19 Fafe 1 (11,18 km)
12.08 – EK20 Felgueiras 2 (8,91 km)
14.18 – EK21 Fafe 2 (11,18 km) Power Stage

Kaikki ajat Suomen aikoja!

 

 

MM-pistetilanteet 3/13 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 76
2) Thierry Neuville (BEL) 47
3) Craig Breen (IRL) 30
4) Sebastien Loeb (FRA) 27
5) Ott Tänak (EST) 27
6) Takamoto Katsuta (JPN) 26
7) Gus Greensmith (GBR) 20
8) Sebastien Ogier (FRA) 19
9) Elfyn Evans (GBR) 17
10) Esapekka Lappi 15

Tallit

1) Toyota 126
2) Hyundai 84
3) M-Sport Ford 80
4) Toyota NG 30

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit