MOTORSPORT

Latvala Suomen MM-rallin voittojen määrässä Kankkusen rinnalle

Jari-Matti Latvala teki Suomen MM-rallissa jotain sellaista mihin vain kuusi kuljettajaa oli aiemmin pystynyt niinä vuosina, kun rallin MM-sarjaa (1979 alkaen) on Jyväskylässä ajettu: uusimaan edellisen vuoden voittonsa Jyväskylässä. Latvalan nimi liitetään nyt tälle kunnialistalle yhdessä Markku Alenin, Hannu Mikkolan, Timo Salosen, Tommi Mäkisen, Marcus Grönholmin ja Sebastien Loebin rinnalle.

Yhteensä Latvala on nyt voittanut Suomen MM-rallin kolme kertaa, yhtä monta kertaa kuin Latvalan lapsuusvuosien idoli Juha Kankkunen. Latvala arvostaa saavutuksen korkealle, mutta muistuttaa, että Kankkunen on vielä eräässä toisessa varsin merkittävässä tilastossa kaukana edellä.

– Juha on nelinkertainen maailmanmestari ja Jyväskylän kolminkertainen voittaja. Kyllä se on kova juttu, että on päästy hänen kanssaan samalle viivalle voittojen määrässä. Nyt pitää vaan sitten niitä mestaruuksia metsästää, kun on näin kovien miesten kanssa päästy samalle viivalle voitoissa, Latvala hymyili.

Ratkaisut Surkeessa ja Ouninpohjassa

Suomen MM-ralli oli ennakkoon kaavailtu Volkswagen-kuljettajien kaksintaisteluksi ja näin myös tapahtui. Jari-Matti Latvala ja Sebastien Ogier järjestivät yleisölle huikean sekuntitaistelun, jonka ensimmäinen merkittävä ratkaisu nähtiin lauantaina iltapäivällä Surkeen toisella ajokerralla, kun Latvala löi Ogierin 5,2 sekunnilla repäisten kokonaistilanteessa eron ensimmäistä kertaa yli 10 sekuntiin.

– Surkeen jälkeen pystyin hieman rentoutumaan, koska tiesin, että nyt mennään oikeaan suuntaan ja pystyin kontroloimaan ensimmäistä kertaa tilannetta, Latvala kertasi lauantain ratkaisun hetkiä.

Muista ratkaisun paikoista Latvala mainitsee perjantaina kahteen kertaan ajetun legendaarisen Ouninpohjan.

– Ouninpohjaa mietin etukäteen. En ollut ajanut siellä aiemmin kovinkaan hyvin ja kun Ogier ajoi sen todella hyvin vuonna 2013 niin tiesin, että tänä vuonna minun pitää onnistua siellä todella hyvin.

Ja niin Latvala myös onnistui. Ensimmäisellä ajokerralla Ogier oli 0,4 sekuntia nopeampi, mutta toisella ajokerralla Latvala tykitti tulostaululle Ouninpohjan uuden ennätysajan lyöden Ogierin peräti 5,4 sekunnilla. Latvala ajoi vuoden 2015 Suomen MM-rallissa yhteensä 10 pohja-aikaa ja kahdeksan kertaa hän oli erikoiskokeella toinen eli vain kahdesti sijoitus oli 20 erikoiskokeen rallissa kärkikaksikon ulkopuolella. Päätöspäivään lähdettäessä, ennen kahta viimeistä Myhinpäässä ajettua erikoiskoetta, johtomarginaali Ogieriin nähden oli 13,2 sekuntia. Latvala valmistautui huolella kahteen viimeiseen erikoiskokeeseen.

– Kolme kertaa katsoin vielä videolta läpi lauantai-iltana, Latvala myönsi.

“Kaksi pientä virhettä tein alussa, ilman niitä se olisi voinut riittää”

Sunnuntai-aamun ensimmäisellä erikoiskokeella Latvala oli 0,9 sekuntia Ogieria nopeampi.

– Helpottaa! Melkoista vuoristorataa tämä pätkä, todella vaikuttavaa. Hyppyjä oli yllättävissä paikoissa. Vielä pitää olla tarkkana. Power Stagea katsotaan sitten fiiliksen mukaan. Emme aja huippuriskillä, yritetään vaan pitää sama rytmi. Ralli ei ole vielä ohi ja täytyy keskittyä viemään työ päätökseen, Latvala kertoi rallin toiseksiviimeisen erikoiskokeen maalissa.

Kun kuljettajat valmistautuivat viimeiseen erikoiskokeeseen, Latvala huomasi, että Ogierin viimeistä sanaa ei ole vielä sanottu.

– Ogier vaihtoi vasemman uuden eturenkaan mitä se oli säästänyt, siitä tiesin, että se hyökkää vielä. Sanoin Miikalle, että yritän ajaa hyvin, ajan sen mitä pystyn, mutta nyt voi olla vaikea Ogieria voittaa, kun se lähtee niin kovalla raivolla. Ajan sen mitä pystyn pidon mukaan, kontrolloin ajoa niin, että hyppyihin en ota suurempia riskejä, Latvala kertoi.

Ogier kellotti lopulta päätöserikoiskokeella nopeimman ajan napaten täydet Power Stage-pisteet, mutta ero Latvalaan oli vain 0,4 sekuntia.

– Hyvin tultiin. Kaksi pientä virhettä tein alussa, ilman niitä se olisi voinut riittää, Latvala pohti.

Latvalan aika oli todella hyvä siihen nähden, että suurempia riskejä ei enää otettu.

– En halunnut kuitenkaan lähteä mitään ylilyöntiä ottamaan, kun kuitenkin Puolassa osuttiin Power Stagella puuhun. Siellä otin älyttömiä riskejä.

“Ajollisesti yksi uran parhaista suorituksista”

Osakilpailuvoitto MM-tasolla oli Latvalalle uran 14, Volkswagen-tallissa seitsemäs ja tällä kaudella toinen. Latvala myönsi, että tämä voitto on yksi hänen uransa maukkaimmista tähän mennessä.

– Ajollisesti parhaita suorituksia. Vaikea sanoa onko ihan paras, mutta parhaita joka tapauksessa. Ja erityisesti lauantain ajo oli minulta parhaimpia ikinä.

Latvalalle kuluva kausi on ollut vaikea ja kritiikki sen mukaista.

– Monet on varmasti kyseenalaistanut tänä vuonna meidän vauhdin, että pystytäänkö haastamaan Ogieria. Tämä on hyvä osoitus siitä, että kyllä pystyn Ogierin haastamaan ja voittamaan, kun kaikki palaset on kohdallaan, Latvala muistutti.

– Ottaen huomioon tämän vuoden tapahtumat, tämä voitto tuntuu aivan uskomattomalta.

Komeasta voitosta Latvala kertoi saavansa runsaasti lisää itseluottamusta jatkoa ajatellen, tavoitteena on edelleen voittaa lajin maailmanmestaruus.

– Se juttu on nyt siinä, että pitää saada se vuosi onnistumaan niin, että pystyy ajamaan enemmän tälläisiä kilpailuja vuoden aikana kuin Jyväskylä viime ja tänä vuonna. Paljon ennen tätä kilpailua oli asioita mitä haluan ratkaista. Uskon ja luotan, että nyt olen löytänyt niihin ongelmiin vastauksia. Minulla on hyvä tunne siitä, että tämä saattaa lähteä tästä aukeamaan, Latvala katsoi positiivisin ajatuksin kohti tulevaisuutta.

“Pitäähän toi Jyväskylän yöelämä käydä vilkaisemassa”

Myös vuosi sitten Latvala onnistui ajamalla voittamaan Ogierin Jyväskylän sekuntitaistelussa.

– Lähtökohdiltaan tänä vuonna oli huonompi lähtötilanne tähän ralliin kuin vuosi sitten. Viime vuonna minulla oli ollut hyvä vuosi ennen Suomea. Tänä vuonna tilanne oli toinen, lähtötilanne oli paljon vaikeampi. Ajollisesti ajoin omasta mielestäni paremmin tänä vuonna kuin viime vuonna.

Edellinen MM-osakilpailu Puolassa ei mennyt Latvalalta hyvin ja monet epäilivät sitä pystyykö suomalaistähti voittovauhtiin Jyväskylässäkään.

– Keskityin tähän kisaan kolme viikkoa, ajettiin hyvät testit, valmistauduin hyvin ja olin henkisesti valmis. Puolan jälkeen tajusin, että mestaruuteen ei ole mahdollisuuksia ja että tämä ralli pitää voittaa. En tiedä miltä tuntuu, kun voittaa maailmanmestaruuden, mutta sanotaan vaikka näin, että kun sinulla on ollut vaikea kausi niin täällä Jyväskylässä voittaminen on kuin olisi voittanut puolikkaan mestaruuden.

Komeaa voittoa ja “puolikasta mestaruutta” kelpaa todellakin juhlia, mutta miten?

– Varmasti tiimin kanssa juhlitaan illalla yhdessä. Eiköhän se ihan perinteiseen tyyliin mene ja pitäähän toi Jyväskylän yöelämä käydä vilkaisemassa, Latvala naurahti.

Jari Hotti, Jyväskylä

 

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com