MOTORSPORT

Latvala tasoihin Hirvosen kanssa – Uusi Suomen ennätys syntyy Jyväskylässä

Aivan kuten kesäkuun alussa uutisoimme, niin mikäli Jari-Matti Latvala osallistuu Italian ja Puolan MM-ralleihin, tulee hän nousemaan eniten MM-ralleja ajaneiden suomalaiskuljettajien tilastossa kärkeen yhdessä Mikko Hirvosen kanssa. Molemmilla on nyt MM-startteja tilillään 163 ja Latvala tulee nousemaan yksin tilaston kärkipaikalle heinäkuun lopulla Suomen MM-rallissa.

Jari-Matti Latvala vastaanotti tiedon jaetusta kärkipaikasta ja tulevasta uudesta ennätyksestä UrheiluUutiset.comilta maanantaina.

– Oho, onko näin? Tiesin, että aika paljon niitä alkaa olla, mutta en tiennytkään, että se on nyt sama määrä kuin Hirvosella, Latvala ihmetteli.

Uransa ensimmäisen MM-rallin vuonna 2002 Walesissa ajanut Latvala on kiertänyt MM-sarjaa täysipainoisesti vuodesta 2007 lähtien. MM-starttien määrässä Latvalan taakse jäävät sellaiset suomalaiset rallilegendat kuten mm. Markku Alen ja Juha Kankkunen, joilla ajovuosia kertyi uran aikana huomattavasti paljon enemmän kuin mitä Latvalalla nyt on takana. Ero tuleekin siinä, että Alenin ja Kankkusen aktiiviaikaan kisoja oli vuosittain paljon vähemmän kuin nykyisin.

– Se on juuri näin, siinä se ero tulee. Kankkunen on ihan 80-luvun alusta ajanut aina 2000-luvun alkuun, niin kisojahan ei heille tullut kuin kuutta, seitsemää välillä per kausi, Latvala muistelee.

Kankkunen, rallin nelinkertainen maailmanmestari, osallistui upean uransa aikana yhteensä 162 MM-osakilpailuun ja Kankkunen saikin pitää suomalaiskuljettajien MM-starttien kaikkien aikojen tilaston ykkössijaa hallussaan aina vuoteen 2014 asti, kunnes Mikko Hirvonen ohitti hänet Hirvosen uran viimeisessä MM-rallissa Walesissa.

“Nuori ja kokemus saatu nyt samaan pakettiin”

Latvala tulee nousemaan siis yksin tilaston kärkeen seuraavassa MM-rallissa, joka ajetaan sopivasti juuri Suomessa.

– Ei sillä sinänsä nyt niin merkitystä ole, mutta on se nyt ihan kiva juttu, että on voinut ajaa näin pitkään. Ja jos se nyt jossain pitää ajaa (ennätys), niin kiva että Suomessa. Suomalaisena se on tärkeä kilpailu. Tykkään kyllä tilastoista, Latvala myöntää, josta siis tulee eniten MM-ralleja ajanut suomalaiskuljettaja kautta aikojen.

– Tästähän voi vetää sellaisen hassun yhtälön, että olen ollut nuorin MM-osakilpailuvoittaja ja nyt sitten myös kaikkein kokenein suomalainen. Nuori ja kokemus on saatu nyt samaan pakettiin siis, Latvala naurahtaa.

Latvala voitti Ruotsin MM-rallin vuonna 2008 ollessaan 22 vuoden ja 313 päivän ikäinen, mikä tekee hänestä rallin MM-sarjan kaikkien aikojen nuorimman osakilpailuvoittajan. Neste Rallin voittoa Latvala on juhlinut kolme kertaa; vuosina 2010, 2014, sekä 2015. Yhteensä 13 kertaa Suomen MM-ralliin osallistunut Latvala on kolmen voiton lisäksi noussut kotirallissaan palkintopallille kolme kertaa ollessaan kerran toinen ja kahdesti kolmas.

Ajettujen MM-rallien suomalaiskuljettajien top 10

1) Mikko Hirvonen 163
1) Jari-Matti Latvala 163
3) Juha Kankkunen 162
4) Marcus Grönholm 152
5) Tommi Mäkinen 139
6) Markku Alen 129
7) Hannu Mikkola 123
8) Toni Gardemeister 112
9) Harri Rovanperä 111
10) Ari Vatanen 101

Lue myös! Latvala matkalla ykköseksi – Historiallinen hetki Jyväskylässä? (2.6.2016)

Teksti: Jari Hotti ja https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivula
Twitter: @JariHotti ja @https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpgKoivula

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com