MOTORSPORT

Latvalalla vain yksi tavoite Suomen MM-Rallissa – “Siitä lähdetään, että voitosta ajetaan”

Jari-Matti Latvala on juhlinut Suomen MM-rallin voittoa urallaan kolme kertaa ja sitä neljättä töysäläinen metsästää kahden viikon päästä ajettavasta kotirallista suomalaisessa tiimissä suomalaisella autolla.

Jari-Matti Latvala on ajanut tällä kaudella rallin MM-sarjassa kahdeksassa osakilpailussa kolme kertaa palkintosijoille. Kauden ehdoton kohokohta toistaiseksi on ollut Ruotsista tullut voitto. Monte Carlossa tammikuussa ja Italiassa kesäkuussa Latvala oli toinen ja sijoitus kuljettajien MM-sarjassa ennen Suomen osakilpailua on kolmas.

– Olen ajanut tasaisesti ja vauhtia on ollut, mutta esimerkiksi Korsikalla ajoin huonosti alussa ja Argentiinassa hyydyin, joten niissä oli vähän notkahduksia. Toisaalta taas kauden kaksi ensimmäistä kilpailua Montessa ja Ruotsissa oli täyden kympin suorituksia. 8,5, Latvala antaa itselleen arvosanan kauden suorituksistaan Suomen MM-rallin tiedotuksen haastattelussa.

Latvala kilpailee Toyota Gazoo Racingin väreissä ja tallin toimintaa johtaa rallin nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen, joka on ollut Latvalalle myös tärkeässä mentorin roolissa tällä kaudella.

– Tommi on sanonut, että keskity autoon ja keskity ajamiseen. Säätöjä tai mitään muuta ei tarvitse miettiä. Tommi on mentoroinut minua nimenomaan ajamiseen ja antanut myös vapaat kädet, eikä mitään niin sanotusti isoja linjauksia, joiden mukaan pitäisi toimia. Meillä on molemminpuolinen luottamus tekemiseen, mikä on todella tärkeää, Latvala arvostaa.

Tallit ovat tuttuun tapaan testanneet kesän aikana Suomessa tulevaa sorasirkusta silmällä pitäen ja tällä viikolla myös Toyota ja Latvala ovat hakeneet sopivia säätöjä kahden viikon päästä käynnistyvään Suomen MM-ralliin.

– Kaikista tärkeintä on tehdä oikeita johtopäätöksiä ja taito kuvailla oikein insinööreille, miten auto käyttäytyy. Jos auton toimintaa ei pysty kuvailemaan, niin vaarana voi olla, että säädöissä lähdetään menemään väärään suuntaan. Yleensä olen insinöörien kanssa samoilla linjoilla säädöistä, mutta joskus voi olla eri näkemyksiä. Useimmissa tapauksissa data ja kuljettajan tunne autosta kulkevat yhdessä, Latvala taustoittaa.

“Hienoa, että suomalaisia on näin monta WRC-kalustolla”

Latvala on osallistunut Suomen MM-ralliin yhtäjaksoisesti vuodesta 2003 lähtien ja tämän vuotinen kotiralli on hänelle järjestyksessään jo 15. Latvala on juhlinut Jyväskylässä voittoa vuosina 2010, 2014 ja 2015. Latvalan mukaan tämän vuoden kilpailussa voittajaehdokkaita on useita.

– Jos kesä pysyy tällaisena, niin aura-auton (Sebastien Ogier) rooli ei ole silloin niin paha. Thierry Neuville tuntee varmaan painetta, että hänen täytyy nyt mennä ja Ott Tänak on ajanut todella hyvin. Esapekka (Lappi) ja Juho (Hänninen) menevät myös varmasti kovaa. Voittajaehdokkaita on nyt paljon ja kärkisijoista tulee kova kamppailu, Latvala uskoo.

Suomalaisia nähdään tänä vuonna kotirallissaan peräti neljässä WRC-autossa, kun Latvalan tallikavereina ajavat Hänninen, sekä Lappi ja Fordilla Ogierin ja Tänakin tallikaverina puolestaan uransa toiseen MM-ralliin WRC-kalustolla valmistautuu Teemu Suninen.

– On erittäin hienoa, että suomalaisia on näin monta mukana WRC-kalustolla. Minulla on kokemusta MM-sarjasta eniten, joten tallikaverit Juho ja Esapekka varmaan ainakin vähän seurailevat, että mitä minä teen. Mutta varmasti heillä on halua päihittää minut ja sisäinen kilpailu on pelkästään positiivinen asia, sillä se laittaa antamaan itsestään kaikki peliin, Latvala kuvailee.

Latvalan tähtäimessä tänä vuonna on palata Suomen MM-rallin voittajaksi parin vuoden tauon jälkeen. Onnistuessaan Latvala juhlisi voittoa kotirallissaan neljättä kertaa urallaan. Vastaavaan määrään ovat yltäneet vain seitsemän voiton Marcus Grönholm ja Hannu Mikkola, kuuden voiton Markku Alen, viiden voiton Tommi Mäkinen, sekä neljän voiton Timo Mäkinen.

– Nyt kun alla on suomalainen tiimi, suomalainen auto ja töitä on tehty kovasti, niin ei Neste Ralliin kannata lähteä varmistelemaan mitään muita sijoja. Siitä lähdetään, että voitosta ajetaan, Latvala päättää.

Suomen MM-ralli käynnistyy torstaina 27. heinäkuuta.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com