MOTORSPORT

Latvalalle ehdollinen kilpailukielto ja sakot!

Volkswagenin Jari-Matti Latvalan ulosajo lauantaina Monte Carlon MM-rallissa ja törmäys katsojaan johtivat vielä myöhemmin illalla siihen, että sekä Latvala, että hänen kartanlukijansa Miikka Anttila joutuivat kilpailun tuomariston kuultavaksi. Mukana kuulusteluissa olivat lisäksi Volkswagen Motorsportin tallipäällikkö Jost Capito, sekä manageri Sven Smeets. Latvala ilmoitti jo lauantaina antamassaan tiedotteessa, että ei ulosajon yhteydessä huomannut törmänneensä katsojaan. Tuomaristo ei kuulustelujen ja todisteaineistonsa perusteella tätä uskonut, vaan mätkäisi Latvalalle ja Anttilalle molemmille 5000 euron sakot, sekä ehdollisen kilpailukiellon.

Ja näin kaikki siis tapahtui. Monte Carlon MM-rallin 11. erikoiskokeella Latvalan Volkswagen lipsahti ojan puolelle ja sitä kautta tien vieressä olleelle pellolle. Pellolla olleet katsojat ehtivät varsin hitaasti liikkuneen auton alta pois, mutta yksi katsoja alkoi poimimaan maasta tavaroitaan ja jäi tämän seurauksena Latvalan ajaman auton alle. Osuma ei ollut kova ja katsoja ei tilanteessa loukkaantunut vakavasti. Latvala ilmoitti myöhemmin illalla kuulleensa katsojan alle jäämisestä vasta erikoiskokeen jälkeen tiimiltään ja julkaisi tiedotteen missä pahoitteli tapahtunutta ja selvitti omaa näkemystään siitä mitä oli tapahtunut:

– Näkyvyyttäni haittasi moottorista noussut sakea höyry ja ojasta lentänyt muta. Näin, että katsoja hyppäsi sivuun ja ajoin hitaasti takaisin tielle. Tiimi otti minuun yhteyttä erikoiskokeen jälkeen ja informoi minua siitä, että olin osunut katsojaan, Latvala sanoi tiedotteessa.

Tuomaristo ei uskonut Latvalan selitystä

Latvala siis pääsi ulosajon ja katsojaan törmäämisen jälkeen ajamaan erikoiskokeen maaliin, minne saavuttuaan hän ei antanut medialle haastatteluja. Tämän jälkeen Latvala ajoi maalialueen jälkeen tien sivuun ja aloitti yhdessä kartturinsa Miikka Anttilan kanssa huoltotoimet auton ympärillä. Paikalle saapui tilannetta seuraamaan maalialueella työskennellyt WRC-TV-ryhmän toimittaja Julian Porter, joka ilmoitti kilpailun tuomaristolle näin:

– Sekä kuljettaja, että kartanlukija työskentelivät auton vasemman etupyörän jousituksen kanssa, kunnes Jari-Matti kutsui minut luokseen. Hän sanoi minulle, että kun ajoimme ulos, osuimme katsojaan. Jari-Matti jatkoi vielä, että he eivät olisi osuneet häneen kovalla vauhdilla, mutta voitko varmistaa, että hän on kunnossa tai voisinko pyytää jotain toista henkilöä tekemään tämän tarkistuksen, Porter kertoo FIA:n ja Monte Carlon MM-rallin tuomariston kuulustelupöytäkirjassa.

Tuomariston kuulusteluissa Latvala sai luettavakseen Porterin kertomuksen ja tätä ei suomalainen suostunut hyväksymään, vaan korjasi sanoneen Porterille:

– Voitko mennä varmistamaan tuomaristolta, että enhän vain osunut tilanteessa kehenkään, Latvala ilmoitti ja lisäsi vielä, että maaliin saavuttuaan ja kun olotila oli erikoiskokeen jälkeen rauhoittunut, hänelle tuli sellainen tunne, että siinä tilanteessa joku olisi saattanut jäädä auton alle.

Tuomaristo tutki kaiken mahdollisen materiaalin tapahtuneesta ja erityisesti auton sisältä kuvattu ns. on-board-kuva oli päätöstä tehdessä merkittävässä roolissa. Tuomariston lausunnon mukaan ei ollut mahdollista, että kumpikaan – ei Latvala, eikä Anttila, olisi tilanteessa havainnut, että auton alle jäi katsoja. Näin ollen tuomaristo ei uskonut Latvalan selitystä, vaan sääntöihin vedoten tuomariston mukaan heidän olisi pitänyt pysähtyä tarkistamaan katsojan terveydentila ja tehdä tarvittaessa hätäkutsu autossa olevan tekniikan kautta.

Kun näin ei toimittu, FIA määräsi sekä Latvalalle, että kartanlukija Anttilalle molemmille 5000 euron sakot. Lisäksi kaksikko on koko MM-kauden 2016 ehdollisessa kilpailukiellossa, eli mikäli he syyllistyvät tulevissa osakilpailuissa samaan rikkeeseen, seurauksena on automaattisesti yhden osakilpailun mittainen kilpailukielto. Latvalalla ja Anttilalla on oikeus valittaa tuomariston päätöksestä.

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com