MOTORSPORT

Latvalalta ja Hänniseltä kritiikkiä Walesin aikataulusta – “Rehellisesti sanottuna ei mitään järkeä”

Viime vuosina Walesin MM-rallissa ei ole kesken ajopäivän juurikaan huoltotaukoja pidetty. Systeemi on kuljettajille ja talleille varsin raaka ja ennen tämänvuotista kilpailua Toyota Gazoo Racingin Jari-Matti Latvala, sekä Juho Hänninen kertoivatkin suorat mielipiteensä UrheiluUutiset.comille Walesin MM-rallin aikataulusta.

Walesin MM-rallissa ajetaan perjantaina kuusi erikoiskoetta, eli kolme erikoiskoetta jokainen kahteen kertaan. Ensimmäisen ajokerran jälkeen ohjelmassa on tauko, mutta kyseessä ei ole muista MM-ralleista tuttu huoltotauko, eli ainoa mitä autoille saa tehdä tässä vaiheessa kilpailua, on tankkaus, sekä vaihtaa renkaat. Iltahuolto on pituudeltaan 45 minuuttia.

Lauantaina ohjelma on vielä hurjempi. Kuljettajat ajavat kahdeksan erikoiskoetta yhteispituudeltaan 142,38 kilometriä ja näistä ensimmäiset kuusi erikoiskoetta, yhteispituudeltaan 110,56 kilometriä, ilman huoltotaukoa ja edes renkaita ei saa välissä vaihtaa!

– Se mikä tässä ohjelmassa on juurikin hölmöä, niin ei ole sitä rengashuoltoa. Mennään yhdellä setillä 110 ek-kilometriä. Olisi edes se rengashuolto siinä välissä. Kuitenkin tärkeintä on se, että olisi nopeuskilpailu ja kaikki saa keskittyä siihen, että ajetaan kilpaa. Eikä tarvitsisi miettiä, että kestääkö renkaat ja mitäs jos menee rengasta rikki. Se ei ole ihan optimi siltä osin, Latvala sanoi UrheiluUutiset.comille ennen kilpailun alkua.

Lauantaina iltapäivällä pidettävän huoltotauon jälkeen ajetaan vielä kaksi erikoiskoetta (31,82 km), jonka jälkeen edessä on rallin toinen 45 minuutin iltahuolto. Sunnuntaina ajettavat viimeiset viisi erikoiskoetta (41,17 km) ajetaan ilman huoltotaukoa ja myöskään renkaita ei saa vaihtaa.

– Rallissa kuitenkin ihmiset haluaa nähdä niitä huoltoja ja me kuljettajatkin halutaan välillä mahdollisuuksien mukaan huilata. Se, että me odotetaan jossain ja ei tehdä yhtään mitään, niin miksi ei sitten voida tehdä mitään. Samalla voisi otaa pienen huoltotauon vaikka siihen, Latvala pohtii.

 

Hyundai Wales 2017

 

 
“Kyllä tässä olisi viilauksen paikka”

Juho Hänninen on tallikaverinsa kanssa täysin samoilla.

– Täällä ajetaan niin pirun paljon ilman huoltoa, perjantai, sekä lauantai. Jossain mielessä järjestäjät varmaan halunnut tehdä vähän kestävyyskilpailua tästä, kun ajetaan noita älyttömän pitkiä lenkkejä ilman huoltoa. Rehellisesti sanottuna ei tuossa ole minun mielestäni mitään järkeä, Hänninen jyrähtää.

Huoltoalue Deesidessa on rakennettu perinteiseen brittiläiseen tyyliin karnevaalialueeksi, mutta toisaalta voiko paikalle odottaa yleisöäkään, jos varikkopilttuut ovat aamusta iltaan asti tyhjillään.

– Täällä (kilpailukeskuksessa) on älyttömät huoltosysteemit ja sitten ei kuitenkaan saada tehdä mitään. Miksei sitten jotain edes pientä huoltoa sallita. Mitä sillä järjestäjä sitten hakee, sitä en osaa sanoa. Kyllä tässä olisi viilauksen paikka, Hänninen sanoo.

Hännisen mukaan normaalisti kuljettajat pitävät mukanaan kyydissä yhtä vararengasta, mutta Walesissa joutuu “konttiin” lyömään mukaan kaksi.

– Rengasrikon riski täällä on kuitenkin kohtuullisen iso. Ja jos menisi kaksi rengasta, niin ei sitten sen takia jäisi kesken.

Sen sijaan varaosilla ei Hänninen aio kuitenkaan Toyotaa täyttää ja sitä kautta tuoda autoon lisää painoa.

– Minä jätän kaikki osat huoltoon. Se on niin tuurista kiinni, jos sattuu sellainen vika, että on osat mukana ja saat korjattua. Täällä kun kuitenkin on mutaa, auto painaa aivan älyttömästi ja se kerää niin paljon sitä mutaa, niin ei sitä enää yhtään ylimääräistä painoa halua lähteä kantamaan, Hänninen taustoittaa.

Lue myös! Toyotan suomalaiskolmikko nyt viimeistä kertaa yhdessä (27.10.2017)

 

 
Selivaara logo 2017

 

Teksti: Jari Hotti, Chester – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com