Latvalalta kiitos ennätysmies Rovanperälle – “Kaikki edellytykset ajaa mestaruudesta”

28.2.2021 / 22:03
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen nousivat MM-sarjassa pistejohtoon (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Vaikka Hyundai nappasikin Rovaniemen MM-rallista Toyotaa paremman tuloksen, säilytti Toyota MM-pistejohtonsa niin autonvalmistajien, kuin myös kuljettajien MM-pisteissä.

Ennakkosuosikkina rallin MM-sarjan kauden toiseen osakilpailuun Rovaniemellä startannut Jari-Matti Latvalan johtama Toyota-talli jäi lopulta tuloksissa pahimman kilpakumppaninsa Hyundain varjoon. Siinä missä Hyundai nappasi Rovaniemeltä voiton lisäksi kolmannen ja neljännen sijan, ylsi Toyota toiseen ja viidenteen sijaan, Monte Carlossa tammikuussa voittaneen Sebastien Ogierin jäätyä ulos kärkikymmeniköstä.

– Me ei ehkä ihan saatu sitä irti mitä lähdettiin tästä viikonlopusta hakemaan. Toivottiin, että pystyttäisiin ajamaan voitosta ja voittamaan, mutta se ei nyt ihan onnistunut, Latvala kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille.

Kilpailun alla Toyota-tallin ykköstykiksi Rovaniemen arktiseen seikkailuun ennakoitu Kalle Rovanperä vastasi huutoon ajamalla uransa parhaan sijoituksen rallin MM-sarjassa toisen sijan myötä ja lisäksi Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa nappasivat täydet viisi lisäpistettä Power Stage -erikoiskokeelta. 23 pisteen potti nosti Rovanperän kuljettajien MM-pisteissä johtoon, rallin MM-sarjan historian nuorimpana kuljettajana kautta aikojen.

– Kiitos Kallelle! Hän ajoi huippuhyvän suorituksen ja kesti paineet hienosti rallin lopussa voittaen Power Stage -erikoiskokeen ja saaden sieltä täydet MM-pisteet. Kyllä meidän pitää olla tyytyväisiä siihen, että säilytettiin pistejohto autonvalmistajien puolella ja onhan se huikea juttu, että Kalle johtaa kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana MM-sarjaa, Latvala hehkutti.

Sanomattakin on selvää, että Rovanperän MM-pistejohto nostaa entisestään rallin MM-sarjan seurantaa Suomessa ja puheet maailmanmestaruudesta nuoren puuppolalaisen osalta yleisön osalta ovat jo käynnissä. Kun takana on vasta yhdeksän MM-rallia WRC-auton ratissa, ei Latvala tietenkään sysää mestaruuspaineita Rovanperän harteille, mutta sanoo Rovanperällä olevan jo nyt edellytyksiä taistella mestaruudesta jos:

– Se mikä kaikkien täytyy muistaa, että on vielä kisoja mistä Kallella ei ole niin paljon kokemusta. Siellä on vielä kisoja, mitkä voi olla hänelle vaikeampia. Mutta jos Kalle vain malttaa ajaa ne järkevästi ja ottaa pisteet kotiin ja sitten niissä kisoissa mitkä hänelle on hyviä, antaa niissä mennä täysillä ja pystyy ajamaan voitosta, niin kaikki edellytykset on ajaa maailmanmestaruudesta, Latvala korosti.

 

Elfyn Evans ajoi historian ensimmäisessä Rovaniemen MM-rallissa viidenneksi (Kuva: Jari Hotti).

 

 

“Se ehkä vei parhaan fiiliksen kilpailuun”

Hallitsevalle maailmanmestarille Sebastien Ogierille Rovaniemen viikonloppu oli tuloksen osalta huonoin MM-ralli sitten viime vuoden Turkin MM-rallin. Ogier ajoi ulos lauantain viimeisen erikoiskokeen viimeisessä mutkassa, putosi tuloksissa kauas kärkikymmeniköstä ja sunnuntain Power Stage -erikoiskokeelta ranskalainen sai saaliiksi yhden MM-pisteen viidenneksi nopeimman ajan myötä. Monte Carlon jälkeinen MM-pistejohto vaihtui nyt kolmanteen sijaan.

– Heti se perjantai oli paha, hän kärsi siinä (aura-auton roolissa) aika paljon. Se ehkä vei parhaan fiiliksen kilpailuun. Ei hän ollut kauhean pettynyt. Tottakai se vähän tietysti harmitti, mutta oli ennen ulosajoa kuudennella sijalla. Se on aina tässä vaikeus, että kun voittaa osakilpailun ja nousee pistejohtoon, niin joutuu seuraavassa osakilpailussa vaikeaan tilanteeseen, Latvala otti kantaa sääntöön lähtöjärjestyksen osalta, joka vuosittain herättää keskustelua.

Elfyn Evans ajoi Rovaniemellä viidenneksi, eikä britti noussut MM-pisteille Power Stage -erikoiskokeella, kellottaen kuudenneksi nopeimman ajan.

– Jos katsoo miten Elfyn ajoi viime vuonna Ruotsissa, niin vähän jäi tänä viikonloppuna vajaaksi. Ajoi tasaisen suorituksen, mutta jotain jäi puuttumaan. Luulen ettei ollut ihan sinut auton kanssa. Oltiin jossain pätkillä tosi vahvoja, Elfyn pystyi ajamaan pohja-aikoja, mutta sitten jossain jäi aika paljon. Suorittaminen ei ollut tasaista, jotain auton kanssa ei ollut oikein ja oltiin ehkä tehty testeissä jotain väärin, Latvala pohti.

Tammikuussa ajetun Monte Carlon MM-rallin jälkeen Toyotan johto autonvalmistajien MM-sarjassa Hyundaihin oli 22 pistettä, mutta Rovaniemellä se puolittui, ollen nyt 11 pistettä. Latvalan mukaan kilpailun jälkeisessä tallipalaverissa tarkoituksena on lyödä ajatukset yhteen ja katsoa mitä talli voi koetusta oppia ja mitä testeissä oli tehty väärin. Kun seuraavaan osakilpailuun on aikaa vielä pari kuukautta, toivoo Latvala tauon tuovan parannusta koronatilanteeseen.

– Pandemia tilanne on mennyt huonompaan suuntaan. Hyvä, että nyt on taukoa maaliskuun ajan, se auttaa meitä ennen kaikkea logistiikan osalta, koska olisi ollut vaikea matkustaa. Toivotaan, että maailma lähtisi tästä paranemaan ja päästäisiin hieman normaalimpiin olosuhteisiin sitten kun mennään Kroatiaan, Latvala toivoi.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kroatiassa 22.-25. huhtikuuta.

– Siitä tulee mielenkiintoinen kilpailu. Kävin Kroatiassa viime vuoden lopulla, kun tehtiin mainosvideo Toyotalle. Upeat maisemat ja tosi hienot tiet, kuljettajat tykkäävät varmasti, Latvala totesi lopuksi.

Teksti: Jari Hotti, Rovaniemi
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Tänakilta täyden kympin suoritus, tallikaveri jäi taakse voitoissa – “Meillä oli paineita”


Facebook kommentit