MOTORSPORT

Latvalan hyökkäys tuotti tulosta – Ogierille juhlarallista 29 MM-pisteen saalis

Jari-Matti Latvalan tavoitteet Meksikon MM-rallin viimeiseen ajopäivään oli nousta kahdeksanneksi ohi Gus Greensmithin, sekä saalistaa rallin päättävältä Power Stage -erikoiskokeelta MM-pisteitä. Näissä tavoitteessaan Latvala onnistuikin sataprosenttisesti. Voittoon ajoi juhlarallissaan Sebastien Ogier.

Jari-Matti Latvalan mahdollisuudet kärkisijoituksiin rallin MM-sarjan kauden kolmannessa osakilpailussa Meksikossa menivät perjantaisen keskeytyksen myötä, mutta lauantaina ja sunnuntaina hyvässä vauhdissa ollut Toyota-kuljettaja onnistui lopulta nousemaan yleiskilpailussa kahdeksannelle sijalle.

Rallin päättäneeltä Power Stage -erikoiskokeelta Latvala lähti tavoittelemaan nopeinta aikaa ja siitä palkinnoksi tulevia viittä MM-pistettä. Jo ennen viimeistä erikoiskoetta Latvalan kommenteista oli aistittavissa se miten tosissaan töysäläinen tavoitteensa kanssa oli. Kun Latvala sai käsiinsä lähtöjärjestyksen, missä hänet oli laitettu viimeiselle erikoiskokeelle lähtövuoroon ensimmäiseksi autoksi, ennen Ralli 2 -säännön turvin mukana olevia kuljettajia, Latvala jyrähti ja ilmoitti, että jos tähän ei muutosta tule, niin hän on seuraavassa MM-rallissa puhumatta koko kilpailun ajan.

Latvalan puheisiin reagoitiin, mutta Ott Tänakin ja Thierry Neuvillen myöhästyttyä tahallaan aikatarkastusasemalle saapumisessa Latvalan eteen lopulta reitille lähti vain Pontus Tidemand, sekä Esapekka Lappi. Latvala kiitteli erikoiskokeen maalissa siitä, että hänen vaatimukseensa lähtöjärjestyksen muuttamisen suhteen reagoitiin.

– Todella hyvä fiilis ja sanoin Miikalle (Anttila, kartanlukija), että en olisi voinut paremmin tätä erikoiskoetta ajaa. Tämä meni meiltä erittäin hyvin, Latvala hehkutti.

Latvalan aika näytti kestävän muiden kuljettajien yritykset, kunnes rallin voittoon ajanut Sebastien Ogier tuli ja ohitti suomalaisen 0,9 sekunnin erolla. Taktikoinnin ansiosta paremman lähtöpaikan saanut Tänak ohitti myös Latvalan, mutta Neuville sen sijaan jäi taakse, 0,1 sekunnin erolla. Näin Latvala nappasi Power Stage -erikoiskokeelta kolme lisäpistettä kolmanneksi nopeimman ajan myötä.

Ogierille nyt ajettu kilpailu oli uran 127. MM-startti ja voittoja on 42. Monte Carlossa tammikuussa kauden avausosakilpailun voittanut Ogier siirtyi samalla MM-pistejohtoon ohi Neuvillen, joka Meksikossa jäi kuudenneksi. Kolmen peräkkäisen Meksikon voiton (2013-2015) jälkeen Ogier sijoittui kahtena edellisenä vuonna toiseksi. Nyt ajettu kilpailu oli samalla Ogierille eräänlainen juhlaralli, ajoihan rallin viisinkertainen maailmanmestari uransa ensimmäisen MM-rallin 10 vuotta sitten juuri Meksikossa.

Dani Sordo oli parhaana Hyundai-kuljettajana toinen. Espanjalainen nousi palkintopallille ensimmäisen kerran sitten viime vuoden toukokuun ja Portugalin MM-rallin. Nyt tullut toinen sija on Sordon paras sijoitus 1,5 vuoteen, edellisen kerran Sordo oli toinen syksyllä 2016 kotirallissaan Espanjassa.

Viime vuonna Meksikossa voittoon ajanut Kris Meeke oli nyt kolmas. Britin mahdollisuus kakkossijaan meni sunnuntaina tulleen ulosajon myötä. Meeke ajoi ennen nyt tullutta kolmatta sijaa viisi MM-rallia peräkkäin ilman palkintosijoitusta. Meeken tallikaveri, voitosta tiukasti lauantaiseen rengasrikkoon asti taistellut rallin yhdeksänkertainen maailmanmestari Sebastien Loeb ajoi viidenneksi. Citroen-kuljettajien väliin kiilasi neljänneksi sijoittunut Andreas Mikkelsen.

WRC2-luokan ylivoimaisesti voitti luokan hallitseva maailmanmestari Pontus Tidemand, joka yleiskilpailussa sijoittui sijalle seitsemän. Kyseessä on ruotsalaisen uran paras yleiskilpailun sijoitus MM-sarjassa.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Korsikan saarella 6.-8. huhtikuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Sebastien Ogier (Ford) 3.53.58,0
2) Dani Sordo (Hyundai) + 1.13,6
3) Kris Meeke (Citroen) + 1.29,2
4) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 1.48,4
5) Sebastien Loeb (Citroen) + 2.34,6
6) Thierry Neuville (Hyundai) + 9.13,0
7) Pontus Tidemand (Skoda) + 10.34,7 WRC2
8) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 15.47,1

Ogierin keskinopeus: 88,3 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Meeke 5, Ogier 5, Tänak 5, Loeb 3, Sordo 3, Latvala 1, Mikkelsen 1, Neuville 1, Suninen 1

 

Puulan Aurinkoranta

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com