Lauri Joonalle kolmas kerta toden sanoi – “Ei voisi parempi fiilis olla”

9.9.2020 / 05:17
Lauri Joona, SM3-luokan Suomen mestari vuosimallia 2020 (Kuva: Jarno Saari).

[ A- ] / [ A+ ]

Lauri Joonalle kolmas kausi rallin SM-sarjassa toi uran ensimmäisen Suomen mestaruuden. Joona ajoi viime lauantaina Kouvolassa kauden kolmanteen luokkavoittoon ja sen myötä sastamalalainen varmisti mestaruuden jo ennen kauden viimeistä, Seinäjoella ajettavaa osakilpailua.

Rallin SM-sarjan neljästä luokasta yhdessä varmistui Suomen mestaruus jo ennen Seinäjoella syyskuun viimeisenä viikonloppuna ajettavaa kauden viimeistä osakilpailua. SM3-luokkaa tänä vuonna dominoinut Lauri Joona, 23, ajoi luokkavoittoon talvikaudella Rovaniemellä ja Mikkelissä, sekä kesäkauden avauksessa Kouvolassa viime lauantaina. Kolme luokkavoittoa ja Joensuusta tullut kakkossija riittivät varmistamaan Joonalle Suomen mestaruuden jo nyt.

– Aivan mahtava fiilis! Ei tätä vielä oikein sisäistä, kun ollaan ihan varustauduttu kilpailemaan vielä Pohjanmaalla siitä mestaruudesta. Tätä ollaan jahdattu ja vihdoin se sieltä tuli, Joona hehkutti tiedotteessaan.

SM3-luokkaan starttasi Kouvolassa 12 kilpailijaparia ja heistä maaliin asti selviytyi kahdeksan. Heti ensimmäinen erikoiskoe antoi suuntaa sille, keiden kahden välillä luokan voittotaistelu tultaisiin käymään, kun Aleksi Röyhkiö ajoi pohja-ajan, Joona hävisi 3,5 sekuntia, mutta kolmanneksi nopeimman ajan kellottanut Henri Hokkala jäi kärjestä jo lähes seitsemän sekuntia.

Huoltotauolle saavuttaessa Joona oli noussut johtoon, mutta Röyhkiö “puhalsi” niskaan vain 1,3 sekunnin päässä. Hokkala oli kolmantena, 17,8 sekunnin päässä Joonasta. Huoltotauon jälkeen Röyhkiö kellotti kaksi peräkkäistä pohja-aikaa, nousten jälleen luokan kärkipaikalle ja ennen viimeistä erikoiskoetta johtomarginaali Joonaan oli 1,4 sekuntia. Kaksintaistelu päättyi lopulta Röyhkiön ulosajoon ja keskeytykseen viimeisellä erikoiskokeella.

– Ajettiin kovaa kilpailua Aleksin kanssa ja se kääntyi lopulta meidän eduksi Aleksin virheen takia. Mutta pitää olla tyytyväinen, etenkin kun mestaruus tuli plakkariin, ei voisi parempi fiilis olla. Sen tajuaa ehkä vasta Pohjanmaan jälkeen, mutta sinnekin vielä lähdetään ja koitetaan ajaa kovaa, 26,9 sekunnin turvin luokkavoittoon Kouvolassa ajanut Joona vakuutti.

Joona debytoi rallin SM-sarjassa vuonna 2018, sijoittuen SM3-luokan loppupisteissä kahdeksanneksi. Viime vuonna Joona kuittasi samaisesta luokasta SM-hopeaa ja nousujohteinen tuloskäyrä sai jatkoa tänä vuonna, kun kolmas kerta toden sanoi ja uran ensimmäinen Suomen mestaruus ratkesi jo kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa. Joona varmisti Kouvolassa myös SM-sarjan yhteydessä ajettavan Ford-merkkiluokan, Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophyn, mestaruuden.

 

Aleksi Röyhkiö taisteli Kouvolassa SM3-luokan voitosta aina viimeiselle erikoiskokeelle asti (Kuva: Jarno Saari).

 

“Mentiin kevyesti katon kautta ympäri”

Aleksi Röyhkiö, 20, ajoi Kouvolan SM-rallissa kesällä 2018 SM3-luokassa kolmanneksi, saavuttaen silloin uransa ensimmäisen palkintosijoituksen rallin SM-sarjassa. Tuon kolmossijan jälkeen ylöjärveläinen on saalistanut 13 ajamastaan SM-rallista kuusi palkintosijoitusta lisää, kaksi kakkossijaa ja neljä kolmatta sijaa, mutta se uran ensimmäinen SM-voitto vielä puuttuu.

– Meidän tiimissä on tehty paljon töitä kesän aikana, joten luottavaisena lähdetään jälleen Kouvolan vauhdikkaille teille. Eniten kehitystä on saatu aikaan nuotituksen kanssa. Nyt nuotti on sellaisella tasolla, että luottamus siihen on kohdallaan. Saimme tärkeitä vinkkejä ammattilaiskartturi Mikko Markkulalta, Röyhkiö ennakoi tiedotteessaan ennen Kouvolan SM-rallia.

14. SM-ralli Kouvolan kesäkuun 2018 kolmossijan jälkeen oli jo lähellä tuoda Röyhkiölle sen ensimmäisen SM-voiton, mutta kova yritys ei tällä kertaa tuottanut tulosta, Ford kun siis kaatui viimeisellä erikoiskokeella.

– Tehtiin Villen (Mannisenmäki, kartanlukija) kanssa virheetöntä työtä vikalle pätkälle asti. Hain ajolinjaa vähän liian ulkoa kaksiosaiseen vasempaan. Ensimmäisessä perä lähti irti ja auto spinnasi. Siitä sitten keula osui sisäpenkkaan ja mentiin kevyesti katon kautta ympäri. Ei voi mitään, tämä kuuluu lajin luonteeseen. Vauhti oli todella hyvää, mutta nyt kaaduttiin saappaat jalassa, Röyhkiö kommentoi.

Henri Hokkalan, 26, kauden kolmas palkintosijoitus nosti viime vuoden SM-pronssimitalistin taistelemaan toden teolla SM3-luokan hopeasta tällä kaudella. Kalle Markkanen, 21, ajoi myös hienon kilpailun ja uran 15. SM-ralli toi espoolaiselle nyt ensimmäisen palkintosijoituksen SM-sarjassa.

– Oli kyllä mahtava päivä ja kauden paras kisa, joten hyvät on fiilikset. Renkaat toimivat ja auto pelitti. Tästä on hieno jatkaa SM-finaaliin, Markkanen hehkutti Facebook-sivullaan kilpailun jälkeen.

SM3-luokassa Kouvolassa nähtiin mukana myös äärimmäisen mielenkiintoinen SM-sarjan debytantti, kun aiempina vuosina rallisprintin puolella kovaa tulosta tehnyt Tuukka Hallia, 18, ajoi nyt ensimmäisen SM-rallinsa. Riku Tahkon RTRC-tiimissä kilpaileva Hallia kilpaili vasta toista kertaa nuottikilpailussa ja tuloksena oli hieno viides sija.

– Kisaan lähdettiin hyvillä fiiliksillä. Auto tuntui hyvältä, mutta oli tosi liukasta, eikä puolessa välissä alkanut monsuunisade helpottanut yhtään ajamista. Pari tilannetta oli päivän aikana, mutta siistiä oli laskea menemään. Vielä ei vauhti ihan riitä kärkikuskeja kiusaamaan, ne ajaa kyllä julmaa kyytiä. Pohjanmaalla sitten uusiksi, Hallia kommentoi Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophyn tiedotteessa.

Rallin SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Seinäjoella 25.-26. syyskuuta. Kaikkien luokkien SM-pistetilanteet löydät täältä, SM-sarjan erikoistilastot täältä ja Seinäjoen SM-finaalin spekulointitaulukot täältä.

Kouvolan SM-rallin SM3-luokan lopputulokset

1) Lauri Joona (Ford) 52.03,4
2) Henri Hokkala (Peugeot) + 26,9
3) Kalle Markkanen (Peugeot) + 1.03,1
4) Roope Korhonen (Citroen) + 1.48,4
5) Tuukka Hallia (Ford) + 1.52,8
6) Kristian Nieminen (Ford) + 3.08,2
7) Joonas Huovinen (Peugeot) + 6.09,5
8) Tommi Heino (Ford) + 8.41,9

Pistetilanteet 4/5 osakilpailun jälkeen

SM3-luokka

1) Lauri Joona (SAU) 102 *
2) Henri Hokkala (AL/AKU-Jkl) 59
3) Sami Pajari (HeiUA) 57
4) Aleksi Röyhkiö (PR-Rac) 42
5) Roope Korhonen (LMM) 39
6) Jani Luhtaniemi (RDT) 36
7) Kalle Markkanen (EMSC) 33
8) Sami-Matti Trogen (LvUA) 16
9) Joni Oksanen (AL-Kangasniemi) 16
10) Kristian Nieminen (Toivakka AUK) 15

* = Varmistanut Suomen mestaruuden

Ford Motorcraft Fiesta Sport Trophy

1) Lauri Joona 115 *
2) Sami Pajari 69
3) Aleksi Röyhkiö 54
4) Jani Luhtaniemi 44
5) Kristian Nieminen 31
6) Joni Oksanen 29
7) Juho Koski-Lammi 18
7) Tuukka Hallia 18
9) Sami-Matti Trogen 16
10) Tommi Heino 12

* = Varmistanut Trophyn mestaruuden

SM3-luokan Suomen mestarit

2012 – Andreas Amberg
2013 – Joonas Lindroos
2014 – Samuli Vuorisalo
2015 – Jari Huttunen
2016 – Anssi Rytkönen
2017 – Miika Hokkanen
2018 – Jaro Kinnunen
2019 – Sami Pajari
2020 – Lauri Joona

Lue myös! Lähtökohdat Seinäjoen finaaliin – Näin rallin SM-mitalien kohtalo ratkeaa (6.9.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kuljettajien kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit