MOTORSPORT

Legendaarinen “pääkamera” jälleen vauhdissa – WRC2-luokan draamaa lähietäisyydeltä

Suomalainen rallikatsoja on maailmankuulu yksilö, eikä vähiten YouTubessa vuosien saatossa julkaistujen suosittujen kaatovideoiden ansiosta.

On sanottu, että siinä missä ulkomailla ralleissa ralliauton ajettua ulos tieltä, paikalliset katsojat pohtivat sormi suussa ensimmäisen minuutin, että mitäs nyt tehtäisiin, niin Suomessa kyseinen ralliauto olisi samaisen minuutin aikana ollut jo takaisin pyörillään ja tiellä, matkalla kohti erikoiskokeen maalia.

Perinteiset rallin kaatovideot ovat olleet suosittuja jo useiden vuosikymmenten ajan ja aivan kuten videoalalla muutenkin, niin sosiaalinen media ja erityisesti YouTube muuttivat katselukulttuuria myös kaatovideoiden osalta. Yksi huikeimmista innovaatioista nähtiin vuoden 2017 Suomen MM-rallissa, kun Ylivaa Media keksi pistää rallikatsojalle kirjaimellisesti kameran päähän. Syntyi “pääkamera”, joka taltioi aitoja fiiliksiä perinteiseltä “runkipaikalta”, eli paikasta, missä nähtiin paljon kaatoja.

Tuo parin vuoden takainen video on kerännyt kansainvälisen huomion lisäksi reilut 700 000 katselukertaa YouTuben puolella ja erilaisten somejakojen määrää voi vain arvailla. Joka tapauksessa niitä on paljon. Viime vuonna “pääkameraa” ei Suomen MM-rallissa nähty, mutta tänä vuonna se teki taas paluun ja suosio oli jälleen kerran taattu.

Tällä kertaa kameralle ei tarttunut aivan vuoden 2017 tasoisia hurjia kaatoja, mutta yksi merkittävä osa kilpailua tarttui – WRC2-luokan kärkitaistelun yksi ratkaisun hetkistä. Teemu Asunmaa oli perjantain jälkeen WRC2-luokassa toisena ja eroa kärjessä ajaneeseen Pierre-Louis Loubetiin oli 21,2 sekuntia. Asunmaan menestyshaaveet kuitenkin murenivat heti lauantai-aamun ensimmäisellä erikoiskokeella Pihlajakoskella, suoraan “pääkameran” edessä.

– Pyörä alla, pyörä alla! Aja tohon talon pihaan, katsoja ohjeistaa Asunmaata, joka aluksi ei tiennyt sitä, että vasen takarengas oli taittunut kiveen osuman myötä alle ja jatkaminen oli mahdotonta.

Katsoja voi tilannetta ruudulta seuratessaan havaita Asunmaan suuren pettymyksen, kuljettaja kun tiesi heti viestin katsojalta saatuaan, että mahdollisuudet kärkisijoihin olivat menneet. Sen lisäksi, että tälläinen “pääkamera” tarjoaa katsojille erityisesti näiden “runkipaikalla” olevien katsojien myötä ison määrän viihdettä ja huumoria, niin mukaan mahtuu myös juuri Asunmaan tapauksen kaltaista urheilun aitoa draamaa.

Asunmaan jälkeen samaiseen mutkaan tullut Nikolay Gryazin teki täysin samat kuviot kuin Asunmaa, tosin sillä erotuksella, että venäläisen Skodan vasen takarengas ei osunut kiveen. Gryazin selvisi tilanteesta muutaman sekunnin aikatappiolla ja lopulta kilpailun maalissa odotti WRC2-luokan voitto, kun Loubet ajoi ulos lauantain viimeisellä erikoiskokeella. Samaisella videolla nähdään myös Sami Pajarin, Suomen MM-rallin tämänvuotisen Flying Finn Future Star -kuljettajan, rajun ulosajon jälkeiset hetket.

“Pääkameran” toinen Jyväskylä-vierailu on kerännyt YouTubessa reilun viikon aikana lähes 120 000 näyttökertaa. Videon voit katsoa alapuolelta, jonka alta puolestaan löytyy vuoden 2017 tuotanto.

 

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Ylivaa Media

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com