MOTORSPORT

Lindholmin ja Asunmaan voittotaistelu heräsi henkiin Mäntyvaaran raviradalla

SM1-luokan hallitseva Suomen mestari Emil Lindholm saapui yötauolle yleiskilpailun johtoasemassa, kun rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailusta Rovaniemellä oli ensimmäinen ajopäivä suoritettu.

GRX-tiimin Emil Lindholm yhdessä kartanlukijansa Reeta Hämäläisen kanssa kellottivat perjantaina viidelle ajetulle erikoiskokeelle kolme pohja-aikaa ja mikä näitä pohja-aikoja yhdisti, ne kaikki syntyivät metsäerikoiskokeilla. Mäntyvaaran raviradalla kahteen kertaan ajettu lyhyt pyöritys verotti Lindholmin päivän suoritusta, kun ensimmäisellä ajokerralla sijoitus oli kolmas ja toisella ajokerralla pyörähdyksen myötä vasta 32.

– Kaikki on jees, vaikka illan viimeisellä ek:llä Mäntyvaarassa spinnattiin ja menetettiin kymmenen sekuntia, Lindholm kommentoi tiedotteessaan Tunturirallin avauspäivän päätteeksi.

Ennen perjantain viimeistä erikoiskoetta Lindholmin johtomarginaali toisena olleeseen Teemu Asunmaahan nähden oli 24,8 sekuntia, mutta päivän viimeisen erikoiskokeen jälkeen se kaventui 10,8 sekuntiin. Voidaan siis sanoa, että voittotaistelu näiden kahden kuljettajan välillä heräsi henkiin Lindholmin ajovirheen myötä. Espoolainen ei tilannetta suuremmin harmitellut.

– Ihan hyvä päivä meille. Avauserikoiskokeella yllätyin vähän siitä, että vauhtimme oli niinkin hyvällä tasolla. Tiedettiin, että Teemu on aina ollut nopea Kaihuavaaran ek:lla ja satsasimme vähän extraa ja saimme ajettua pohja-ajan sinnekin. Siikakämän ek:lla oli uusia ja mielenkiintoisia osuuksia ja ne sopivat meille hyvin, Lindholm kertasi perjantain tapahtumia.

Olosuhteet tämänvuotisessa Tunturirallissa eivät vastaa ihan sitä perinteistä, mihin tässä kilpailussa yleensä on totuttu.

– Täällä on satanut lunta ja tiet ovat osittain aurattu nuotituksen jälkeen. Haasteelliseksi ajamisen teki se, että irtolunta oli jossain paikoissa ja joissain taas tie oli puhdas. Kun menee penkasta toiseen, niin se sekoittaa ajorytmiä. Pitää vain luottaa, että auton keula pysyy urassa ja perä tulee kunhan ehtii, Lindholm kuvaili.

 

Jari-Matti Latvala kuvankauniilla 90-luvun Toyota Celicalla on perjantain jälkeen sijalla kahdeksan (Kuva: RPF).

 

 

“Ajaminen tulee hyvin, mutta erot ovat isoja”

Uransa neljättä ja samalla kolmatta peräkkäistä SM1-luokan voittoa Tunturirallissa metsästävä Asunmaa teki tasaisen varmaa työtä perjantaina, kellottamalla ek-sijoitukset 3-2-2-2-3.

– Ensimmäinen erikoiskoe ei mennyt suunnitelmien mukaan, liukasta oli varsinkin kylätien osuudella. Olosuhteet olivat muuttuneet nuotituksen jälkeen ja irtolunta oli jonkin verran reitillä. Oma suorittaminenkaan ei ollut aivan siellä missä toivoin. Vähän jäi harmittamaan, mutta ero kärkeen on kirittävissä. Koitetaan parantaa. Ei muuta kuin kaasua pohjaan heti aamusta ja katsotaan maalissa missä ollaan, Asunmaa suunnitteli.

Kolmen erikoiskokeen jälkeen kolmantena ollut Eerik Pietarinen ajautui neljännellä erikoiskokeella vaikeuksiin, eroa kärkeen kertyi lähes kuusi ja puoli minuuttia, ja näin kolmanneksi nousi Mikko Heikkilä, jonka kilpailu Rovaniemellä vuosi sitten päättyi kärkitaistelun osalta jo avauserikoiskokeella sattuneeseen ulosajoon.

– Aittamäki ei oikein mennyt, ajaminen tuntui hankalalta. Toinen erikoiskoe tuli hyvin ja huollossa ollaan ja parannetaan seuraavalle lenkille. En uskaltanut viedä autoa kuten pitäisi, mutta nostetaan vauhtia illan pätkille ja katsotaan mihin se riittää. Siikakämä tuli jo sinne päin, mutta Kaihuavaaralla eroa pääsi syntymään. Tuntuu, että ajaminen tulee hyvin, mutta erot ovat isoja, 44,6 sekunnin päässä kärjestä oleva Heikkilä ihmetteli.

Pietarisen tavoin perjantai oli pettymys myös Juha Salolle, joka teki tuttavuutta rovaniemeleläisten hankien kanssa kahdella erikoiskokeella ja lisäksi auton tekniikkamurheet kiusasivat neljännellä erikoiskokeella. Karkkilalainen on perjantain jälkeen sijalla 16. ja eroa kärkeen on kertynyt jo lähes neljä minuuttia. “Vanhemman painoksen” Toyota Celicalla yleisöä näyttävillä ajosuorituksillaan viihdyttävä Jari-Matti Latvala yhdessä kartturinsa Juho Hännisen kanssa ovat perjantain jälkeen kahdeksantena.

57. Tunturirallin loppuratkaisut nähdään lauantaina, kun ohjelmassa on viikonlopun toinen viiden erikoiskokeen urakka. Toisen ajopäivän avaa lähes 45-kilometrinen Ahmavaara kello 9.53 alkaen. Yhteensä ek-kilometrejä lauantaille kertyy reilut 135, kun perjantaina niitä ajettiin hieman alle 89 kilometriä.

– Automme on ollut hyvä ajaa ja renkaat toimivat hyvin. Huomenna on pitkiä erikoiskokeita edessä, ensimmäiseksi rallin pisin pätkä. Samalla rytmillä yritetään jatkaa, uransa toista Tunturirallin voittoa metsästävä Lindholm päätti.

Yleiskilpailun tilanne 5/10 ek:n jälkeen

1) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) 45.22,3
2) Teemu Asunmaa-Ville Mannisenmäki FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 10,8
3) Mikko Heikkilä-Samu Vaaleri FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 44,6
4) Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen Polo GTI R5) + 51,6
5) Aleksi Röyhkiö-Antti Haapala FIN/FIN (Volkswagen Polo GTI R5) + 1.30,2
6) Riku Tahko-Markus Soininen FIN/FIN (Hyundai i20 R5) + 1.38,7
7) Anssi Rytkönen-Juho-Ville Koskela FIN/FIN (Skoda Fabia R5) + 2.04,6
8) Jari-Matti Latvala-Juho Hänninen FIN/FIN (Toyota Celica Turbo 4WD) + 2.24,8
9) Mikko Eskelinen-Arto Kapanen FIN/FIN (Ford Fiesta RS WRC) + 2.36,6
10) Anssi Valkonen-Jani Pohto FIN/FIN (Skoda Fabia R5) + 2.37,5

Lindholmin keskinopeus: 117,0 km/h
Pohja-ajat: Lindholm 3, Pietarinen 1, Salo 1

 

 

Luokkakohtaiset kärkikolmikot

SM1

1) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) 45.22,3
2) Teemu Asunmaa-Ville Mannisenmäki FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 10,8
3) Mikko Heikkilä-Samu Vaaleri FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 44,6

SM2

1) Ville Hautamäki-Ari-Pekka Hautanen FIN/FIN (Mitsubishi Lancer Evo 9) 48.36,5
2) Vesa Hirvonen-Lassi Turunen FIN/FIN (Mitsubishi Lancer Evo 9) + 24,1
3) Arttu Lähdeniemi-Jukka Toivonen FIN/FIN (Mitsubishi Lancer Evo 10) + 1.12,4

Hautamäen keskinopeus: 109,2 km/h
Pohja-ajat: Hautamäki 5

SM3

1) Lauri Joona-Tuukka Shemeikka FIN/FIN (Ford Fiesta Rally3) 48.01,2
2) Roope Korhonen-Anssi Viinikka FIN/FIN (Ford Fiesta Rally3) + 12,6
3) Ville Ruokanen-Timo Pallari FIN/FIN (Ford Fiesta Rally3) + 35,1

Joonan keskinopeus: 110,6 km/h
Pohja-ajat: Joona 4, Korhonen 1

SM4

1) Toni Herranen-Sebastian Virtanen FIN/FIN (Ford Fiesta Rally4) 51.26,5
2) Oskari Heikkinen-Saku Hämäläinen FIN/FIN (Ford Fiesta Rally4) + 44,7
3) Kristian Nieminen-Valtteri Nieminen FIN/FIN (Ford Fiesta Rally4) + 47,7

Herrasen keskinopeus: 103,2 km/h
Pohja-ajat: Herranen 3, Heikkinen 1, Kallio 1

SM5

1) Leevi Lassila-Arto Ala-Kokkila FIN/FIN (Ford Fiesta) 55.56,6
2) Jere Pensas-Jouni Saarijärvi FIN/FIN (Ford Fiesta) + 14,8
3) Miko Kiminki-Teemu Neuvonen FIN/FIN (Ford Fiesta) + 36,4

Lassilan keskinopeus: 94,9 km/h
Pohja-ajat: Kiminki 2, Pensas 2, Lassila 1

Lauantain aikataulu

09.53 – EK6 Ahmavaara (44,56 km)
11.46 – EK7 Ounasvaara (1,65 km)
14.59 – EK8 Heinunkierto (24,96 km)
16.22 – EK9 Sarriojärvi (32,48 km)
17.55 – EK10 Ristilampi (31,51 km)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com