Mäkinen reistailevasta kytkimestä huolimatta lähelle tavoitetta – “Ensimmäinen reaktio oli harmitus”

6.10.2017 / 10:59
Niko Mäkinen sijoittui SM3-luokassa Lempäälän osakilpailussa neljänneksi (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden viimeisenä osakilpailuna ajettiin 10 erikoiskoetta käsittänyt seitsemäs osakilpailu Lempäälän ympäristössä. Edellisessä osakilpailussa Uudessakaupungissa havaittu auton vetämättömyys oli paikallistettu ja uusi turbo toi Niko Mäkiselle lisää vauhtia.

Perjantaina kartanlukija Antti Haapala piirsi Niko Mäkisen kanssa nuotteja, jonka jälkeen ajettiin kolme erikoiskoetta. Ensimmäinen erikoiskoe oli Ideaparkin ympärillä ajettu puolitoista kilometriä pitkä asfalttipyöritys, jonka jälkeen suunnattiin Lempäälän ja Akaan suuntaan. Toisella erikoiskokeella oli pituutta 13 kilometriä ja illan päätteeksi ajettiin vielä yhdeksän kilometrin mittainen erikoiskoe.

– Nuotituksessa oli omat haasteensa, kun sankassa sumussa piti yrittää hahmottaa reittiä, mutta samahan se oli kaikille. Ensimmäinen pätkä oli lyhyt rykäisy, se meni varmasti tamperelaisittain “rotvallin” reunoja vältellen ja oltiin siellä viidensiä. Kakkosella päästiin vauhtiin, tultiin varmaan koko kauden parasta kyytiä ja saatiin toiseksi paras aika. Puski jo hikeä pintaan ja maalissa pääsi spontaani pikku tuuletus, Mäkinen kertaa rallin alkua.

Kahden erikoiskokeen jälkeen Mäkinen oli toisena, 3,3 sekunnin päässä SM3-luokkaa johtaneesta Henrik Pietarisesta. Seuraavalla pätkällä parivaljakko jäi pohja-ajasta lähes 20 sekuntia, mutta siihen löytyi hyvä syy.

– Kolmoselle lähdettiin pahat mielessä. Puskettiin sumuun kuin heikkopäiset, kunnes edessä oli porukkaa pitkin tietä. Kilpakumppani oli ajanut ulos, auto oli niin syvällä metsässä, että sitä ei edes näkynyt, joten tiputin kovasta kyydistä pysähdyksiin. Tapana on, että jos jotain vakavampaa on sattunut, näytetään SOS-kylttiä. Nyt sitä ei näkynyt, joten lämäsin kaasun taas pohjaan. Siinä meni aikaa mutta ei voi mitään, kyllä turvallisuus ajaa näissä hommissa edelle, Mäkinen muistuttaa.

Erikoiskokeen jälkeen Mäkinen ja Haapala olivat kokonaistilanteessa sijalla kolme, eroa Pietariseen oli 22 sekuntia. Kilpailu jatkui lauantaina aamupäivällä ja edessä oli vielä seitsemän erikoiskoetta.

– Hyvin levättynä ja aamupuurot lusikoituna lähdettiin kohti nelosta. Ajettiin lähtöviivalle, nupit kaakkoon ja menoksi ja sitten tuli sellaista tekstiä ettei sitä voi julkaista. Tunsin että kytkin alkoi oireilemaan. Hampaat irvessä tultiin ek, vielä olisi vitonen ajettavana ennen huoltoa. Lyötiin vain poljinta pohjaan vaikka lievästi ilmaistuna otti vähän päähän, Mäkinen sanoo.

“Vähän kuitenkin nakertaa tuo kytkin”

Viidennen erikoiskokeen jälkeen oli huoltotauko, pituudeltaan puoli tuntia. Kytkimen vaihtoa ei tuossa ajassa ennättänyt tekemään.

– Tauolla sovittiin ettei lähetä hulluttelemaan, tullaan viisaasti niin kovaa kuin pystytään. Savo oli kuudes pätkä, jäätiin siellä viitisen sekuntia kärjen vauhdista. Seiska oli Uskilan ek, pituutta yli 20 kilometriä. Se ei mennyt ihan putkeen, tuli vähän takkiin, mutta edelleen sijoitus pysyi siinä kärkitrion takana neljäntenä.

Tauon jälkeen ajettiin kolme kilometriä pitkä Säterin Kihara niminen erikoiskoe, Uskila ja kauden, sekä kilpailun päättävä Savo, joista kaksi viimeistä olivat jo kertaalleen rallissa ajettu.

– Nyt tuli Uskila paremmin kuin ekalla vedolla. Vähän tuo kytkin vaivasi, mutta ei ajateltu koko asiaa, vaan kaikki keskittyminen oli suunnattu omaan tekemiseen.

Viimeiselle erikoiskokeelle lähdettäessä Mäkinen ja Haapala olivat neljäntenä ja kolmantena ollut Jaakko Lavio oli kahdeksan sekunnin päässä. Viidentenä niskaan hengitti Anssi Rytkönen 12 sekunnin päässä.

– Jatkettiin samalla kaavalla kuin edelliset, tiukka keskittyminen ajamiseen ja kaikki muut asiat heivattiin mielestä. Päätettiin, että otetaan kuitenkin pientä riskiä, yritetään nousta “podiumille”. Tultiin niin samperisti, väänsin ja käänsin ja tunsin miten kytkin luisti koko ajan entistä pahemmin. Pohjat tuli vajaan parin sekunnin erolla Jani Luhtaniemeen, mutta jäätiin vajaat viisi sekuntia kisan kolmannesta sijasta.

– Ensimmäinen reaktio oli harmitus, kun jäätiin niin lähelle tavoitetta, mutta osataan me myös nauttia tästä tuloksesta. Silti, vähän kuitenkin nakertaa tuo kytkin, koska tämä kisa meni ajamisen osalta parhaiten koko kaudelta. Siitä kertoo myös se, että oli vähän tilanteitakin siellä täällä. Vedetään nyt hetki henkeä, syödään hyvin, saunotaan ja ynnätään sen jälkeen mennyt kausi, Mäkinen päätti.

SM3-luokan pisteissä Mäkinen sijoittui seitsemänneksi.

Teksti: Toni Lönnroos, Puistohulmi Racingin tiedotus


Facebook kommentit