Mäkisellä takanaan värikäs kausi, suuri arvostus isän tuelle – “Yksi avaintekijä tämän koko homman onnistumiseen”

5.1.2018 / 13:35
Niko Mäkinen ja Antti Haapala Tunturirallissa tammikuussa 2017 (Kuva: Jarno Saari).

[ A- ] / [ A+ ]

Niko Mäkisen uran toinen täysi kausi rallin SM-sarjassa ja SM3-luokassa toi lopulta värikkäiden vaiheiden jälkeen seitsemännen sijan. Kauden paras suoritus ja tulos osuivat viimeiseen osakilpailuun Lempäälään syyskuun viimeisenä viikonloppuna ja se ilman muuta toi Puistohulmi Racingin laihialaiskuljettajalle varmasti lisää itseluottamusta kautta 2018 silmällä pitäen.

Kaudella 2016 Niko Mäkinen kilpaili ensimmäistä kertaa urallaan rallin SM-sarjassa ja silloin sijoitus SM3-luokan loppupisteissä viiden ajetun osakilpailun jälkeen oli kymmenes. SM-sarjan kauden 2017 avausosakilpailuun Rovaniemelle Mäkinen lähti luottavaisin mielin, olihan vuotta aiemmin suoritettu ensiesiintyminen legendaarisessa Tunturirallissa tuonut SM3-luokassa viidennen sijan. Maali jäi kuitenkin Mäkiseltä ja kartanlukija Antti Haapalalta nyt näkemättä.

– Alku oli lupaava. “Rallitettiin” Tunturissa niin maan perusteellisesti ensimmäiset pätkät ja sitten tapahtui sellaista mitä en ole ennen kokenut: jäi vaihdekeppi käteen! Se meni yksinkertaisesti poikki ja vielä sellaisesta paikasta ettei sitä voinut mitenkään paikan päällä korjata. Siellä me sitten Antin kanssa ihailtiin Lapin maisemia parinkymmenen asteen pakkasessa monta tuntia ja katseltiin muiden menoa. Pikkuisen söi miestä, Mäkinen muistelee aiemmin joulukuussa julkaistussa Puistohulmi Racingin tiedotteessa.

Pari viikkoa myöhemmin ajettu seuraava SM-osakilpailu Mikkelissä toi kauden ensimmäisen tulosnoteerauksen, kun Mäkinen kaasutteli luokassaan viidenneksi. Talvikauden päättäneessä Nilsiän SM-rallissa sijoitus oli kymmenes.

– Mikkelistä jäi mieleen ihan kohtuullisen sijoituksen lisäksi yksi ylipitkä, tai ainakin ilmava lento. Vedettiin turhan kovaa yhdelle nypylle ja oltiin hetken mäkihyppyfiiliksissä. Mutta tulipa testattua auton lento-ominaisuudet, alastulo ei ehkä ihan telemarkkia ollut. Nilsiä meni ihan pipariksi. Autosta katosivat tehot jo alkutaipaleella, eikä tahmealla menolla enää rytmiin päässyt, Mäkinen harmitteli.

“Räjäytettiin rengas kiveen vitosella”

SM-sarjan talvikauden kolmen ajetun osakilpailun jälkeen Mäkisen auto kävi läpi perusteellisen huollon ja kesäkauden avaus Riihimäellä toukokuussa toi kuudennen sijan.

– Talvella tuli vähän rytkytettyä autoraukkaa, joten taka-akseli ja vähän muitakin osia piti uusia. Onneksi meillä on porukassa päteviä kavereita ja laite oli tiptop kunnossa, kun päästiin Riihimäelle. Siellä alku oli kuitenkin liian varovainen, mutta kun yksi pätkä vedettiin takaluukku auki, niin saatiin hapen lisäksi vähän sisua. Loppukiri jätti hyvän maun. Pikkasen harmitti, kun viides sija jäi vielä sekunnin päähän.

Kouvolan SM-rallissa kesäkuussa muutama hyvin sujunut erikoiskoe toi hieman iloa, mutta kokonaisuutena tuo kilpailu ei Mäkiselle syitä hymyyn juurikaan tuonut. Maalissa sijoitus oli luokan kahdeksas.

– Kouvolassa ajateltiin räväyttää ja se tavallaan onnistuikin. Räjäytettiin rengas kiveen vitosella ja siinä vanteella ajellessa mentiin minne sattuu ja pudottiin tuloksissa. Kisasta jäi kuitenkin hyviäkin muistoja. Ajettiin toiseksi viimeisellä ek:lla kolmanneksi, pari sekuntia tuli kärjeltä takkiin ja viimeiselle lyhyelle pätkälle saatiin jaettu pohja-aika. Se tuntui kesän päätteeksi hyvältä.

Syyskuussa edessä oli kauden kaksi viimeistä SM-rallia. Uudessakaupungissa Mäkinen oli seitsemäs ja kauden päättäneessä Lempäälän SM-rallissa vauhti oli kauden parasta, kun sijoitus luokassa oli neljäs ja palkintosijoituskin jäi vain reilun neljän sekunnin päähän.

– “Ukista” ei paljoa kerrottavaa jäänyt. Kisan jälkeen auton data lähetettiin tutkintaan ja sen seurauksena vaihdetiin turbo. Meno “Mansessa” olikin sitten ihan erilaista. Auto tuntui pirteältä kuin nuorukainen juhannusyönä. Nuotteja Tampereen seudulla raapustettaessa oli aika spesiaali olo, kun sumu oli melkoisen sakea koko päivän, Mäkinen muistelee kilpailun valmistautumisvaihetta.

 

Kuva: Taneli Niinimäki

Niko Mäkinen Uudenkaupungin SM-rallissa syyskuussa 2017 (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

“Ajaminen sujui kuin tanssi”

Lempäälässä kilpailu ajettiin läpi Rovaniemen ja Mikkelin tyyliin kaksipäiväisenä tapahtumana, eli perjantaina aloitettiin ja lauantaina saavuttiin maaliin.

– Kisa lähti hyvin käyntiin ja oltiin toisena, kunnes vähän mokattiin. Kaveri oli ajanut ulos aika rajusti ja katsottiin, että jotain siellä heilutetaan. Pysähdyin täydestä kyydistä, mutta meille näytettiinkin, että voidaan jatkaa matkaa. No, se ei harmittanut, koska kyllä turvallisuus menee kaiken muun edelle, Mäkinen muistuttaa.

Lauantain seitsemällä erikoiskokeella Mäkinen ajoi luokassaan viisi kertaa viiden nopeimman joukkoon, kahdesti sijoitus oli neljäs ja kausi päättyi viimeisellä erikoiskokeella ajettuun pohja-aikaan.

– Loppu tultiin niin kovaa kuin voitiin, ajaminen sujui kuin tanssi, mutta autossa oli häikkää, kun kytkin alkoi luistamaan. Päästiin kuitenkin maaliin ja vaikka siinä hetken harmitti kolmossijan karkaaminen, niin tuntui hyvältä päättää kausi ajon osalta onnistuneesti, Mäkinen hehkuttaa.

Mäkisen tiimi kantaa nimeä Puistohulmi Racing ja sen vetäjänä toimii Nikon isä Vesa Mäkinen.

– Kovin tuki tulee isältä. Harvoin se mua alkaa opettamaan, kun tietää, että teen aina parhaani ja osaan kyllä jos vain saan iskun päälle. Mutta isä on yksi avaintekijä tämän koko homman onnistumiseen, etenkin kyseisen herran viisaat tsemppaukset ovat tärkeitä. Ne tuovat lisäpotkua omaan tekemiseen ja sitä kautta onnistumisiakin kauden aikana tuli, Mäkinen korostaa.

Kaudella 2018 Mäkinen jatkaa rallin SM-sarjassa SM3-luokassa Ford Motorcraft Rally Teamin väreissä ja uutena kartanlukijana kyytiin hyppää viime kaudella Juha Salolle nuotteja lukenut Jarno Ottman. Rallin SM-sarja käynnistyy Rovaniemellä tammikuun viimeisenä viikonloppuna, mutta sitä ennen Mäkinen ja Ottman kilpailevat loppiaisena Pohjanmaan pohjoisilla lakeuksilla ajettavassa Piippola-rallissa.

Lue myös! Niko Mäkiselle uusi kokenut kartanlukija – “Uskon, että tulee erittäin hyvä yhteistyö” (5.1.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit