MOTORSPORT

Mänty Tunturirallin avauspäivän suurin yllättäjä – “Palkintopallille, se on tavoite”

Se, että Tunturirallia avauspäivän jälkeen johtaa rallin kuusi kertaa urallaan voittanut Juha Salo, ei ole yllätys. Sen sijaan yleiskilpailun toiselta sijalta löytyy ehdottomasti rallin positiivisin yllättäjä tässä vaiheessa. Ensimmäistä ralliaan Skoda Fabia R5:llä ajava 42-vuotias Marko Mänty intoutui perjantain erikoiskokeilla erinomaiseen vauhtiin.

Marko Mänty kartanlukijansa Joni Mäkelän kanssa oli kahden erikoiskokeen jälkeen Tunturirallissa neljäntenä, mutta kolmannelle ja neljännelle erikoiskokeille tulleet toiseksi nopeimmat ajat nostivat Kauhajoen Urheiluautoilijoiden kokeneen rallitaiturin yleiskilpailussa toiseksi. Kärjessä ajavan Juha Salon ja toisena olevan Männyn välinen ero ennen lauantaita on 11,9 sekuntia. Kolmantena oleva Jarkko Nikara on puolestaan jäänyt neljä sekuntia Männystä.

– Osittain kyllä. Osattiin odottaa, että ei kaukana voi olla. Mutta en kyllä ihan tälläistä osannut odottaa. Vähän ristiriitaiset tunnelmat, Mänty pyöritteli hymyillen perjantain päätteeksi sitä, yllättikö hyvä vauhti miestä itseään.

Onnistunut avauspäivä nosti nälkää entisestään lauantain erikoiskokeille.

– Palkintopallille, se on tavoite. Huomenna isketään, Mänty suunnitteli.

Lauantain viidestä erikoiskokeista yksikään ei nouse selkeäksi iskupaikaksi, mutta yksi erikoiskokeista on Männyn papereissa merkattu isolla kynällä – ja sillä varoittavan punaisella.

– Kyllä lauantaina pitää iskeä melkein joka paikassa. Mutta Ristilammella jos pystyisi ajamaan ne huonot paikat vähän varovammin. Se on taktiikka. Muuten vedetään ihan niin paljon kuin päästään, Mänty vakuutti.

Vaikka sijoitus perjantain jälkeen onkin hyvä, niin Mänty oli omaan ajoonsa kaikkea muuta kuin tyytyväinen.

– Vähiten virheitä tuli ykkösellä. Muilla tuli virheitä ja Hanhikosken erikoiskokeella oli tosi huono nuotti. Sanoinkin kartturille pätkän jälkeen, että repii ne nuotit, Mänty naurahti.

Yhden pohja-ajan perjantaina ajanut Teemu Asunmaa on avauspäivän jälkeen neljäntenä. Kärkinelikko on karannut omille teilleen, sillä viidentenä oleva Jussi Vainionpää on jäänyt Salosta jo yli minuutin. Tunturirallia kahden erikoiskokeen jälkeen johtanut ja kolmen erikoiskokeen jälkeen toisena ollut Yazeed Al Rajhi ajoi ulos neljännellä erikoiskokeella ja joutui keskeyttämään.

Ralli jatkuu lauantaina kello 8.36 alkaen. Toisena ajopäivänä ohjelmassa on viisi erikoiskoetta, joille yhteispituutta kertyy reilut 149 kilometriä.

Yleiskilpailun tilanne 5/10 ek:n jälkeen

1) Juha Salo (Peugeot) 52.33,3
2) Marko Mänty (Skoda) + 11,9
3) Jarkko Nikara (Subaru) + 15,9
4) Teemu Asunmaa (Skoda) + 19,9
5) Jussi Vainionpää (Citroen) + 1.01,0
6) Hiroki Arai (Ford) + 1.06,7
7) Eerik Pietarinen (Mitsubishi) + 1.09,4
8) Joonas Soilu (Mitsubishi) + 1.27,8
9) Tomi Tukiainen (Ford) + 1.38,6
10) Ville Ruokanen (Skoda) + 1.46,2

Arctic Lapland Rally 2017 aikataulu

Lauantai 28.1.

EK 6 – Siikakämä (42,64 km) kello 8.36
EK 7 – Kaihuavaara (27.93 km) kello 10.19
EK 8 – Mäntyvaara 3 (3,50 km) kello 12.12
EK 9 – Heinunkierto (23,05 km) kello 14.05
EK 10 – Ristilampi (52,00 km) kello 15.08

Yhteensä: 149,12 ek-kilometriä

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com