MOTORSPORT

Marko Mänty avasi kesäkauden komealla voitolla – “En ole ikinä talvella tykännyt tästä touhusta”

Rallin SM-sarjan kesäkauden avannut Riihimäki-ralli päättyi Kauhajoen UA:ta edustavan Marko Männyn voitonjuhliin. Männylle voitto oli SM-tasolla uran ensimmäinen ja Skoda-kuljettaja johti rallia käytännössä lähdöstä maaliin.

– Hyvältä, uskomattomalta tuntuu. Ei osannut kyllä aavistaakkaan, että näin tulisi käymään.

Näin kommentoi kokenut ralliautoilija, 43-vuotias Marko Mänty, Riihimäen keskustassa lauantai-iltana järjestetyn palkintoseremonian jälkeen, kun uran ensimmäinen SM-voitto oli palkittu komealla pokaalilla ja ajohaalarit olivat kilpakumppaneiden toimesta samppanjan kastelemat. Männystä huokui aito onnistumisen riemu, hymyä ei todellakaan tarvinnut tässä kohtaa teeskennellä.

– Tuli vähän sellainen fiilis kuin Hondalla aikoinaan, että voi vetää kaasu pohjassa joka paikkaan. Silloin yleensä, kun auto toimii, renkaat toimii, niin on helppoa tulla, Mänty kommentoi voiton salaisuutta.

Ensimmäistä kauttaan SM1-luokassa kilpaileva Mänty nousi voittajaksi jo neljännessä osakilpailussa. Vauhti oli hyvää jo talvikaudellakin, mutta ajovirheet veivät mahdollisuudet hyvään lopputulokseen Tunturi- ja Vaakunarallissa. Tahkorallista tuli maaliskuussa lopulta neljäs sija. Männyn mukaan aurinkoisessa säässä ajettavat kesärallit sopivat hänelle paremmin.

– En ole ikinä talvella tykännyt tästä touhusta. Kesällä kun saa hakea vähän linjaa, pystyy oikomaan ja muita pikku tekijöitä. Niistä saa sitä luottoa. Talvella ei ole ikinä onnistunut oikein sataprosenttisesti.

Talvikaudella jokaisesta osakilpailusta täydet SM1-luokan pisteet ottanut Teemu Asunmaa ajoi nyt kolmanneksi. Männyn tavoin myös Asunmaa tulee Pohjanmaalta ja miehet tuntevatkin toisensa erittäin hyvin. Neljä sekuntia Männylle hävinnyt Asunmaa onnitteli rehdisti kilpakumppaniaan rallin jälkeen.

– Ajoi kyllä hienosti. Kyllä tämän voiton Markolle suo, hieno homma, Asunmaa kehui.

“Eikä mitään ihmeitä ole tarvinnut vielä tehdä”

Jo rallin ensimmäisellä erikoiskokeella Mänty näytti mitä oli tulossa, kun kellot pysähtyivät pohja-aikaan ja kolmen ajetun erikoiskokeen jälkeen Mänty saapuikin ensimmäiselle huoltotauolle yleiskilpailun kärjessä. Mänty myönsi, että sijoitus oli tässä kohtaa rallia hänelle itselleen yllätys.

– Yllätti kyllä! Tuolla metsässä en katsonut aikoja yhtään. Sen tiesin, että ykköselle tuli hyvä aika, mutta en sitä, että oikein pohja-aika. Nyt näyttää kyllä hyvältä. Eikä mitään ihmeitä ole tarvinnut vielä tehdä, Mänty hymyili.

Jäljellä oli vielä viisi erikoiskoetta, eikä Männyn mukaan juurikaan kovempaa enää pystyisi iltapäivän lenkillä menemään. Eikä toisaalta Mänty mitään tässä kohtaa ajamisen osalta halunnut edes muuttaakaan.

– Ei tästä kauheasti pysty kiristää enää. Virheitä yritetään vaan välttää ja pidetään tämä vauhti. Yleensä jos tästä jotain teen suuntaan tai toiseen, niin v**uiksi menee. Se on parempi, kun pidetään tämä tatsi. Hyvä fiilis, kaikki toimii. Kolmen joukkoon, siihen olen tyytyväinen, Mänty paalutti tavoitteensa rallin lopputuloksen osalta.

Lyhyiden varuskunnan alueella ajettujen yleisöpätkien jälkeen Mäntyä lähimpänä ollut Jesse Turunen joutui keskeyttämään ja toiseksi oli noussut Asunmaa, 5,6 sekunnin päähän Männystä. Kuudennella erikoiskokeella Mänty täräytti jälleen pohja-ajan ja kasvatti johtomarginaaliaan Asunmaahan nähden 7,4 sekuntiin. Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella Männyn lähimmät haastajat, Asunmaa ja Juuso Nordgren, olivat nopeampia ja viimeiselle, rallin pisimmälle erikoiskokeelle lähdettäessä tilanne voittotaistelussa oli vielä täysin avoin.

 

Kuva: Jari Hotti
Marko Männyn Skoda Fabia R5 oli voittovauhdissa Riihimäen SM-rallissa (Kuva: Jari Hotti).

 

“Kyllä voin myöntää, että jännitti”

Männyn johto ennen viimeistä erikoiskoetta Asunmaahan nähden oli 6,3 sekuntia ja Nordgren oli puolestaan Mäntyä perässä 7,3 sekuntia. Hirvijärven finaalilla oli pituutta hieman alle 23 kilometriä. Ensimmäisenä kolmikosta maaliin saapui Asunmaa ja kun hänen jälkeensä maaliviivan ylitti Mänty, 2,3 sekuntia hitaammalla ajalla, niin vähintään toinen sija oli tässä kohtaa Männylle varma. Seuraavaksi jännityksen kohteena oli Nordgrenin aika.

– Kyllä voin myöntää, että siinä kohtaa sitä jännitti. Oli kuitenkin uusi tilanne ja isot panokset vielä. Kyllä äkkiä aukesi puhelin kartturilla maalissa, kun tuloksia alettiin odottelemaan, Mänty naurahti.

Lopulta Nordgren saapui maaliin, ohitti lopputuloksissa Asunmaan nousten toiseksi, mutta Mäntyyn eroa jäi vielä 3,4 sekuntia. Mänty pääsi näin ollen tuulettamaan uran ensimmäisen SM-voiton kunniaksi.

– Hyviä osuuksia tuli viimeiselle erikoiskokeelle ja pieniä virheitäkin mahtui sinne, ne tietysti vei aikaa, Mänty kertasi omaa ajoaan viimeisellä erikoiskokeella.

Voitto on aina voitto, eikä voittajan tarvitse yleensä miettiä niitä virheitä, tuliko niitä vai ei. Mänty kuitenkin myönsi, että ei rallin kahdeksan erikoiskoetta ilman niitä kuuluisia tilanteita mennyt.

– Oli kyllä tilanteita. Tietysti aina kun yrittää puristaa, niin niitä tilanteita tulee. Mutta sehän kuuluu lajin luonteeseen. Toiset ei aina onnistu niistä, mutta toiset onnistuu. Se on aika lailla veteen piirretty viiva, että koska mennään liian lujaa ja koska liian hiljaa. Onneksi nyt onnistuttiin.

Mänty on pitkällä urallaan nähnyt ja kokenut rallissa paljon, mutta nyt tullut ensimmäinen SM-voitto sai CV:stä heti ansaitsemansa kunniapaikan.

– Kyllä kai tämä on pakko siirtää ykköseksi, vaikka onhan niitä hienoja tuloksia tullut aikaisemminkin. Kuten yleiskilpailun kolmas sija kaksivetoisella kalustolla. Oli sekin aika hieno suoritus aikoinaan. Mutta kyllä tämä menee ykköseksi, Mänty muisteli vuoden 2012 Merikievari SM-rallia, missä sijoitus SM2-luokan Honda Civicilla yleiskilpailussa Esapekka Lapin ja Juha Salon jälkeen oli siis kolmas.

Usein sanotaan, että nälkä kasvaa syödessä, mutta Mänty suhtautui komeasta voitostaan huolimatta varsin jalat maassa asenteella tuleviin kilpailuihin.

– Kyllä tietysti olisi mahtavaa, että jos vielä Kouvolassa pystyisi haastamaan näitä kavereita. Mutta tiedän, että kaikki myös yrittää parantaa siellä vauhtiaan. Haastavat tiet siellä, mutta kaikkemme tehdään myös siellä, Mänty vakuutti.

Rallin SM-sarjan kauden viides osakilpailu ajetaan Kouvolassa kolmen viikon päästä.

Riihimäki-rallin lopputulokset ja SM-pisteet 4/7 osakilpailua

SM1

1) Marko Mänty (Skoda) 45.22,1
2) Juuso Nordgren (Skoda) + 3,4
3) Teemu Asunmaa (Skoda) + 4,0
4) Mikko Lehessaari (Skoda) + 1.03,8
5) Jarkko Nikara (Subaru) + 1.15,5
6) Jukka Kasi (Skoda) + 1.34,4

1) Teemu Asunmaa 99
2) Juha Salo 61
3) Jarkko Nikara 56

SM2

1) Eerik Pietarinen (Mitsubishi) 46.31,8
2) Timo Mäenpää (Mitsubishi) + 32,5
3) Janne Eronen (Mitsubishi) + 33,7
4) Ville Hautamäki (Subaru) + 2.52,4
5) Aki Sandberg (Mitsubishi) + 4.33,4
6) Timo Partanen (Subaru) + 4.36,7

1) Eerik Pietarinen 109
2) Janne Eronen 53
3) Timo Mäenpää 53

SM3

1) Samuli Vuorisalo (Ford) 50.00,4
2) Olli Pollari (Citroen) + 4,6
3) Miika Hokkanen (Ford) + 12,3
4) Taisko Lario (Peugeot) + 21,1
5) Jaakko Lavio (Renault) + 27,5
6) Niko Mäkinen (Ford) + 28,2

1) Emil Lindholm 77
2) Miika Hokkanen 52
3) Olli Pollari 39

SM4

1) Joonas Lindroos (Honda) 49,40,9
2) Esa Ruotsalainen (Honda) + 19,6
3) Mikko Heikkilä (Honda) + 24,5
4) Jori Nousiainen (Citroen) + 1.00,2
5) Erno Kinnunen (Honda) + 1.41,5
6) Janne Seluska (Honda) + 1.58,1

1) Esa Ruotsalainen 61
2) Erno Kinnunen 54
3) Joonas Lindroos 50

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com