McLarenilta Goodwood-yllätys: Järvilehto hyppää Hamiltonin mestaruusauton rattiin

12.6.2023 / 16:57
Jyrki Järvilehto nähdään Goodwoodissa McLarenin ratin takana (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Brittiläinen autourheilun moniosaaja McLaren juhlistaa 60-vuotista taivaltaan näyttävällä tavalla heinäkuussa Englannissa järjestettävässä Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa.

Perinteinen Goodwood Festival of Speed -tapahtuma Englannissa kerää jälleen kerran mukaansa kovia nimiä, niin tiimien, kuin kuljettajienkin osalta. Yksi mukana olevista tiimeistä on autourheilun moniosaaja McLaren, joka tänä vuonna juhlii monin eri tavoin 60-vuotista taivaltaan autourheilussa. Goodwoodiin McLaren tuo historiallisia kilpa-autoja niin radalle, kuin myös varikollekin.

– Goodwoodilla ja Festival of Speed -tapahtumalla on todella iso merkitys koko McLarenin historialle. Se on paikka, josta tarinamme sai alkunsa monellakin tapaa, joten se on juuri oikea paikka juhlistaa 60-vuotisjuhliamme. Olen innoissani, että saamme tuoda vaikuttavan valikoiman autoja ja kuljettajia juhlimaan vuosipäiväämme merkittävällä tavalla. Luvassa on upeat neljä päivää, McLaren Racingin toimitusjohtaja Zak Brown hehkuttaa tiedotteessa.

Goodwood Festival of Speed, vuosittainen moottoriurheilufestivaali, järjestetään Goodwood Housen alueella, Länsi-Sussexin kunnassa Englannissa, 13.-16. heinäkuuta. McLarenin historiallisesta kalustosta radalla nähdään viisi autoa ja niistä suomalaisittain mielenkiintoisimmat ovat ehdottomasti Lewis Hamiltonin mestaruusauto Formula 1 -kaudelta 2008, McLaren MP4/23A-05, sekä Mika Häkkisen mestaruusauto Formula 1 -kaudelta 1999, McLaren MP4/14A.

Häkkinen saapuu Goodwoodiin itse ajamaan mestaruusautoaan, mutta Hamiltonin mestaruusauton ratissa tullaan näkemään Jyrki Järvilehto, joka vuonna 1995 oli tuomassa McLarenille sen historian ensimmäistä Le Mansin 24 tunnin kilpailun voittoa. Järvilehto edusti 28 vuoden takaisessa kilpailussa yhdessä Yannick Dalmasin, sekä Masanori Sekiyan kanssa brittiläistä Kokusai Kaihatsu Racing -tiimiä, joka nappasi yleiskilpailun voiton McLaren F1 GTR -autolla.

Samalla kun voitto Le Mansin legendaarisessa kilpailussa oli McLarenille ensimmäinen, niin historiaa tekivät myös Järvilehto ja Sekiya, joista tuli Le Mans -historian ensimmäiset suomalainen ja japanilainen yleiskilpailun voittoon yltäneet kuljettajat. McLaren-auton menoa vauhditti BMW:n moottori ja voittoon vaadittiin vuorokauden aikana 298 kierrosta.

Hamiltonin mestaruusvuoteen 2008 ja nyt Goodwoodissa nähtävään McLarenin MP4/23A-05 -autoon liittyy myös merkittävää suomalaista Formula 1 -historiaa, ajoihan kyseisellä kaudella Hamiltonin tiimikaverina Heikki Kovalainen, joka saavutti vajaat 15 vuotta sitten myös F1-uransa ensimmäisen ja ainoaksi jääneen voittonsa. Kovalainen ajoi ykköseksi Unkarin kilpailussa.

Häkkisen ja Järvilehdon lisäksi McLarenin historiaa radalla esittelevät Emerson Fittipaldi, Emma Gilmour, sekä Järvilehdon tiimikaveri Scuderia Italia -tiimistä F1-kaudelta 1991, Emanuele Pirro. Fittipaldi nähdään McLaren M23-05 -auton ratissa, jolla hän voitti Formula 1:n maailmanmestaruuden vuonna 1974. Pirro puolestaan ohjastaa Alain Prostin McLaren MP4/2B-03 mestaruusautoa F1-kaudelta 1985, jolla Prost, sekä Niki Lauda toivat McLarenille myös tiimimestaruuden.

Emma Gilmourin ohjastamalla vuoden 1970 Can-Am M8D-01 -autolla sen sijaan on surullisempi historia, menehtyihän McLarenin perustaja Bruce McLaren ulosajossa testattuaan vastaavanlaista autoa Goodwoodin radalla 53 vuotta sitten. McLaren saavutti F1-urallaan neljä voittoa ja yhteensä 27 palkintosijoitusta. MM-mitaleja McLaren pokkasi autourheilun kuninkuusluokasta kolme, yhden hopean ja kaksi pronssia, joista viimeinen tuli vuonna 1969 McLarenin oman tiimin väreissä.

 

pitkävetovihjeet

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote


Facebook kommentit