MOTORSPORT

Mikkelissä luvassa hieno ralliviikonloppu – SM Vaakuna Rallin katsojaopas

Perinteinen Vaakuna Ralli Mikkelissä tekee paluun rallin SM-sarjaan yhden välivuoden jälkeen. Etelä-Savon teillä ajettavaan kaksipäiväiseen kilpailuun starttaa yhteensä 131 kilpailijaparia, joista neljässä SM-luokassa mukana nähdään 66 kilpailijaparia.

Mikkelin SM-ralli, Vaakuna Ralli, on rallin SM-sarjan kuluvan kauden toinen osakilpailu. Kaksipäiväinen kilpailu pitää sisällään yhdeksän erikoiskoetta Mikkelin ja Hirvensalmen alueella, yhteispituudeltaan hieman alle 112 kilometriä. Kilpailu käynnistyy perjantai-iltana Mikkelin raviradalla ajettavalla perinteisellä yleisöerikoiskokeella, joka aiempiin vuosiin verrattuna on tänä vuonna kokenut varsin merkittävän muutoksen: ajosuunta on vaihdettu.

Lauantai-aamuna kilpailijat avaavat toisen ajopäivän Mikkelin torilta, jossa kello 10.00 alkaen luvassa on seremoniastartti. Kaikki lauantain kahdeksan erikoiskoetta ajetaan 25 kilometrin säteellä huoltoparkkina toimivasta Mikkelin Kampuksesta, jossa huoltotaukoja päivän aikana luvassa on peräti kolme kappaletta. Erikoiskokeista vain noin 17 kilometriä ajetaan kovavauhtisilla valtionteillä, kun taas muuten reitti tulee kulkemaan pienemmillä yksityisteillä.

– Kun kahteen kertaan ajettavia erikoiskokeita ei ole mukana, olemme vieneet reittiä pienemmille teille, jotta kilpailijoiden keskinopeudet eivät nouse liian suuriksi. Iso kiitos tiehoitokunnille ja yksityisteiden omistajille hyvästä yhteistyöstä jo tähän mennessä, Vaakuna Rallin pitkäaikainen reittivastaava Jari Jakonen kiittelee.

Tänä vuonna Vaakuna Rallissa on mukana kolme erikoiskoetta, joita ei tässä muodossa ole aiemmin ajettu. Kilpailun kaksi viimeistä erikoiskoetta, Vatila ja Kuppilavuori, ovat täysin uusia erikoiskokeita Vaakuna Rallin historiassa ja lisähaasteen kilpailijoille heittää lisäksi se, että ne ajetaan pimeässä. Kilpailun tiedotteessa Jakonen heittää katsojavinkkinä lauantain osalta perinteikkään Saksan erikoiskokeen, sekä kilpailun päättävän haastavan Kuppilavuoren.

– Saksan legendaarista maalimutkaa ei ole ajettu kymmeneen vuoteen. Nyt tuo tapahtumarikas paikka on jälleen reitissä mukana. Lauantain kilpailureitti ja -aikataulu on tehty entistä katsojaystävällisemmäksi kisapäivän rytmitystä muuttamalla. Näin rallifanit ehtivät päivän aikana käydä useammalla pätkällä, Jakonen korostaa.

 

SM1-luokan hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa avasi kauden Rovaniemellä voitokkaasti (Kuva: RPF).

 

“Ilmojen haltija oli onneksi suosiollinen”

Vaakuna Ralliin starttaa tänä vuonna 131 kilpailijaparia, joista neljässä eri SM-luokassa menestystä hakee 66 kilpailijaparia. Yleisen SM-sarjan pisteiden lisäksi Mikkelissä on jaossa Rallin Junioreiden SM-sarjan kauden avauspisteet ja tuohon mittelöön mukaan on lähdössä 24 kilpailijaparia.

– On hienoa huomata, ettei kisamme vetovoima ole vähentynyt yhden välivuoden jälkeen. Jännitimme viime metreille asti, voidaanko eteläsavolaisilla ralliteillä ajaa kisaa, mutta ilmojen haltija oli meille onneksi suosiollinen ja päätimme ottaa hienoisen riskin. Tämä päätös näemmä miellytti kilpailijoita ja teemmekin kaikkemme, jotta pystymme tarjoamaan heille mahdollisimman hyvän talvirallin, Vaakuna Rallin kilpailunjohtaja Tomi Jääskeläinen vakuuttaa.

SM1-luokassa mukana on 16 kilpailijaparia, joista 13 kilpailee R5-kalustolla. Tunturirallissa kauden voitokkaasti avannut luokan hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa starttaa reitille kilpailunumerolla yksi, saaden peräänsä ison määrän nälkäisiä haastajia, Emil Lindholmin, Eerik Pietarisen ja Juha Salon johdolla.

Kärkitaisteluun SM1-luokassa riittää tunkua, sillä niiden kuuluisien “mustien hevosten kerhosta” voidaan lähtöluettelosta kaivaa esiin ainakin Esa Ruotsalaisen, sekä Mikko Heikkilän nimet, jotka molemmat olivat jo Rovaniemellä hyvässä vauhdissa. Ruotsalaiselle Tunturiralli oli ensimmäinen R5-kaluston ratissa, kun taas Heikkilä teki paluun “ärviitosen” puikkoihin ajettuaan edellisen kerran Skoda Fabia R5:llä viime vuoden toukokuussa Riihimäellä.

Jarkko Nikara avaa kilpailukautensa Mikkelistä ja alle on kaivettu tallista vanha sotaratsu, Mitsubishi Lancer Evo 9. On selvää, että kaluston puolesta Nikara antaa melkoisesti tasoitusta R5-kilpakumppaneilleen, mutta sen minkä kalustossa häviät, on Nikara yleensä ajotaidoilla paikannut ja mikään iso yllätys ei olisi, mikäli saarijärveläinen heittäisi haastetta kärkiviisikolle. Aivan kuten teki viime kesänä Pohjanmaa Rallissa viidennen pätkän ulosajoon asti.

SM2-luokassa koettiin Tunturirallissa yllätys, kun suurimpana mestarisuosikkina kauteen startannut Ville Hautamäki putosi ulosajon myötä lopputuloksissa vasta sijalle yhdeksän. Luokkavoittoon Rovaniemellä ajoi Anssi Rytkönen, joka sai palkintokolmikkoon seuraa Jussi Lindbergistä, sekä Timo Mäenpäästä. Riku Tahkon ja uuden Minin SM-debyytti toi porvoolaiselle neljännen sijan. Kolmaskin sija oli tarjolla, mutta varaslähtö Mäntyvaaran raviradan erikoiskokeella ja siitä saatu 10 sekunnin aikarangaistus pudotti Tahkon ulos kärkitriosta.

Mikkelissä SM2-luokassa mukana on 18 kilpailijaparia, mukaan lukien SM-pistetilanteen kärkikuusikko kokonaisuudessaan. On selvää, että suurimmat menestyspaineet harteillaan kantaa Hautamäki, joka tarvitsee kauden toisesta osakilpailusta ehdottomasti onnistumisen säilyttääkseen mestaruusmahdollisuutensa Rovaniemen pettymyksen jälkeen.

 

Reinis Nitiss juhli rallicrossin Supercar-luokan Euroopan mestaruutta vuonna 2018 (Kuva: Jan Kåre Rafoss / iRafoss).

 

Sekoittaako rallicross-mestari pakkaa SM3-luokassa?

SM2-luokan tavoin myös SM3-luokka on kerännyt Vaakuna Ralliin 18 kilpailijaparia. Tässä luokassa tunnetusti kilpailu on äärimmäisen tiukkaa ja erot kärjessä säilyvät lähes poikkeuksetta pieninä aina viimeiselle erikoiskokeelle asti. Tunturirallin kärkikolmikko, Lauri Joona, luokan hallitseva Suomen mestari Sami Pajari, sekä Aleksi Röyhkiö, on varsin helppo nostaa esiin voittajasuosikkia pohdittaessa. Tälle kolmikolle mitä todennäköisemmin kovimman haasteen tulee heittämään Rovaniemellä epäonnistunut Henri Hokkala.

Rovaniemellä neljänneksi ajanut Sami-Matti Trogen on ehdottomasti luokan yksi mielenkiintoisimpia nimiä. Lohjalaisen SM-debyytti rallissa oli onnistunut ja nosti varmasti nuorukaisen itseluottamusta entisestään. Jani Luhtaniemi ja Kalle Markkanen ovat kuljettajia, joilta voi kaiken osuessa kohdalleen odottaa hyvää tulosta. Ennen kaikkea Markkaselle pitää nostaa hattua siitä ahkerasta työstä mitä ex-rallicross-kuljettaja ralliuransa eteen tekee. Markkanen harjoittelee, testaa ja kilpailee paljon, eikä tuo tehty työ voi olla näkymättä suorituksissa.

Tämänvuotisen Vaakuna Rallin osallistujalistan kovimmat meriitit autourheilusta löytyy Reinis Nitisiltä, joka yllättäen ilmoitti alkuvuodesta vaihtavansa rallicrossista kokonaan ralliin. 24-vuotias latvialainen on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta jo voittamaan rallicrossissa kaksi Euroopan mestaruutta ja ne molemmat suomalaisen Set Promotion -tiimin väreissä. Vuonna 2013 Nitiss valloitti Super1600-luokan EM-kultaa ja vuonna 2018 tuli Supercar-luokan Euroopan mestaruus, mestaruuden ratkettua viimeisessä osakilpailussa kotiyleisön edessä Latvian Riiassa.

Vuonna 2014 Nitiss sijoittui rallicrossin MM-sarjassa kolmanneksi. Kauden kolmas osakilpailu Norjan Hellissä päättyi Nitisin voitonjuhliin ja hän on edelleen MM-sarjan historian kautta aikojen nuorin osakilpailuvoittaja. Samaisena vuonna Nitiss ajoi kakkossijat Ranskassa ja Argentiinassa, sekä oli kolmas Portugalin ja Suomen osakilpailuissa. Mielenkiintoista on nähdä millaiseen vauhtiin Nitiss SM3-luokassa yltää. Rallikokemusta Nitisiltä löytyy parinkymmenen kilpailun verran.

Tälle kaudelle uudistunut SM4-luokka tuo Mikkeliin 14 kilpailijaparia, Rovaniemellä luokkavoittoa juhlineen Petteri Jäppisen johdolla. Luokan ennakkosuosikkina kauteen startannut Sami Korvola jäi kotiteillään kolme viikkoa sitten toiseksi ja kokeneella kilpailijalla on varmasti revanssihenki huipussaan kauden toisessa osakilpailussa. Voittotaisteluun mukaan mielivät myös muun muassa Pohjanmaan kovat tekijät Jere Pensas ja Walle Pajuoja, sekä Rovaniemellä komeasti kolmanneksi ajanut, vasta 16-vuotias Toni Herranen.

Vaakuna Ralli 2020 aikataulu

Perjantai 7.2.

19.30 – EK1 Mikkelin ravirata (1,50 km)

Lauantai 8.2.

11.03 – EK2 Saksa (11,66 km)
11.28 – EK3 Ylätjoki (14,99 km)

Huoltotauko 30 minuuttia

13.12 – EK4 Hännilä (14,66 km)
13.38 – EK5 Tuomioja (12,17 km)

Huoltotauko 30 minuuttia

15.49 – EK6 Löytö (14,99 km)
16.16 – EK7 Hangastenmaa (14,99 km)

Huoltotauko 30 minuuttia

18.11 – EK8 Vatila (14,99 km)
18.38 – EK9 Kuppilavuori (11,76 km)

Seremonialähtö lauantaina Mikkelin torilla kello 10.00 alkaen
Luokkien 7-12 maaliseremonia Mikkelin torilla kello 17.22 alkaen
Palkintoseremonia lauantaina Mikkelin torilla kello 19.18 alkaen

Tärkeitä linkkejä kilpailun seuraamista varten

SM Vaakuna Ralli
Tietoa lipuista
Tulospalvelu
Reittikartta
GPS-seuranta

SM-sarjan kuljettajien kilpailunumerot luokittain

SM1-luokka

1 – Teemu Asunmaa (Skoda Fabia R5 Evo)
2 – Emil Lindholm (Skoda Fabia R5 Evo)
3 – Eerik Pietarinen (Skoda Fabia R5 Evo)
4 – Esa Ruotsalainen (Skoda Fabia R5)
5 – Juha Salo (Skoda Fabia R5)
6 – Mikko Heikkilä (Skoda Fabia R5)
7 – Jarkko Nikara (Mitsubishi Lancer Evo 9)
8 – Jukka Kasi (Skoda Fabia R5)
9 – Ville Pynnönen (Skoda Fabia R5)
10 – Juuso Metsälä (Skoda Fabia R5)
17 – Mikko Lehti (Opel Corsa OPC S2000)
20 – Kari Hämäläinen (Skoda Fabia R5 Evo)
23 – Arto Soininen (Ford Fiesta R5)
25 – Jari Tuuri (Skoda Fabia R5)
38 – Teuvo Niskala (Skoda Fabia R5)
39 – Jari Rajala (Mitsubishi Lancer Evo 9)

SM2-luokka

11 – Anssi Rytkönen (Mitsubishi Lancer Evo 9)
12 – Ville Hautamäki (Mitsubishi Lancer Evo 9)
13 – Timo Mäenpää (Mitsubishi Lancer Evo 10)
14 – Riku Tahko (Mini Cooper S R4)
15 – Jaro Kinnunen (Mitsubishi Lancer Evo 9)
16 – Anssi Valkonen (Mitsubishi Lancer Evo 9)
18 – Jussi Lindberg (Mitsubishi Lancer Evo 9)
19 – Arttu Lähdeniemi (Mitsubishi Lancer Evo 10)
21 – Jari Kuikka (Mitsubishi Lancer Evo 9)
22 – Ari-Pekka Koivisto (Mitsubishi Lancer Evo 10 R4)
24 – Jaakko Lavio (Subaru Impreza WRX STi)
26 – Joni Seilo (Mitsubishi Lancer Evo 9)
27 – Julle Laivola (Mitsubishi Lancer Evo 10)
45 – Jari Lempiäinen (Mitsubishi Lancer Evo 9)
47 – Aleksander Posadskiy (Mitsubishi Lancer Evo 10)
48 – Ilpo Kangastie (Mitsubishi Lancer Evo 10)
49 – Mikolaj Kempa (Mitsubishi Lancer Evo 9)
50 – Sergiy Potiyko (Mitsubishi Lancer Evo 10)

SM3-luokka

28 – Lauri Joona (Ford Fiesta)
29 – Sami Pajari (Ford Fiesta)
30 – Aleksi Röyhkiö (Ford Fiesta)
31 – Sami-Matti Trogen (Ford Fiesta)
32 – Juho Koski-Lammi (Ford Fiesta)
33 – Henri Hokkala (Peugeot 208)
34 – Kalle Markkanen (Peugeot 208)
35 – Heikki Koski-Lammi (Citroen C2)
36 – Jani Luhtaniemi (Ford Fiesta)
37 – Reinis Nitiss (Ford Fiesta)
40 – Toni Tuominen (Peugeot 208)
41 – Joonas Huovinen (Peugeot 208)
42 – Joni Oksanen (Ford Fiesta)
43 – Kristian Nieminen (Ford Fiesta)
44 – Roope Korhonen (Citroen C2)
46 – Vladas Jurkevicius (Peugeot 208)
51 – Justas Simska (Ford Fiesta)
52 – Kawana Suguru (Ford Fiesta)

SM4-luokka

53 – Petteri Jäppinen (Alfa Romeo 147)
54 – Sami Korvola (Ford Fiesta)
55 – Jere Pensas (Renault Megane)
56 – Miko Kiminki (Honda Civic)
57 – Toni Herranen (Ford Fiesta)
58 – Walle Pajuoja (Renault Megane)
59 – Jarno Kinnunen (Ford Fiesta)
60 – Niklas Heino (Toyota Yaris)
61 – Patrik Goman (Citroen C2 VTS)
62 – Tommi Mäkinen (Renault Clio)
63 – Matti Manerus (Opel Corsa CSi)
64 – Oskari Heikkinen (Ford Fiesta)
65 – Eetu Latvala (Citroen C2)
66 – Eeka Lahtinen (Suzuki Swift Sport)

Mikkelin SM-rallin yleiskilpailun voittajat 2003-2018

2003 – Sebastian Lindholm (Peugeot 206 WRC)
2004 – Sebastian Lindholm (Peugeot 206 WRC)
2005 – Kosti Katajamäki (Peugeot 206 WRC)
2006 – Jari-Matti Latvala (Toyota Corolla WRC)
2007 – Jari Ketomaa (Mitsubishi Lancer Evo IX)
2008 – Jari Ketomaa (Subaru Impreza STi N14)
2009 – Jari Ketomaa (Subaru Impreza WRX STi)
2010 – Jari Ketomaa (Mitsubishi Lancer Evo X)
2011 – Juha Salo (Mitsubishi Lancer Evo X)
2012 – Esapekka Lappi (Ford Fiesta S2000)
2013 – Juha Salo (Mitsubishi Lancer Evo X)
2014 – Juha Salo (Mitsubishi Lancer Evo X R4)
2015 – Juha Salo (Peugeot 208 T16)
2016 – Juha Salo (Peugeot 208 T16)
2017 – Kalle Rovanperä (Skoda Fabia R5)
2018 – Kalle Rovanperä (Skoda Fabia R5)

 

 

Lue myös! SM-sarjan pistetilanteet / SM-sarjan erikoistilastot

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com