Mikkelsen ei antanut pitkän kilpailutauon häiritä – “Oli kiva tulla ja näyttää”

10.11.2020 / 16:46
Andreas Mikkelsen voitti Unkarin EM-rallin yleiskilpailun (Kuva: Skoda Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin EM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Unkarissa. Yleiskilpailun voittoon taituroi Andreas Mikkelsen, jolle voitto oli EM-sarjassa uran ensimmäinen.

Andreas Mikkelsen, 31, ei antanut pitkän kilpailutauon häiritä, vaan norjalainen meni ja voitti Unkarin EM-rallin viime viikonloppuna. Mikkelsenin edellinen kunnon ralli ennen Unkarin EM-rallia oli lokakuussa 2019 ajettu Walesin MM-ralli ja kun mukaan ei lasketa vuoden takaista Monza Rally Show -kilpailun “keilojen kiertelyä”, ajoi Mikkelsen edellisen rallinsa R5-autolla Portugalin MM-rallissa toukokuussa 2017.

– Olen toistaiseksi voittamaton vuoden 2020 osalta! Hyvä viikonloppu ja kuten sanoin aiemmin, niin en ole juurikaan viime aikoina kilpaillut, vaan suurimmaksi osaksi vain testannut. Viime vuosina asfalttikilpailut ovat olleet minulle erityisen vaikeita ja luulen, että ihmiset jo ajattelivat etten osaa ajaa asfaltilla, joten oli kiva tulla tänne ja näyttää, urallaan 110 MM-ralliin osallistunut Mikkelsen kommentoi kilpailun jälkeen EM-sarjan tiedotteessa.

Voidaan sanoa, että tämänvuotinen Unkarin EM-ralli kulki koko kilpailun ajan Mikkelsenin ja kartanlukija Ola Flöenen komennossa, kaksikko kun nappasi johtopaikan haltuunsa toisen erikoiskokeen jälkeen, eikä enää luopunut johtopaikastaan koko kilpailun aikana. Pohja-aikoja Mikkelsen ajoi 16 erikoiskokeen kilpailussa seitsemän.

– Strategiamme tähän kilpailuun oli fiksu, emme ottaneet liian isoja riskejä, mutta silti olimme tarpeeksi nopeita ja se oli erittäin nautinnollista, Mikkelsen korosti.

Mikkelsen kilpaili Unkarissa unkarilaisen Topp-Cars Rally Teamin Skoda Fabia Rally2 Evo -autolla. Voitto oli Skodalle tärkeä, sillä viime vuonna EM-sarjan kahdeksasta osakilpailusta neljä voittanut tshekkimerkki ei ollut tänä vuonna saavuttanut EM-sarjasta vielä yhtään palkintosijoitusta.

– Suuret kiitokset Topp-Cars-tiimille, he antoivat minulle tähän kilpailuun auton, joka toimi koko viikonlopun ajan moitteettomasti. Kiitos myös Skodalle, joka on tehnyt tämän erittäin hyvän auton. Kokeilin sitä 2017, tykkäsin tosi paljon, mutta onhan auto muuttunut niistä ajoista paljon ja tullut entistäkin paremmaksi, uransa kolmannessa EM-rallissa nyt ensimmäisen yleiskilpailun voittonsa napannut Mikkelsen kehui.

Toiseksi sijoittunut Gregoire Munster hävisi Mikkelsenille reilut puolitoista minuuttia, kun taas kolmannen sijan tiukassa kaksintaistelussa Oliver Solbergia vastaan itselleen napannut Efren Llarena jäi voittajasta pari minuuttia. 11 erikoiskokeen jälkeen tukevasti toisena ollut Craig Breen joutui keskeyttämään Hyundain tekniikkamurheiden seurauksena kilpailun 12. erikoiskokeella.

Breenin tavoin epäonnen sotureiden kerhoon liittyi isäntämaan Norbert Herczig, joka ennen kahta viimeistä erikoiskoetta oli kolmantena. Volkswagen-kuljettaja kärsi kuitenkin kilpailun toiseksi viimeisellä erikoiskokeella rengasrikon ja putosi lopputuloksissa kuudenneksi.

– Olen todella surullinen. Kärsimme rengasrikon, mutta en tiedä miten se tuli, koska ajoimme todella varovasti. Valitettavasti siinä meni palkintosijoitus ja olen kaikkien puolesta pahoillani. Halusin todella paljon tätä palkintosijoitusta, mutta elämä on joskus tälläistä. Seuraavalla kerralla sitten, Unkarin nelinkertainen rallimestari Herczig kommentoi.

Breenin tiimikaveri, Emil Lindholm, ajoi ulos lauantaina, mutta oli sunnuntaina mukana erikoiskokeilla Ralli 2 -säännön turvin. Espoolaisen loppusijoitus oli 21. ERC2-luokan ylivoimaiseen voittoon ajoi isäntämaan Tibor Erdi Jr, ERC3-luokan ja ERC3-junioreiden ykkönen oli virolainen Ken Torn, ERC1-junioreiden paras oli Munster, naisista paras oli unkarilainen Adrienn Vogel ja Abarth Rally Cupissa korkeimman pistepotin nimiinsä kirjautti Andrea Mabellini Italiasta.

Rallin EM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Espanjassa marraskuun viimeisenä viikonloppuna.

Unkarin EM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Andreas Mikkelsen (NOR) Skoda Fabia Rally2 Evo 1.48.31,1
2) Gregoire Munster (LUX) Hyundai i20 R5 + 1.32,2
3) Efren Llarena (ESP) Citroen C3 R5 + 2.00,3
4) Oliver Solberg (SWE) Skoda Fabia Rally2 Evo + 2.04,8
5) Niki Mayr-Melnhof (AUT) Ford Fiesta Rally2 + 2.08,2
6) Norbert Herczig (HUN) Volkswagen Polo GTI R5 + 2.31,4
7) Callum Devine (IRL) Hyundai i20 R5 + 2.50,3
8) Erik Cais (CZE) Ford Fiesta Rally2 + 3.24,3
9) Marijan Griebel (GER) Citroen C3 R5 + 3.32,4
10) Andras Hadik (HUN) Ford Fiesta Rally2 + 4.13,6

———-

21) Emil Lindholm Skoda Fabia Rally2 Evo + 11.23,4

Mikkelsenin keskinopeus: 105,6 km/h
Pohja-ajat: Mikkelsen 7, Lukyanuk 4, Breen 2, Solberg 2, Marczyk 1

EM-sarjan pistetilanteet löydät täältä

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallin EM-sarja


Facebook kommentit