MOTORSPORT

Mikkelsen voitti Australian MM-rallin ja vahvisti asemiaan kuljettajamarkkinoilla – “Täydellinen kauden lopetus”

Rallin MM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajettiin viikonloppuna Australiassa. Kilpailun voittoon ajoi Andreas Mikkelsen, joka sai kunnian päättää voittoon niin kuluvan MM-kauden, kuin myös Volkswagenin taipaleen rallin MM-sarjassa. Vakuuttava suoritus ja komea voitti nostivat varmuudella Mikkelsenin osakkeita myös ensi kauden kuljettajamarkkinoilla.

Andreas Mikkelsenille voitto oli rallin MM-sarjassa uran kolmas. Rallin 23 erikoiskokeesta pohja-ajan 10:lle ajanut Mikkelsen oli lopulta täysin omaa luokkaansa, sillä toiseksi ajanut Sebastien Ogier hävisi norjalaiselle tallikaverilleen 14,9 sekuntia. Mikkelsen ei onnistunut voitostaan huolimatta nousemaan MM-hopealle, sillä Thierry Neuville nousi päätöspäivänä kolmanneksi ja nappasi maailmanmestari Ogierin jälkeen MM-loppupisteissä toisen sijan.

– Täydellinen kauden lopetus! Minulla ei ollut täällä mitään hävittävää. Aiemmin tällä kaudella olemme ajaneet maailmanmestaruudesta, mutta täällä ajatuksena oli ainoastaan voitto ja nähdä kuinka kovaa me oikein pystymme ajamaan. Haastoimme nelinkertaisen maailmanmestarin ja onnistuimme voittamaan hänet tasavertaisissa olosuhteissa (lähtöpaikan osalta), Mikkelsen hehkutti viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Samalla kun Ogier sai kunnian päättää rallin MM-sarja vuosimallia 2016 voittoon, niin samalla hän myös kirjautti Volkswagen Motorsportille sen viimeisen voiton rallin MM-sarjassa.

– On surullista nähdä tämän tiimin ja auton ajaneen viimeisen kisansa. Tulen ikävöimään tätä kaikkea. Surullista, Mikkelsen herkistyi.

Ogierin uran toiseksi kovin pistemäärä

Neljännen maailmanmestaruutensa tänä vuonna voittaneen Sebastien Ogierin kohdalla ympyrän voidaan sanoa sulkeutuneen, päättihän ranskalainen ajot Volkswagenilla samalla sijalla kuin vuonna 2013 Monte Carlossa ensimmäisessä Volkswagenin MM-rallissa aikoinaan aloitti. Ogier nousi lauantaina Mikkelsenin tekniikkamurheiden ansiosta parin sekunnin päähän ykkössijasta, mutta sunnuntain erikoiskokeilla hän ei pystynyt enää vastaamaan Mikkelsenin vauhtiin.

– Uskomaton vuosi takana. Suuri kiitos kaikille tiimin jäsenille, en tule koskaan unohtamaan tätä aikaa, Ogier kommentoi viimeisen erikoiskokeen maalissa ja esitti vielä loppuun toiveen siitä, että saisi olla mukana tammikuussa Monte Carlossa, rallin MM-kauden 2017 avauskilpailussa.

Ogierin saavuttamat 268 MM-pistettä ovat hänen uransa toiseksi kovin noteeraus yhden kauden pistesaldon osalta. Vuonna 2013 maailmanmestaruus irtosi 290 pisteellä. Voittojen määrässä mitattuna nyt päättynyt kausi oli Ogierin Volkswagen-aikakauden heikoin. Vuonna 2013 voittoja tuli yhdeksän ja 2014, sekä 2015 kahdeksan voittoa per kausi. Tänä vuonna Ogier ajoi kuusi ykkössijaa.

Kuten uutisoimme alkuviikosta, niin saamiemme tietojen mukaan Ogier tulee siirtymään Fordin rallitoimintaa pyörittävän M-Sportin vahvuuteen kaudelle 2017.

Hyundain kokonaispanos oli jälleen kerran vahva, kun Thierry Neuville, Hayden Paddon ja Dani Sordo toivat tallille sijat kolme, neljä ja viisi. Paddonille tosin sijoitus oli varmasti pettymys, sillä hän taisteli tiukasti palkintosijoituksesta aina viimeisille erikoiskokeille asti. Ajovirhe neljänneksi viimeisellä erikoiskokeella kuitenkin rikkoi renkaan ja maksoi sen verran aikaa, että uusiseelantilainen putosi neljänneksi. Paddon löi tallikaverinsa Sordon minimaalisella 1,6 sekunnin erolla.

– Vaikea viikonloppu, olisimme halunneet täältä enemmän. Nyt siirrän kuitenkin kaikki ajatukset tulevaan kauteen ja lupaan, että ensi vuonna olen entistäkin vahvempi, Paddon vakuutti.

Rallin MM-sarjan uusi kausi käynnistyy tammikuussa Monte Carlossa. Sitä ennen suurennuslasin alla ovat kuitenkin tallien uusien autojen esittelytilaisuudet, sekä ennen kaikkea kuljettajamarkkinat. Missä ajaa Jari-Matti Latvala, entä Esapekka Lappi ja Teemu Suninen. Mikä on Mikkelsenin tulevaisuus. Näihin kaikkiin kysymyksiin tulemme saamaan vastauksia mahdollisesti jo lähiviikkoina ja tottakai UrheiluUutiset.com uutisoi jatkossakin rallin MM-sarjasta kaiken mahdollisen.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) 2.46.05,7
2) Sebastien Ogier (Volkswagen) + 14,9
3) Thierry Neuville (Hyundai) + 1.12,6
4) Hayden Paddon (Hyundai) + 1.26,7
5) Dani Sordo (Hyundai) + 1.28,3
6) Mads Östberg (Ford) + 1.41,5
7) Ott Tänak (Ford) + 3.04,3
8) Esapekka Lappi (Skoda) + 7.32,3
9) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 7.56,9
10) Lorenzo Bertelli (Ford) + 8.00,1

Mikkelsenin keskinopeus: 102,4 km/h
Ek-pohjat: Mikkelsen 10, Ogier 8, Neuville 3, Latvala 2, Paddon 2, Sordo 1

Kuljettajien MM-pisteet

1) Sebastien Ogier 268
2) Thierry Neuville 160
3) Andreas Mikkelsen 154
4) Hayden Paddon 138
5) Dani Sordo 130
6) Jari-Matti Latvala 112
7) Mads Östberg 102
8) Ott Tänak 88
9) Kris Meeke 64
10) Craig Breen 36

———-

12) Esapekka Lappi 16
18) Teemu Suninen 8

Lue myös!

Se on siinä! Esapekka Lapin voittoputki toi WRC2-luokan maailmanmestaruuden (20.11.2016)
Twitter täyttyi Lapin onnittelijoista, mukana myös Kalle Rovanperä – “Ansaittu mestaruus!” (20.11.2016)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com