MOTORSPORT

Mitä ihmettä! Solbergin poika ajaa Ruotsin lipun alla – “Emme olleet naimisissa”

Ensimmäistä kertaa urallaan MM-ralliin osallistuvan Oliver Solbergin auton ikkunassa nimen vieressä oleva Ruotsin lippu on herättänyt ihmetystä.

Norjalaisen Petter Solbergin, rallin vuoden 2003 maailmanmestarin, poika Oliver Solberg debytoi tänä viikonloppuna rallin MM-sarjassa. Pari viikkoa sitten 18 vuotta täyttänyt Oliver on ehtinyt jo tänä vuonna voittamaan Latvian rallimestaruuden ja viime vuonna autourheilun todellinen moniosaaja ja huippulahjakkuus valloitti rallicrossin RallyX Nordic -sarjan Supercar-luokan mestaruuden.

Tämän vuoden saavutuksista mainita pitää ehdottomasti myös Latvian EM-rallin yleiskilpailun voitto, EM-sarjan historian nuorimpana kuljettajana kautta aikojen, sekä R5-luokan ykkössija kovatasoisessa Rally Estoniassa pari viikkoa ennen Suomen MM-rallia. Latvian rallisarjassa Solberg on kilpaillut Latvian liiton lisenssillä ja tästä syystä hänellä on niissä kilpailuissa ollut Latvian lippu auton ikkunassa nimen vieressä, aivan kuten Kalle Rovanperällä aikoinaan.

FIA:n sääntöjen mukaan rallin MM-sarjan ulkopuolisissa sarjoissa kuljettaja edustaa lisenssimaataan, eikä passivaltiotaan. Yhdysvaltojen rallisarjaan eivät FIA:n säännöt päde, joten siellä Oliver on ajanut kotimaansa Norjan lippu auton ikkunassa. Sen sijaan Walesissa, Oliverin MM-debyytissä tänä viikonloppuna, Volkswagen Polo GTI R5 -auton ikkunasta löytyy Ruotsin lippu. Tähän selityksen tarjoaa juuri se FIA:n sääntö, että MM-sarjassa kuljettaja edustaa aina passivaltiotaan.

Miksi sitten Oliverilla on Ruotsin passi, vaikka hän on norjalainen, aivan kuten isänsäkin?

– Kun Oliver syntyi syyskuussa vuonna 2001, minä ja Petter emme olleet naimisissa. Tästä johtuen Oliverille tuli Ruotsin passi äidin kansallisuuden mukaan, Oliverin ruotsalainen äiti Pernilla Walfridsson-Solberg taustoittaa.

Nykyisin sekä Ruotsin, että Norjan passin omaavan Oliverin MM-debyytti käynnistyi kehnosti, kun torstai-iltana ajetulla Oulton Parkin avauserikoiskokeella aikaeroa isä-Petterin ajamaan WRC2-luokan pohja-aikaan kertyi yli 10 sekuntia ja sijoitus luokan epävirallisessa yleiskilpailussa oli vasta 16.

– Koko tuulilasi on aivan huurussa! En nähnyt yhtään mitään ja loppuvaiheen neulansilmässä jouduin melkein pysähtymään. Uskomatonta! Ei, ei, ei, Oliver Solberg tuskaili erikoiskokeen maalissa.

Eikä käynnistynyt Oliverin osalta perjantaikaan sen paremmin, sillä taival päättyi keskeytykseen jo heti päivän ensimmäisellä erikoiskokeella.

– Jouduimme pysähtymään erikoiskokeella tekniikkamurheiden seurauksena. Luulen, että ohjauksessa on jotain vikaa. Jotain hajosi ja ohjaus katosi, jonka jälkeen ajauduimme penkkaan. Eihän tämä tietenkään ole sitä mitä haluttiin, mutta täytyy pysyä positiivisena ja toivoa, että auto saadaan kuntoon ja pääsemme huomenna taas mukaan kilpailuun, Oliver raportoi Facebook-sivullaan.

 

 

Lue myös! Hurjia aikaeroja Walesin avauksessa – Petter Solberg säväytti (4.10.2019)

Teksti: Jari Hotti, Llandudno
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com