MOTORSPORT

Mr. Hollywood jätti tyylikkäät jäähyväiset MM-sarjalle – “Hullu viikonloppu”

Walesin MM-rallissa suurin mielenkiinto kohdistui Ott Tänakin, Sebastien Ogierin ja Thierry Neuvillen väliseen mestaruustaisteluun, Kalle Rovanperän WRC2 Pro -mestaruuteen, sekä uransa viimeiseen MM-ralliin osallistuneeseen Petter Solbergiin, sekä hänen poikansa Oliverin MM-debyyttiin.

16 vuotta sitten Walesin MM-rallin jälkeen Petter Solberg, 45, hyppäsi Subarun katolle rallin uutena maailmanmestarina. Solbergin sen aikainen tallikaveri, Tommi Mäkinen, puolestaan päätti tuohon kilpailuun aktiiviuransa kuljettajana MM-sarjassa. Nyt päättyneen Walesin MM-rallin jälkeen Mäkinen juhli Toyotan tallipäällikkönä yleiskilpailun voittoa, kun taas Solbergin uran viimeinen MM-ralli päättyi WRC2-luokan voittoon. Mestari hyvästeli MM-sarjan tyylillä.

– Hullu viikonloppu! Voitin ensimmäisen MM-rallini täällä ja nyt ajoin viimeisessä MM-rallissani voittoon. Tämä voitto ei todellakaan ollut suunnitelmana, kun tänne tultiin, Solberg kommentoi UrheiluUutiset.comille tuoreeltaan Walesin MM-rallin päättymisen jälkeen.

Tämän enempää ei “Mr. Hollywood” ehtinyt viikonloppuaan kommentoimaan, sillä paikalle saapui Petterin poika Oliver Solberg, jonka uran ensimmäinen MM-ralli oli päättynyt ulosajoon toiseksi viimeisellä erikoiskokeella. Oliverin viikonloppu oli muutenkin vaikea, sillä avauserikoiskokeella nuorukainen kärsi huuruun menneestä tuulilasista ja perjantain ajot päättyivät Volkswagenin tekniikkamurheiden seurauksena jo aamun ensimmäisellä erikoiskokeella.

Kilpailun jälkeisessä virallisessa lehdistötilaisuudessa Petterillä ja hänen luottokartturillaan Phil Millsillä ei ollut enää kiire, vaan nyt oli hyvin aikaa käydä mennyttä läpi.

– Minä, Phil ja koko tiimi nautimme tästä kilpailusta aivan uskomattoman paljon. Lähestyimme tätä kilpailua ajollisesti ja nautinnollisesti eri tavalla, kuin aiemmin MM-ralleissa olemme tehneet. Kilpailu oli mahtava, paljon yleisöä erikoiskokeilla ja siirtymäosuuksilla. Phil hoiti nuotinluvun täydellisesti, Solberg hehkutti.

 

Petter Solberg ja Phil Mills osallistuivat yhdessä vuosina 1999-2019 yhteensä 153 MM-ralliin (Kuva: Jari Hotti).

 

Isä ja poika Solberg kävivät tuoreeltaan kilpailun jälkeen Oliverin ulosajoa ja keskeytystä (Kuva: Jari Hotti).

 

 

“Koko vuosi on ollut täydellinen”

Solberg kommentoi kilpailun alkuvaiheessa, että hänellä oli ollut hieman ongelmia itseluottamuksensa kanssa. Pitkä kilpailutauko rallin osalta näkyi legendan otteissa.

– Se ei ollut mitään paskapuhetta! Pitäisi ajaa enemmän, että pystyisi hyökkäämään heti alusta lähtien. Minun täytyi nostaa tasoani kilpailun edetessä, että pystyin pitämään asemani, lauantain neljännellä erikoiskokeella ensimmäistä kertaa WRC2-luokan johtoon noussut Solberg sanoi.

Solbergin mukaan viikonloppuun ei mahtunut mitään läheltä-piti-tilanteita. Kartanlukija oli eri mieltä.

– Paitsi yksi, Mills korjasi kuljettajansa näkemyksen.

– Sinä luulit, että se oli tilanne. Minun kannaltani se ei ollut, ei yhtään! Olimme siinä paikassa hieman sivuttain hänen puoleltaan. Kaikki meni hyvin, auto toimi hienosti ja ei virheitä, Solberg hymyili.

Walesin MM-ralli vuosimallia 2019 päätti nyt Solbergin kuljettajauran rallin MM-sarjassa ja samalla myös Solbergin jäähyväiskiertueen.

– Koko vuosi on ollut täydellinen. Goodwood, mäkikilpailu Norjassa, ne kaikki voitin. Nyt voin tehdä mitä haluan, pitää hauskaa ja tehdä hieman erilaisia asioita kuin aikaisemmin. Minulla on joitakin unelmia, Solberg paljasti.

Kun näihin Solbergin unelmiin pyydettiin täsmennystä, siirtyi keskustelu rallin MM-sarjan nykytilaan.

– Haluan vain parasta rallin MM-sarjalle. Se kasvaa koko ajan ja kehittyy. Haluan olla auttamassa tätä lajia tulevaisuudessa, Solberg päätti.

Petter Solberg voitti rallin maailmanmestaruuden vuonna 2003. Solberg on rallin MM-sarjan historian ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa norjalainen maailmanmestari. Solbergille nyt ajettu Walesin MM-ralli oli uran 190. MM-ralli ja yleiskilpailun voittoja niistä kertyi 13 kappaletta, sekä palkintosijoituksia yhteensä 52 kappaletta. Rallicrossin maailmanmestaruuden Solberg voitti vuosina 2014 ja 2015.

WRC2 lopputulokset

1) Petter Solberg (Volkswagen) 3.12.34,1
2) Pierre-Louis Loubet (Volkswagen) + 18,8
3) Adrien Fourmaux (Ford) + 2.50,6
4) Marquito Bulacia (Skoda) + 3.08,9
5) Fabio Andolfi (Skoda) + 3.52,9

Solbergin keskinopeus: 95,0 km/h
Pohja-ajat: P.Solberg 7, Loubet 5, O.Solberg 4, Fourmaux 2, Veiby 1

MM-pistetilanne 12/14 osakilpailua

1) Pierre-Louis Loubet (FRA) 81
2) Benito Guerra (MEX) 75
3) Kajetan Kajetanowicz (POL) 73
4) Nikolay Gryazin (RUS) 73
5) Marquito Bulacia (BOL) 60
6) Fabio Andolfi (ITA) 56
7) Ole Christian Veiby (NOR) 50
8) Takamoto Katsuta (JPN) 47
9) Henning Solberg (NOR) 43
10) Alberto Heller (CHL) 41

———-

21) Emil Lindholm 24
23) Jari Huttunen 18
27) Eerik Pietarinen 12

Lue myös! Mestari-Rovanperä asfaltille ennen armeijaan lähtöä – “Renkaita varattu paljon” (7.10.2019)

Teksti: Jari Hotti, Llandudno
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com