MOTORSPORT

Muusikko Jani Wickholmin sydän sykkii autourheilulle – “Helvetinmoinen hyppy, auto lensi aivan sairaasti”

Autourheilu ja rock-musiikki ovat kautta historian kulkeneet käsi kädessä ja Suomestakin löytyy useita muusikoita, joille autourheilu on suuri intohimo. Yksi heistä on Jani Wickholm, jonka UrheiluUutiset.com tapasi Autoglym Rallin yhteydessä Sastamalassa heinäkuussa.

Jani Wickholm, 39, nousi suuren yleisön tietoisuuteen Suomen Idolsin historian ensimmäisen tuotantokauden myötä vuonna 2004. Wickholm sijoittui kilpailussa toiseksi ja on sen jälkeen julkaissut yhteensä seitsemän studioalbumia, sekä yhden kokoelman. Ahkerasti keikkaileva Wickholm esiintyi Autoglym Rallin avajaisissa Ellivuoressa heinäkuussa ja kun kyseessä oli autourheilutapahtuma niin selvää oli, että juuri tälläiset keikat erityisesti maistuvat Wickholmille.

– Kyllä, tässä mukavasti yhdistyy nämä kaksi asiaa, musiikki ja autourheilu. Ja autourheilu erittäin mielenkiintoisena harrastuksena, jota tykkään tottakai myös seurata, Wickholm kertoo.

Moni ei välttämättä tiedä sitä, että Wickholmin intohimo autourheilua kohtaan sai alkunsa jo pikkupoikana asfalttiradoilla rattia kääntäessä.

– Itselläni on mikroauto tausta. Ja tietysti mitä pidemmälle musiikissa mentiin, niin tottakai mikroautot alkoi sitten jäämään. Aikoinaan Raket 85 -autolla tuli käytyä nappulacuppeja kiertämässä aika paljonkin. Ja edelleenkin rakastan mikroautolla ajamista. Otetaan parikymmentä kiloa pois, niin kulkee vieläkin paremmin, Wickholm naurahtaa.

Rock-muusikoista Suomen ehkä tunnetuimmat autourheilun harrastajat ovat Anssi Kela ja Apulannan rumpali Sipe Santapukki, joita vastaan Wickholm on myös ajanut kilpaa.

– Aikoinaan Karting Centerissä Espoossa hyväntekeväisyystapahtumassa. Muistaakseni Sipe voitti, Kela oli toinen ja minä kolmas. Ne jätkät ajaa tosi kovaa, eihän niiden perässä pysy millään. Ja kun on jäänyt vähän takaraivoon, että enemmän “perä ojossa mennään”, kun pitäisi paljon suorempaa ajolinjaa vetää, Wickholm kuvailee.

Mutta ehkä siinä juuri näkyy se vanhemmalla iällä tullut mieltymys ralliin, että mieluummin sitten kartingissakin kaasu pohjassa ja perä edellä mutkat läpi?

– Hyvä ystäväni aikoinaan sanoi ja se pätee monessa asiassa elämässäkin, että kun metsähallitus alkaa lähestymään, niin pitää painaa lisää kaasua. Kaasulla korjataan, se pätee moneenkin asiaan, Wickholm hymyili.

“Kutospätkällä takarenkaissa enää puolet nastoista jäljellä”

Seitsemän ja puoli vuotta sitten, vuonna 2010, Wickholm osallistui sen aikaisissa kotimaisemissaan ajettuun Töysä Ralliin.

– Alettiin ihan vakio BMW 325:sta rakentamaan ralliautoa ja tosi kovalla työtahdilla. Muistaakseni 6. helmikuuta oli ralli ja tammikuun alussa kävin hakemassa sen auton Helsingistä. Oli hiton liukasta, kesärenkailla mentiin. Saatiin autoa parsittua sen verran, että kaaret sisälle ja suhteellisen ok vehje. Muistan, kun ekan kerran olin treenaamassa, niin ensin meni laturi. Seuraavalla treenikerralla meni sitten vetoakseli poikki, Wickholm muistelee.

Treenipätkällä Wickholmia tuohon aikaan omalla osaamisellaan säväytti eräs 22-vuotias alavutelainen rattitaituri, joka seitsemän vuotta myöhemmin, vuonna 2017, on hallinnut SM-sarjan kuninkuusluokkaa ja sijoittui äskettäin Suomen MM-rallissa WRC2-luokassa kolmanneksi.

– Muistan, kun Teemu Asunmaa tuli takaa. Mietin, että pitäisiköhän tää auto työntää sivuun. Ilmiömäinen jätkä, niin sulavaa linjaa ajoi sillä treenipätkällä ja oli se hienoa katsoa miten Teemu Bemaria oikein käski. Mielettömän hienoa se oli, Wickholm hehkuttaa.

Wickholm muistelee sijoittuneensa Töysä Rallissa junioriluokassa kahdeksanneksi.

– Ensimmäinen pätkä ja joku pari-kolme kilometriä olin päässyt eteenpäin, niin helvetinmoinen hyppy ja autohan lensi aivan sairaasti. Pysyttiin “spoorissa”, mutta takakelkka kyykkäsi oikein reippaasti. Kyseisellä kelkalla vedin sitten rallin kuusi erikoiskoetta. Kolmannen erikoiskokeen jälkeen vaihdettiin renkaat. No kutospätkällä minulla ei ollut takarenkaissa enää kuin puolet nastoista jäljellä. Siinä ei enää paljon pitoa ollut, Wickholm naurahtaa.

Lapin taianomaisissa maisemissa ajettavassa Tunturirallissa on vuosien saatossa nähty useita julkisuuden henkilöitä kilpailemassa, niin kuljettajana kuin kartanlukijanakin. Tänä vuonna tähän “kerhoon” liittyi Duudsoneista tuttu Jarno “Jarppi” Leppälä, joka on tammikuussa ajetun rallin jälkeen useaan otteeseen hehkuttanut tuota kokemustaan. Myös Wickholmia ajatus Tunturiralliin osallistumisesta kiehtoo, jos mahdollisuus siihen joskus tulee.

– Ihan varmasti lähden ja yritän viedä auton maaliin. Se on rajua hommaa, pitkiä erikoiskokeita. Keskittyminen pitää olla koko ajan enemmän kuin sata, Wickholm korostaa.

“En tiedä kummin päin ne sitä Ouninpohjaa ajoi”

Autoglym Rallin avajaisissa Wickholmin bändissä soittivat Jari Puhakka, sekä Timo Niinimäki.

– Hieno yhteensattuma, että Niinimäki joka soittaa bassoa, niin hän on Kievarin Rantapirtin omistaja. Rantapirtti on Koskenpäässä, Pohjois-Jämsässä sijaitseva maaseutumatkailuyritys, missä on rallimiehet käynyt usein treenipätkällä siinä vieressä treenaamassa. Monet Suurajot ja Neste Rallit on ollut taukopaikkana jopa erikoiskokeiden välillä, Wickholm taustoittaa.

Jo pelkästään Rantapirtin kotisivuilla vierailu kertoo hyvin tietämättömälle sen, miten merkittävä asia ralli tälle paikalle on.

– Timon kanssa on ollut mukava joskus tv-huoneessa katsella kaikenlaisia vanhoja plakaatteja vuosien varrelta, kun Alen on tehnyt sitä ja Salonen on tehnyt tätä. Historian siipien havinaa löytyy paljon. Kaikkien suomalaisten rallifanien pitäisi käydä kerran elämässä siellä. Se on legendaarinen paikka, Wickholm hehkuttaa.

Wickholm kertoo asuvansa aivan Rantapirtin läheisyydessä, joten niin Rantapirtin isäntä Niinimäki, kuin itse Rantapirttikin on tullut vuosien saatossa tutuksi.

– Se on aina mukava, kun sinne menee käymään, niin sieltä löytyy monia kansallisuuksia ja yhtäkkiä tulee vastaan vaikka Julien Ingrassia (Sebastien Ogierin kartanlukija, rallin nelinkertainen maailmanmestari). Ja tottakai suomalaisia vanhoja rallikuskeja käy myös usein siellä. Mukava elinpiiri ja tykkään siitä moottoriurheilu perinteestä mitä sieltä löytyy. Ja kiva on välillä päästä myös jäärataa kokeilemaan, Wickholm viittaa Rantapirtin yhteydessä talvella olevaan jäärataan Salosveden jäällä.

Lopuksi on ehdottomasti pakko nostaa esiin vielä Wickholmin ralliaiheinen kappale, joka kantaa nimeä Ouninpohja, Suomen MM-rallin legendaarisen erikoiskokeen mukaan, joka on myös äänestetty useaan otteeseen rallin MM-sarjan kaikkien aikojen legendaarisimmaksi erikoiskokeeksi. Ja kyseessähän ei ole pelkästään vain Ouninpohja nimenä, vaan kappaleessa on mukana ihan kirjaimellisesti Ouninpohjaa.

– Se oli 2011 tai 2012, tein sen ihan piruuttani. Ajattelin fiilispohjalta lähestyä Maikkaria (hoiti tuohon aikaan Suomen MM-rallin televisioinnit), että kelpaisiko tälläinen biisi. Se mistä aloin sitä tekemään, niin Sairasen Asko lukee siinä kappaleessa nuotteja ja Jari Valtaala ajaa Starletilla. En tiedä kummin päin ne sitä Ouninpohjaa ajoi. Sairanen vetää niin kuin räppiä. Biisissä ei ole yhtään kitarasooloa, mutta Sairasen sooloja on todella paljon, Wickholm naurahtaa.

Ouninpohja-kappaleessa kuultava nuotinluku on siis ihan aidosta, oikeasta tilanteesta ralliauton sisältä taltioitua materiaalia.

– Lähdin liikkeelle Sairasen nuoteista. Kyseessä oli Valtaalan autosta kuvattua in-car-kuvaa DVD:ltä. Otin siitä ääniraidan pois ja siitä se biisin teko sitten lähti. Sairanen on kuitenkin tosi kova sälli nuotinlukemisessa, niin minulle se oli tosi makea juttu ja se oli kyllä hieno yhdistelmä. Sitä oli aikoinaan tosi mukava tehdä, Wickholm muistelee, mutta paljastaa heti perään, että keikkasettiin se ei ole kuulunut.

– En ole koskaan sitä esittänyt missään.

Wickholm nähdään ralliauton ratissa lauantaina 12. elokuuta Joutsassa, missä hän kilpailee Rokkirallissa Kukko Racingin tiimissä.

 

 

Tutustu! Jani Wickholmin virallinen Facebook-sivu

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Minna T (YouTube-kanava)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com