MOTORSPORT

Nähdäänkö luokkaa vaihtava Asunmaa Suomen MM-rallissa 2017? – “Kyllä se ajatuksissa on”

SM2-luokassa Suomen mestariksi toisena vuonna peräkkäin ajanutta Teemu Asunmaata voidaan tituleerata rallin SM-sarjan päättyneen kauden ylivoimaisimmaksi mestariksi, tulihan mestaruus murskaavalla 66,5 pisteen marginaalilla. Kuudesta osakilpailusta viidessä luokkavoittoon ajaneella Asunmaalla puhaltavat tulevaisuuden suhteen uudet tuulet, sillä ensi kaudeksi alle on tulossa SM1-luokan Skoda Fabia R5.

26-vuotias Teemu Asunmaa, alavutelainen yrittäjä, ei jättänyt rallin SM-sarjan SM2-luokassa muille juurikaan mitään jakoa, vaan jyräsi viiden osakilpailuvoiton myötä ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen. Asunmaa juhli SM2-luokan mestaruutta myös viime vuonna, jolloin osakilpailuvoittoja kertyi kolme.

– Joo ei meille kirittäjää löytynyt kuin Pirelli-rallissa. Toki Pietarinen ajoi myös Turussa kovaa, mutta matka loppui kesken nopeasti, Asunmaa viittasi Tampereella päätöskisassa luokkavoittoon ajaneeseen Eerik Pietariseen, joka toiseksi viimeisessä osakilpailussa Turussa ajoi Asunmaan kanssa samoilla sekuntiluvuilla viiden ek:n ajan ennen ulosajoaan.

Niin Tunturissa, Mikkelissä, Tahkolla, Sastamalassa, kuin Turussakin Asunmaan voittomarginaali SM2-luokassa kirjattiin yli minuutin – Mikkelissä jopa yli kolmen minuutin. Luokkavoittojen lisäksi Asunmaa ajoi myös yleiskilpailun puolella hyviä sijoituksia ollen Tunturissa ja Tahkolla toinen, sekä Sastamalassa kolmas.

– Kausi meni kaiken kaikkiaan loistavasti. Auto toimi hienosti, huolto ja kartturi ihan hyvin, Asunmaa naurahtaa.

Kuudesta ajetusta SM-rallista erityisesti yksi sai kehuja mestarilta.

– Sastamalan kilpailu jäi erityisesti mieleen hienon reitin ja loistavan aikataulun puolesta, Asunmaa kehuu.

“Riskitöntä hauskanpitoa”

Kun mestaruus varmistui jo toiseksi viimeisessä osakilpailussa Turussa, päätti Asunmaa kaivaa tallistaan päätöskisaan Tampereelle vanhemman Subarun, jolla edellisen kerran oli ajanut kilpaa vuonna 2013 kahdessa pienemmässä kotimaisessa rallissa. Tuloksena oli lopulta SM2-luokan toinen sija ja yleiskilpailussakin Asunmaa oli kuudes.

– Tampereen SM-ralli oli kiteytettynä riskitöntä hauskanpitoa, kun vanhalla autolla kurvailtiin ilman minkäänlaisia menestymispaineita. Tuloskin oli ihan ok, kun jälleen samppanjaa päästiin suihkuttelemaan ja kieltämättä koko tiimillämme oli mahdottoman hauska viikonloppu. Hauskaa ja hieman erilaista rallia pitkästä aikaa, Asunmaa paketoi Pirelli-rallin tapahtumat.

Nyt päättyneen kauden perusteella Asunmaa pitää rallin SM-sarjan tilaa varsin hyvänä.

– SM-rallilla menee mielestäni hyvin. Kolme kertaa on rikottu osallistujaennätys tällä kaudella 10 vuoteen, kyllähän sekin jotain kertoo. Toki parannettavaa aina on, mutta luulen, että kilpailijan näkökulmasta ensi kaudelle on tulossa huomattavasti pieniä parannuksia, Asunmaa paljastaa.

Paluu SM1-luokkaan kolmen vuoden tauon jälkeen

Asunmaan osalta ensi kausi tuo Hannu’s Rally Teamin kuljettajalle ison muutoksen, kun kaksi kautta SM2-luokassa Subarulla saa nyt toistaiseksi riittää ja uudet haasteet odottavat SM1-luokan puolella uudella kalustolla.

– Skodalla aloitetaan sarja Tunturissa. Auto on sama millä Mikko Lehessaari ajoi kuluneen kauden. Tämä on ollut haaveissa ja sen eteen on tehty pitkään töitä. Nyt se alkaa varmistumaan, toki budjetti ei ole ihan vielä 100 % kasassa, mutta aikaa vielä on.

Käyttöön tuleva kalusto on Skodan Fabia R5 -auto, jolla mm. norjalainen Ole Christian Veiby ajoi tänä vuonna rallin SM-sarjassa kaksi yleiskilpailun voittoa, sekä yhden kakkossijan. SM1-luokka ei Asunmaalle suinkaan ole vieras maailma, sillä hän ajoi kyseisessä luokassa SM-pronssille kolme vuotta sitten.

– Jalat maassa lähdetään liikkeelle ja ajetaan sen minkä hyvältä tuntuu. Mutta jos auto istuu helposti käteen, niin ei kai sillä paljoa kovempaa tarvitse ajaa kuin Subarulla, että pärjää jo hyvin, Asunmaa pohtii tulevaa.

Skoda Fabia R5:llä on Esapekka Lapin toimesta voitettu Suomen MM-rallin WRC2-luokka kahtena vuonna peräkkäin, joten ei voi olla pohtimatta sitä mahdollisuutta, että Asunmaa nähtäisiin ensi vuoden heinäkuussa Keski-Suomen sorateillä antamassa näyttöjä tallipäälliköille osaamisestaan WRC2-/RC2-luokassa. Asunmaa ei ajatusta tyrmää, päinvastoin, mutta kysymysmerkki asettuu sen tutun tekijän kohdalle – rahan.

– Tottakai Neste Ralli kiinnostaa, mutta ensin pitää saada SM-sarjan budjetti kasaan ja sitten Jyväskylää silmällä pitäen jatketaan. Kyllä se ajatuksissa on, Asunmaa myöntää.

 

Kuva: Jari Nurminen
Teemu Asunmaa voitti kauden aikana SM2-luokan viidessä osakilpailussa (Kuva: Jari Nurminen).

 

“Oman ajon analysointi on auttanut paljon”

Asunmaa tunnetaan kuljettajana, joka ei juurikaan ajovirheisiin kisoissa sorru ja ura-CV:stä onkin turha yrittää löytää ulosajon pilaamia ralleja.

– Kyllähän me ns. selkeitä virheitä on aika vähän pariin vuoteen tehty, Asunmaa allekirjoittaa väittämän.

– Kaikki perustuu nuotin tarkkuuteen ja että osaa ajaa mahdollisimman “suoralla autolla”. Silloin ei tule virheitä, kun nuotti, kalusto ja luotto on kohdallaan, Asunmaa kuvailee myöntäen lisäksi, että ei treenaa ajamista simulaattoreilla, eikä rallipelien pelaaminenkaan kuulu vapaa-ajan harrasteisiin.

Asunmaan taustatiimi on kauden aikana julkaissut ahkerasti todella laadukkaita in-car-videoita YouTubessa ja Tampereen SM-rallistakin kanavalla löytyy Asunmaan ja kartturi Jonne Halttusen yhteistyötä seitsemältä eri erikoiskokeelta. Sen lisäksi, että näistä kabiinista sisältä kuvatuista videoista on suurta iloa rallin ystäville, niin Asunmaa käyttää niitä myös ajoharjoitteluun.

– Käytän aika paljon aikaa omien videoiden katseluun, siinä oppii paljon. En niinkään opettele pätkiä ulkoa, vaan ajoteknillisiä juttuja seuraan, sekä nuotin tarkkuutta. Niistä usein löytyy pieniä virheitä mitä ei kisassa välttämättä ole huomannut lainkaan. Oman ajon analysointi on auttanut paljon ja etenkin helpottanut asioita, Asunmaa kuvailee.

Kun puhutaan nopeasta, virheettömästä ja voittamaan kykenevästä kuljettajasta, jolla ikää on vasta 26 vuotta, niin ei voi välttyä miettimästä sitä mihin Asunmaa vielä urallaan yltääkään. Asunmaa itse paketoi tulevaisuuden suunnitelmansa lyhyesti ja ytimekkäästi kahdeksalla sanalla.

– Päästä niin pitkälle, kun näillä resursseilla on mahdollista.

Teemu Asunmaa, 26

Rallin Suomen mestari SM2-luokassa 2015 ja 2016
SM1-luokassa SM-pronssia 2013
Junioreiden Suomen mestari 2011 ja Suomi Cupin voitto 2012
Ensimmäinen ralli kartanlukijana 2005 ja kuljettajana 2007

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com