MOTORSPORT

Nähdäänkö Mitsubishin R5-auto ensi vuonna rallin SM-sarjassa? – “Tämän vuoden aikana saatava valmiiksi”

Mitsubishilla on suomalaisessa ralliautoilussa pitkät perinteet ja japanilaismerkillä onkin SM-sarjassa ajettu vuosikymmenten saatossa useita mestaruuksia. Ensi vuonna Mitsubishi saattaa tuoda väriä kotimaisen autourheilun huippusarjaan uudella mallilla, mikäli ruotsalaisen Mpart Sportin ja Jari Ketomaan projekti luokituksen osalta tuottaa tulosta.

Moni saattoi ihmetellä helmikuussa Mikkelin SM-rallissa, että miksi kotimaisemissaan ajava rallin nelinkertainen Suomen mestari Jari Ketomaa ei kilpaillut SM1-luokassa SM-pisteistä, vaan ajoi Baltic Rally Trophyssa. Syy löytyy “sinivalkoisesta sääntökirjasta”. Ketomaan käskyttämällä Mitsubishin R5-autolla kun ei ole osallistumisoikeutta rallin SM-sarjaan.

– Auto vastaa määrityksiltään SM1-luokan R5-autoja. Kaikki osat kelpaa kyllä, mutta kun se ei ole FIA:n luokittelema kansainvälisesti R5-luokkaan, niin sitä ei Suomessa kelpuuteta mukaan, Ketomaa taustoittaa.

Uusi tuttavuus ei tämä auto Suomen ralliteillä ole, eikä varsinkaan Mikkelissä, osallistuihan Ketomaa samalla autolla Mikkelin SM-ralliin myös vuosi sitten. Tuolloin Ketomaa ajoi autolla ensimmäistä kertaa kilpaa Suomessa ja ainoana osallistujana luokassa seitsemän. Sanoisiko kolmas kerta siis tässä kohtaa toden ja vuoden päästä auto nähtäisiin Suomessa ja Mikkelissä taistelemassa jo SM-pisteistä?

– Tehdään koko ajan Mitsubishin kanssa töitä sen eteen, että saataisiin autolle kansainvälinen luokitus. Katsotaan mitä sen projektin kanssa tapahtuu. Tämän vuoden aikana se on saatava valmiiksi ja toivottavasti onnistutaan siinä, koska kehitys menee koko ajan eteenpäin, Ketomaa muistuttaa tekniikkalajin lainalaisuuksista.

 

Kuva: Jari Nurminen
Jari Ketomaan tyylinäyte Mitsubishi Space Star R5:llä Mikkelin SM-rallissa helmikuussa (Kuva: Jari Nurminen).

 

“Hieno paketti järkevään hintaan”

37-vuotias Ketomaa on ajanut tiiviin testaamisen lisäksi Mitsubishin R5-autolla kahden Mikkelin SM-rallin lisäksi myös kilpailuja Aasiassa. Ketomaa uskoo vahvasti perinteisen rallimerkin uuteen tulemiseen uuden merkin myötä.

– Tässä on hieno paketti järkevään hintaan. Olisi hienoa nähdä näitä enemmänkin liikenteessä. Mitsubishi on kuitenkin perinteinen rallimerkki, niin on paljon ihmisiä jotka haluaisivat olla tuon brändin kanssa tekemisissä – niin maahantuoja-, kuin myös kilpailijatasolla. Mitsubishilla myös markkinointi elää paljon siitä, Ketomaa sanoo.

Aikataulun osalta Ketomaalla on selkeä näkemys: vuoden 2018 kilpailuissa Mitsubishi R5 pitää olla mukana Euroopan rallisarjoissa.

– Ensi vuoden alkuun se on pakko olla luokiteltu ja Italiaan auto on jo luokiteltu. Euroopassa on paljon henkeä siihen, että se saataisiin luokiteltua. Tehtaasta se on aika pitkälle kiinni. Koko ajan tehdään töitä asian eteen.

Mitsubishin R5:llä on vuosina 2015-2017 ajettu yhdeksän auton toimesta yhteensä 77 rallia ja voittoja on kertynyt kahdeksan, lähinnä Ruotsista, minne auto hyväksyttiin kansalliseen rallisarjaan jo viime vuonna. Ketomaa itse metsästää autolla voittoja tänä vuonna Aasian-Tyynenmeren rallisarjassa (APRC), jonne auto on luokiteltu. Sarjassa ajetaan kuusi osakilpailua Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Kiinassa, Malesiassa, Japanissa, sekä Intiassa.

– Taistellaan FIA:n tittelistä tiimien ja kuljettajien puolella, Ketomaa naulaa tavoitteet tälle kaudelle.

Sarja käynnistyy huhtikuun lopulla Uudessa-Seelannissa.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com