Näistä tilastoista Bottas haluaa nimensä pois – “Jättimäisiä kehitysaskeleita”

5.11.2019 / 10:18
Valtteri Bottas on jo varmistanut MM-hopean kuluvan kauden osalta (Kuva: Pirelli Media).

[ A- ] / [ A+ ]

Valtteri Bottas on jo nyt yksi Formula 1:n MM-sarjan historian menestyneimmistä kuljettajista, joka ei ole komeista saavutuksistaan huolimatta kuitenkaan voittanut maailmanmestaruutta.

Valtteri Bottaksen voitto viime viikonloppuna Yhdysvaltojen GP:ssä Teksasin Austinissa oli nastolalaiselle F1-uran 45. palkintosijoitus. Formula 1:n MM-sarjan historiassa vain neljä kuljettajaa, Rubens Barrichello, David Coulthard, Gerhard Berger, sekä Carlos Reutemann ovat saavuttaneet vähintään yhtä monta palkintosijoitusta kuin Bottas, nousematta kuitenkaan koskaan maailmanmestariksi.

Bottas on myös MM-sarjan historian eniten MM-pisteitä kerännyt kuljettaja kautta aikojen niistä kuljettajista, jotka eivät ole maailmanmestaruutta koskaan juhlineet. Ero toki on siinä, että siinä missä muun muassa edellä mainitut kovat nimet eivät enää tämän sarjan parissa kuljettajan tehtävissä esiinny, on Bottaksella jälleen ensi vuonna uusi mahdollisuus nostaa nimensä pois näistä kyseisistä tilastoista. Voittamalla maailmanmestaruuden.

– Nyt, kun tavallaan hävisin maailmanmestaruuden, niin odotan jo innolla ensi vuotta. Mielestäni olen ehdottomasti oikealla tiellä, niin moni asia on mennyt eteenpäin. Kehityn ja tulen nopeammaksi, joten en malta odottaa ensi vuotta, kun saan taas uuden mahdollisuuden tavoitella mestaruutta, Bottas sanoi Yhdysvaltojen GP:n voiton jälkeen.

Bottakselle nyt päättymässä oleva kausi on Mercedes-tallissa kolmas, neljän Williams-kauden jälkeen. Mercedeksellä Bottas on ajanut tähän mennessä yhteensä 60 kilpailua, voittanut niistä seitsemän ja noussut palkintopallille 36 kertaa. Kausi 2019 on kaikin puolin ollut Bottaksen F1-uran paras, kauden päätteeksi kaulaan “ripustetaan” varmuudella MM-hopeaa ja pisteissä suomalaiskuljettaja teki jo Yhdysvaltojen osakilpailussa uuden oman ennätyksensä (314-305).

– Tämä on paras kauteni Formula 1:ssä tähän mennessä, se on ilman muuta hyvä asia. Kun mietin muita positiivisia puolia, niin olen ottanut jättimäisiä kehitysaskeleita monella eri osa-alueella, muun muassa kisavauhdissa, Bottas arvioi.

Bottas on tänä vuonna parannellut nimissään olevaa yhden kauden palkintosijoitusten “Suomen ennätystä”. Kimi Räikkönen saavutti kolmella eri kaudella (2005, 2007 ja 2018) jokaisella 12 palkintosijoitusta. Pari vuotta sitten Bottas nappasi ennätyksen haltuunsa ensimmäisellä Mercedes-kaudellaan nousemalla palkintopallille vuonna 2017 yhteensä 13 kertaa ja tänä vuonna palkintosijoituksia on tullut 15 kappaletta, kun ajamatta on vielä kaksi osakilpailua.

Formula 1:n MM-sarjan yhden kauden ennätys palkintosijoitusten määrässä on 17, johon ovat yltäneet Michael Schumacher (2002), Sebastian Vettel (2011), sekä Lewis Hamilton kolme kertaa (2015, 2016 ja 2018). Mikäli Bottas siis nousee palkintopallille kuluvan kauden kahdessa viimeisessä osakilpailussa, nousee hän tähän kovaan kastiin tilaston jaetulle ykkössijalle.

Hamiltonilla tosin palkintosijoituksia kuluvalta kaudelta on yksi enemmän kuin Bottaksella eli 16, joten britillä on mahdollisuus napata kyseisen tilaston kärkipaikka yksinään haltuunsa ja tehdä sarjan uusi ennätys. Kuluvan kauden kaksi viimeistä osakilpailua ajetaan 17. marraskuuta Brasiliassa ja 1. joulukuuta Abu Dhabissa.

Eniten palkintosijoituksia ilman maailmanmestaruutta

1) Rubens Barrichello 68
2) David Coulthard 62
3) Gerhard Berger 48
4) Carlos Reutemann 45
4) Valtteri Bottas 45
6) Mark Webber 42

Eniten MM-pisteitä ilman maailmanmestaruutta

1) Valtteri Bottas 1277
2) Felipe Massa 1167
3) Mark Webber 1047,5
4) Daniel Ricciardo 1032
5) Max Verstappen 905
6) Rubens Barrichello 658

 

 

Lue myös! Austinissa jälleen suomalaisjuhlat, Bottas taisteli komeaan voittoon (4.11.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit