MOTORSPORT

Ogier jälleen Monten kuningas – Toyotalta vahva kauden avaus

Monte Carlon MM-ralli oli jälleen kerran Sebastien Ogierin näytös. Hallitseva maailmanmestari otti kilpailun johtoaseman haltuunsa heti ensimmäisestä erikoiskokeesta lähtien, eikä luopunut siitä koko viikonlopun aikana. Voitto oli ranskalaiselle tässä klassikkokilpailussa jo viides peräkkäinen.

Viidennen Monte Carlo -voiton myötä Sebastien Ogier, 34, nousi kaikkien aikojen voittotilastossa yksinään toiselle sijalle. Ennen tämänvuotista kilpailua Ogier kun jakoi Monte Carlon voittotilaston kakkossijaa yhdessä Tommi Mäkisen kanssa. Kaikkien aikojen menestynein kuljettaja Monte Carlossa on seitsemään voittoon yltänyt Sebastien Loeb.

– Vaikea viikonloppu. Yleensä aina Monte Carlossa joudut tekemisiin vaikeiden olosuhteiden kanssa, mutta nyt olosuhteet olivat äärimmäisen vaikeat. En ole koskaan aiemmin tuskaillut renkaiden kanssa näin paljon, mutta hei – voitettiin ja olen siitä todella onnellinen. Kaikki tekivät tänä viikonloppuna virheitä, niin myös me, mutta vähemmän. Iso kiitos tallille, että jälleen kerran saimme hyvän startin kauteen, uransa 124. MM-startistaan 41. MM-osakilpailuvoiton napannut Ogier kommentoi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Ogier on juhlinut ykkössijaa Monte Carlon MM-rallissa viitenä vuonna peräkkäin. Edellisestä MM-osakilpailuvoitosta tosin ehti vierähtää aikaa yllättävänkin paljon huomioiden, että Ogier valloitti maailmanmestaruuden viime kaudella. Ranskalaisen edellinen voitto kun tuli viime vuoden toukokuussa Portugalissa.

Toiseksi sijoittunut Ott Tänak hävisi Ogierille lopulta 58,3 sekuntia tuoden virolaisen Toyota-debyytistä Tänakille uran parhaan sijoituksen Monte Carlon MM-rallissa. Vuosi sitten Tänak oli Monte Carlossa M-Sportin Fordilla kolmas.

– Olen todella onnellinen. On suuri helpotus saada aloittaa kausi tälläisellä tuloksella. On aina olemassa jännitystä, kun vaihtaa tallia ja ei tiedä yhtään mitä odottaa, Tänak muistutti.

Toyota nappasi kauden avauksesta lopulta kaksi palkintosijoitusta, kun Jari-Matti Latvala ajoi hienosti kolmanneksi. Latvala nousi edellisen kerran palkintokorokkeelle MM-sarjassa Italian osakilpailussa kesäkuussa 2017. Nyt tullut palkintosijoitus on Latvalan uran kolmas Monte Carlossa. Vuosina 2015 ja 2017 hän ajoi toiseksi.

– Todella hienoa, että olemme täällä (maalissa). Edellisessä MM-rallissa Australiassa asiat eivät menneet niin hyvin (ulosajo viimeisellä erikoiskokeella) ja olen kantanut paineita harteillani siitä lähtien. Vihdoinkin voin karistaa ne paineet pois, Latvala naurahti.

Ennen viimeistä erikoiskoetta neljäntenä ollut Esapekka Lappi sortui ajovirheeseen aivan kilpailun loppuvaiheessa ja putosi lopputuloksissa seitsemänneksi.

– Menetin auton peräpään hallinnan soraosuudella, enkä saanut sitä enää korjattua. Ajauduimme leveäksi. En löydä sanoja kuvaamaan sitä kuinka pettynyt olen, Lappi kommentoi.

Kalle Rovanperä ajoi WRC2-luokassa hienosti toiseksi ja Teemu Suninen kuudenneksi. Rovanperä ei luokan MM-pisteistä kilpaillut, mutta Suninen sen sijaan kilpaili ja tuossa taistelussa Sunisen sijoitus oli lopulta neljäs. WRC2-luokan voittoon ajoi ja isoimman pistepotin nappasi tshekkikuljettaja Jan Kopecky. Taisko Lario sijoittui WRC3-luokan MM-pisteistä ajavista kuljettajista kolmanneksi.

Kattavampi paketti Monte Carlon MM-rallin tapahtumista on luvassa maanantaina. Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Ruotsissa 15.-18. helmikuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Sebastien Ogier (Ford) 4.18.55,5
2) Ott Tänak (Toyota) + 58,3
3) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 1.52,0
4) Kris Meeke (Citroen) + 4.43,1
5) Thierry Neuville (Hyundai) + 4.53,8
6) Elfyn Evans (Ford) + 4.54,8
7) Esapekka Lappi (Toyota) + 4.57,5
8) Bryan Bouffier (Ford) + 7.39,5
9) Craig Breen (Citroen) + 9.06,7
10) Jan Kopecky (Skoda) + 16.43,0 WRC2

———-

11) Kalle Rovanperä (Skoda) + 21.58,3 WRC2
19) Teemu Suninen (Ford) + 50.14,1 WRC2
35) Taisko Lario (Peugeot) + 1.36.04,7 WRC3

Ogierin keskinopeus: 90,0 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Neuville 5, Ogier 4, Tänak 4, Evans 2, Meeke 1, Mikkelsen 1

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com