Ogier voitti, mutta Walesin rallin ykköstähti tulee Virosta – “Meidän täytyi ajaa täydellinen kilpailu voittaaksemme hänet”

30.10.2016 / 19:36
Walesin MM-rallin kärkitrio palkintopallilla (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Yksi vuosi kaiken muuttaa voi. Kysykää vaikka tähän vanhaan sanontaan juuri nyt mielipidettä virolaiselta Ott Tänakilta, jonka kausi 2015 rallin MM-sarjassa ja Fordin rallitoimintaa pyörittävässä M-Sportin tallissa päättyi vuosi sitten Walesissa ulosajoon. Vuotta myöhemmin Tänak ajoi Walesissa huikean kilpailun ja tie on vahvasti viemässä takaisin DMACKin tiimistä Fordin ykköstiimiin ensi kaudeksi.

Walesin MM-rallin voittoon ajoi neljännen maailmanmestaruutensa jo edellisessä osakilpailussa Espanjassa varmistanut Sebastien Ogier, joka johti kilpailua lähdöstä maaliin. Vaikka henkilökohtainen mestaruus olikin jo ratkennut aiemmin, niin missään nimessä ei Ogier voinut ajaa paineitta tätä rallia. Siitä piti huolen Volkswagenin tilanne valmistajien MM-sarjassa, missä sillä oli mahdollisuus varmistaa mestaruus jo Walesissa, ennen marraskuussa Australiassa ajettavaa kauden viimeistä osakilpailua.

Ja tässä tavoitteessaan Volkswagen myös onnistui, jolle valmistajien maailmanmestaruus on jo neljäs peräkkäinen. Volkswagen on voittanut vuosina 2013-2016 rallin MM-sarjassa kaiken mahdollisen: neljä kuljettajien ja neljä valmistajien maailmanmestaruutta.

– Ykköstavoite tänä viikonloppuna oli varmistaa valmistajien maailmanmestaruus. Iso kiitos koko tiimille, koska ilman heidän valtavaa työmääräänsä kaikki tämä ei olisi ollut mahdollista, Ogier hehkutti viimeisen erikoiskokeen maalissa.

32-vuotiaalle Ogierille voitto oli MM-sarjassa jo uran 38. ja Walesissa neljäs peräkkäinen. Kun Ogier on ajanut urallaan 109 MM-rallia, voittoprosentiksi muodostuu 34,9 %. Walesissa Ogierin uskottiin saavan kovin vastus tallikavereiden lisäksi Hyundai-kuljettajilta, sekä Citroenin Kris Meekelta, mutta parasta vauhtia kilpailijoista esittikin DMACKin Fordin asiakaskalustolla ajanut virolainen Ott Tänak.

 

 

“En voi sanoa, että esitykseni olisi ollut loistava”

Tänak ajoi rallissa peräti 12 pohja-aikaa ja viimeisenä ajopäivänä sunnuntaina hän oli nopein kaikilla kuudella erikoiskokeella – myös Power Stagella, mistä palkinnoksi tuli kolme bonuspistettä.

– Meidän lähtöpaikkamme tähän ralliin ei ollut paras mahdollinen, mutta auto ja erityisesti renkaat toimivat erinomaisesti. Siitä suuri kiitos tiimille ja DMACKin väelle, Tänak kehui.

DMACK on englantilainen rengasvalmistaja, joka pyörittää omaa tiimiä rallin MM-sarjassa M-Sportilta hankituilla Fordeilla. Vahvat huhut ovat viemässä Tänakia takaisin M-Sportin vahvuuteen ensi kaudeksi ja kuten uutisoimme eilen, niin sopimus julkaistaneen jo lähiaikoina. Tänakille palkintosijoitus oli kauden toinen. Puolassa virolainen oli lähellä jopa voittoa, mutta rengasrikko toiseksi viimeisellä erikoiskokeella pudotti Tänakin lopulta toiseksi.

Tänak keräsi upeilla otteillaan Walesin kilpailuviikonloppuna runsaasti kehuja ja yksi kehujista oli Ogier.

– Ei ollut todellakaan helppoa. Minun täytyi yrittää aivan täysillä koko viikonlopun ajan, koska Ott suorastaan lensi täällä. Hän oli erittäin keskittynyt, eikä tehnyt yhtään virheitä. Meidän täytyi ajaa täydellinen kilpailu, että pystyimme voittamaan hänet, Ogier myönsi.

Jari-Matti Latvala teki perjantain tekniikkamurheiden jälkeen sen mihin maksimissaan enää pystyi; nousi seitsemänneksi ja toi Volkswagenille tärkeitä merkkimestaruuspisteitä.

– En voi sanoa, että esitykseni olisi ollut loistava, mutta tärkeintä oli ajaa maaliin ja saavuttaa tallille valmistajien pisteitä, Latvala kommentoi.

Rallin MM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Australiassa 17-20. marraskuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 3.14.30,2
2) Ott Tänak (Ford) + 10,2
3) Thierry Neuville (Hyundai) + 1.35,4
4) Hayden Paddon (Hyundai) + 1.54,9
5) Kris Meeke (Citroen) + 2.35,2
6) Dani Sordo (Hyundai) + 4.02,6
7) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 4.28,3
8) Mads Östberg (Ford) + 4.38,3
9) Sylvain Lefebvre (Citroen) + 7.12,2
10) Eric Camilli (Ford) + 8.19,3

———-

11) Esapekka Lappi (Skoda) + 9.30,1 WRC2
14) Teemu Suninen (Skoda) + 10.00,3 WRC2

Ogierin keskinopeus: 101,9 km/h
Ek-pohjat: Tänak 12, Ogier 7, Neuville 2, Mikkelsen 1

Kuljettajien MM-pistetilanne Walesin jälkeen

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 247
2) Thierry Neuville (Hyundai) 143
3) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) 129
4) Hayden Paddon (Hyundai) 126
5) Dani Sordo (Hyundai) 119
6) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 110
7) Mads Östberg (Ford) 94
8) Ott Tänak (Ford) 82
9) Kris Meeke (Citroen) 64
10) Craig Breen (Citroen) 36

Valmistajien MM-pistetilanne

1) Volkswagen 322
2) Hyundai 285
3) Ford 154

Ogier ja Volkswagen ovat jo varmistaneet maailmanmestaruudet, samoin Hyundai on varmistanut valmistajien MM-hopean.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit