MOTORSPORT

Ogierille jälleen maksimipisteet, Latvala jäi ilman pisteitä

Ruotsin MM-rallia ensimmäiseltä erikoiskokeelta aina viimeisen erikoiskokeen maaliin asti johtanut Volkswagenin Sebastien Ogier kirjautti kauden toisesta osakilpailusta täydet MM-pisteet, aivan kuten hän teki myös tammikuussa Monte Carlossa. Hallitseva maailmanmestari kruunasi komean viikonloppunsa ajamalla vielä sunnuntain Power Stage-erikoiskokeelle nopeimman ajan ja kahdesta ensimmäisestä osakilpailusta hankitut 56 maksimipistettä nostavat ranskalaisen MM-pisteissä ylivoimaiseen johtoon. Tallikaveri Jari-Matti Latvala sen sijaan jäi toisessa osakilpailussa peräkkäin ilman pisteitä.

Sebastien Ogierille voitto oli rallin MM-sarjassa uran 34. ja Ruotsissa kolmas. 99 MM-rallia urallaan tähän mennessä ajanut Ogier nousi kolmannen voittonsa myötä kuudentena kuljettajana kautta aikojen vähintään kolme voittoa Ruotsin MM-rallissa saavuttaneiden kunnialistalle. Eniten voittoja Ruotsin MM-rallissa ovat ajaneet viisi ykkössijaa napanneet Marcus Grönholm ja Stig Blomqvist. Neljän voiton kuljettajia ei listalta löydy ja Ogierin lisäksi kolmeen voittoon ovat yltäneet Jari-Matti Latvala, Kenneth Eriksson, sekä Tommi Mäkinen.

– Uskomaton viikonloppu! Rakastan todella tätä rallia. Talvisää lopulta saatiin ja järjestäjät tekivät aivan uskomattoman hienoa työtä, että ralli saatiin ajetuksi. Kaksi voittoa kahdesta osakilpailusta, loistava startti kaudelle. Eilen otin paljon riskejä ja minulla oli mukana myös paljon hyvää onnea, Ogier myönsi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Suniselle uran ensimmäinen MM-piste

Jo rallin avauspäivänä mahdollisuutensa voittotaisteluun ja MM-pisteille teknisten murheiden takia menettänyt Jari-Matti Latvala lähti hakemaan Power Stage-erikoiskokeelta kauden ensimmäisiä MM-pisteitään, mutta lähtöpaikka ensimmäisenä autona hidasti matkantekoa hyvästä yrityksestä huolimatta.

– Erikoiskoe meni ihan hyvin, mutta luulen tien nopeutuvan tuosta takana tulijoille. Tiellä oli jossain kohtaa irtosoraa ja ajolinja tulee tuosta puhdistumaan, joten en usko aikani riittävän pohja-aikaan, mutta jos jotain pisteitä tulisi, niin se olisi hyvä, Latvala kommentoi tuoreeltaan ajosuorituksensa jälkeen.

Latvalan lopulta viidenneksi nopein aika ei pisteille asti siis riittänyt ja viimeisestä bonus MM-pisteestä (Thierry Neuville ja Kris Meeke samalla ajalla kolmentena) hän jäi reilut kolme sekuntia. Ogier oli nopein lyöden toiseksi sijoittuneen tallikaverinsa Andreas Mikkelsenin 3,4 sekunnilla. Neuville ja Meeke puolestaan hävisivät Mikkelsenin ajalle lähes kuusi sekuntia.

Kokonaiskilpailussa Hyundain Hayden Paddon oli toinen, Fordin Mads Östberg kolmas, Mikkelsen neljäs, Fordin Ott Tänak viides ja Hyundain Dani Sordo kuudes. WRC 2-luokassa MM-pisteiden ulkopuolella ajanut Skodan Teemu Suninen saalisti viimeisen erikoiskokeen upean nousun myötä uransa ensimmäisen yleiskilpailun MM-pisteen, kun hän ohitti sijalla 10. ennen viimeistä erikoiskoetta olleen Pontus Tidemandin 0,1 sekunnilla! Monte Carlossa Suninen oli yleiskilpailun 12.

Paddonilla draamaa viimeisellä erikoiskokeella

Ensimmäistä kertaa Hyundain uuden sukupolven i20 WRC-autolla kilpaillut Paddon ajoi upean viikonlopun sijoittuen Ogierin jälkeen toiseksi ja nousten toista kertaa urallaan MM-rallissa palkintopallille sivuten viime vuonna Sardiniasta tullutta uran parasta sijoitusta. Viime vuonna 28-vuotias uusiseelantilainen ajoi Ruotsissa viidenneksi. Paddon koki vielä viimeisen erikoiskokeen viimeisillä metreillä kovia.

– Osuin loppuvaiheessa alamäessä muutamaan puutolppaan, mutta en usko niiden tehneen kuitenkaan mitään vahinkoa autolle. Minun täytyy mennä ja tarkistaa tilanne, Paddon kommentoi erikoiskokeen maalissa.

Edessä oli vielä viimeisen erikoiskokeen jälkeen lähes 100 kilometrin pituinen siirtymäosuus, joten höyryävä Hyundai aiheutti varmasti Paddonille, kartanlukija John Kennardille, sekä koko Hyundai Motorsportin tiimille ylimääräisiä sydämen tykytyksiä.

– Siellä on jäähdyttimessä pieni reikä, mutta onneksi vain pieni ja meillä on välineet sen korjaamiseen, Kennard raportoi myöhemmin medialle, kun kaksikko oli päässyt maalialueen ulkopuolelle tutkimaan autoon tulleet vauriot ja matka pääsi jatkumaan kohti kilpailukeskusta.

“Jos hän rakastaa minua, hän antaa minulle auton”

Kolmanneksi ajanut Fordin Mads Östberg hävisi Ogierille 55,6 sekuntia. Östbergille palkintopallille nouseminen Ruotsin MM-rallissa on tuttua puuhaa, sillä norjalainen sijoittui vuonna 2011 toiseksi ja kolmena vuonna peräkkäin (2012-2014) kolmanneksi. Neljänneksi Monte Carlossa ajanut Östberg on MM-pisteissä parhaana ei-Volkswagen kuljettajana kahden osakilpailun jälkeen kolmantena.

– Olen erittäin onnellinen tästä tuloksesta. Meillä oli joitakin todella hyviä kaksintaisteluja tänä viikonloppuna ja olen erittäin tyytyväinen erityisesti siihen miten olemme pystyneet kasvattamaan vauhtia koko ajan. Toivottavasti sama tahti jatkuu myös Meksikossa, Östberg katsoi jo kohti tulevaa.

Kahtena edellisenä vuonna Ruotsissa toiseksi ja kolmanneksi sijoittunut Andreas Mikkelsen lähti hakemaan tämän vuotisesta rallista voittoa, mutta joutui tyytymään neljänteen sijaan. Fordin Ott Tänak ajoi kolmannen kerran peräkkäin Ruotsissa viiden parhaan joukkoon. Vuosi sitten virolainen oli neljäs. Kuudenneksi ajanut Hyundain Dani Sordo ei peitellyt pettymystään rallin jälkeen, hyvin alkanut kilpailu kun olisi voinut päättyä parempaankin loppusijoitukseen.

– Meidän ralli oli ohi eilen sen jälkeen, kun kärsimme rengasrikon. Tänään ajoin todella hiljaa, koska halusin säilyttää tämän sijoituksen ja varmistaa tallille arvokkaat valmistajien MM-pisteet, espanjalainen kommentoi.

Paluun MM-ralleihin vuoden tauon jälkeen tehnyt 43-vuotias Henning Solberg toi Fordinsa ruutulipulle sijalla seitsemän. Edellisen kerran Solberg oli saalistanut MM-pisteitä Suomen MM-rallista vuonna 2014.

– Vuoden tauko ralleista ja ei yhtään testiä ennen tätä kilpailua, joten olen erittäin onnellinen tästä tuloksesta! Osuin vielä viimeisellä erikoiskokeella kiveen ja luulin jo, että rallimme olisi ollut ohi, Solberg kommentoi ja vastaus kysymykseen milloin hänet nähdään seuraavan kerran ajamassa rallia, vastaus on hyvin solbergmainen.

– Milloin olen taas takaisin kilpailemassa? Minun täytyy puhua Malcolm Wilsonin (M-Sportin päällikkö) kanssa asiasta. Jos hän rakastaa minua, hän antaa minulle auton. Jos ei rakasta, niin en saa autoa, aina värikkäitä kommentteja jakava Solberg nauratti mediaa.

RC 5-luokassa ainoana osallistujana mukana ollut suomalaispari Erik Vilenius-Seppo Tuominen ajoi Citroenilla maaliin asti sijoittuen yleiskilpailussa sijalle 36.

Kauden kolmas MM-ralli ajetaan maaliskuussa Meksikossa (4-6.3.) ja takaisin Eurooppaan sirkus palaa toukokuussa Portugalin MM-rallin merkeissä.

Lue myös!

Volkswagen Pololle historiallinen voitto rallin MM-sarjassa
Suniselta uskomaton viimeinen ek, Lappi nousi kolmanneksi

Ruotsin MM-rallin vähintään kolme kertaa voittaneet kuljettajat

Marcus Grönholm 5
Stig Blomqvist 5
Jari-Matti Latvala 3
Kenneth Eriksson 3
Tommi Mäkinen 3
Sebastien Ogier 3

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 1.59.47,4
2) Hayden Paddon (Hyundai) + 29,8
3) Mads Östberg (Ford) + 55,6
4) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 1.10,8
5) Ott Tänak (Ford) + 1.50,7
6) Dani Sordo (Hyundai) + 2.24,0
7) Henning Solberg (Ford) + 2.40,0
8) Craig Breen (Citroen) + 2.44,6
9) Elfyn Evans (Ford) + 5.17,0 (WRC 2)
10) Teemu Suninen (Skoda) + 5.31,6 (WRC 2)

———-

12) Esapekka Lappi (Skoda) + 7.07,9 (WRC 2)
26) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 16.58,0
36) Erik Vilenius (Citroen) + 49.04,4 (RC 5)

Ari Laivola (Peugeot) keskeytti ek 3:lla ohjaustehostimen hajottua

EK-pohjat: Ogier 6, Latvala 3, Paddon 2, Meeke 1
Ogierin keskinopeus: 113,4 km/h

MM-pisteet 2/14 osakilpailun jälkeen

1) Sebastien Ogier 56
2) Andreas Mikkelsen 33
3) Mads Östberg 27
4) Hayden Paddon, Dani Sordo 18
6) Ott Tänak, Thierry Neuville 16
8) Stephane Lefebvre 10
9) Elfyn Evans, Henning Solberg 6
11) Craig Breen 4
12) Esapekka Lappi 2
13) Armin Kremer, Teemu Suninen 1

Teksti: Jari Hotti @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com