MOTORSPORT

Ojala nousi  jääradan Suomen mestariksi – Rantala uusi ison luokan tittelin

Moottoripyörien jääradan SM-sarjan viimeisessä osakilpailuun saatiin dramaattinen loppunäytös, kun Ossi Ojala nousi lähes vaikeasta pistetilanteesta A250-luokan Suomen mestariksi. Ossi Rantala puolestaan uusi vaikean alkukauden jälkeen A450-luokan SM-kullan. Aatos Pirttinen oli vakuuttava junioreissa.

Vasta 13-vuotias Viktor Leppälä johti moottoripyöräilyn jääradan A250-luokan Suomen mestaruussarjaa kahden ensimmäisen osakilpailun jälkeen varsin selvästi, mutta Pihtiputaan päätösosakilpailu keikautti sarjataulukon hänen kannaltaan mollivoittoiseksi.

Leppälän kultatoiveet elivät vahvana avauslähdön jälkeen, kun hän ajoi kolmanneksi ja pahin uhkaaja, Ossi Ojala toiseksi. Toisessa lähdössä Ojala oli toisena ja Leppälä mestaruuteen riittävästi nelosena aina viimeistä edelliselle kierrokselle saakka.

Kolmospaikkaa pitänyt Tatu Lauslehto meni kuitenkin nurin, eikä Leppälä ehtinyt väistää häntä, vaan osui Lauslehtoon kaatuen itsekin. Ojala ajoi ruutulipulle kakkospaikalla ja Leppälä jäi lopulta kierroksen kärjelle ollen maalissa yhdeksäs. Samalla Ojala otti koko osakilpailun toisen sijan ja nousi Suomen mestariksi jättäen Leppälän SM-hopealle, mikä sekin on kova saavutus tulokaskuljettajalta.

– Tuntuu aivan mielettömän hyvältä! Oli kyllä kieltämättä epäuskoinen fiilis ja ehkä oma tekeminen siinä herpaantui, kun näin Leppälän kaatuneen. Pyrin sen jälkeen pitämään aika varmat sisälinjat, ettei kukaan tule enää ohi. Täytyy kiittää aivan kaikkia tukijoita. Ei tämänlaista pysty yksin saavuttamaan, Ojala riemuitsi sarjan tiedotteessa.

Ossi Rantala voitti A250-luokan kummatkin lähdöt ja siten myös osakilpailun Pihtiputaalla. Se nosti viime talven mestarin SM-pronssille. Sarjanelonen oli Mika Kallio, joka joutui jättämään viimeisen osakilpailun väliin ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjan avaukseen liittyvien työkiireidensä takia. SM-sarjan viides oli viime kauden pronssimitalisti Arthon Alanne, joka sijoittui Pihtiputaalla yhteistulosten kolmanneksi.

Rantala voitti Suomen mestaruuden viime vuonna myös A450-luokassa, mutta tämä kausi käynnistyi yskähdellen hänen oltua avausosakilpailussa viides. Takana oli syksyinen selkänikamia murtanut kaatuminen motocrossissa, myöhemmät työkiireet sekä vuoden alussa käynnistynyt varusmiespalvelus.

Rantala kuitenkin voitti toisen osakilpailun ja oli nyt Pihtiputaalla toinen samoilla lähtösijoilla osakilpailuvoiton vieneen Kari Vehniäisen kanssa: ykkönen ja kakkonen. Ne riittivät Rantalalle Suomen mestaruuden uusimiseen.

– Olen iloinen, että tuli mestaruus. Kausi ei lähtenyt käyntiin ihan niin hyvin ja jo ennen kautta ajattelin, etten saa pettyä, jos ei tulosta tule, koska on ollut monenlaista. Olen kuitenkin niin kilpailuhenkinen, että se oli vaikeaa.

– Nytkin viimeinen erä jäi harmittamaan, koska Vehniäinen tuli lopussa ohi ja voitti. Ei siinä ollut maalissa meidän välillä juuri eroa ja meinasin ajaa häntä päin heti maaliintulon jälkeen, enkä ole varmaan koskaan joutunut jarruttamaan niin kovaa. Mutta mestaruus toi kuitenkin hyvän fiiliksen, Rantala kertasi tuntojaan.

Konkari ja yli 20 kertaa jääradan Suomen mestaruutta juhlinut Vehniäinen siis voitti lauantaisen A450-osakilpailun. Se riitti tuomaan SM-hopeaa.

– Jälleen kerran jälkikasvuni sanoi, että iskä voittaa. Lähtöviivalle menin ajatellen, etten pysty millään. Ihme ja kumma olin ensimmäisessä mutkassa kolmas ja ajattelin, että voitto onkin mahdollinen. Siitä sitten vain rauhassa ajamaan ja kyttäämään, milloin Ossi tekee virheen. Sattuihan sinne yksi virhe ja pääsin ohi.

– Ossi ajaa hienosti. On kiva nähdä, että hänellä on uskallusta muuttaa ajolinjaa ja pitää tiukasti linjaa. Pää on kylmä. On hienoa tavallaan luovuttaa valtikka ja toivon mukaan Ossille tulee menestyksekkäitä vuosia vielä paljon, Vehniäinen kannusti Suomen mestari Rantalaa.

Vertti Takala kuittasi A450-luokan kolmossijan päätösosakilpailssa ja se riitti nostamaan hänet SM-pronssille. Viimeisen viikonlopun väliin jättänyt Kallio putosi yhden pisteen marginaalilla SM-neloseksi. Lasse Kurvisen keskeytys viimeisessä lähdössä tarkoitti hänen jäämistä pisteen päähän Kalliosta ja SM-vitoseksi.

Aatos Pirttinen jatkoi koko kauden kestänyttä voittoputkeaan 10-15-vuotiaiden junioreiden SM-sarjassa kuitaten toisen Suomen mestaruuskultansa perättäin. Pihtiputaalla kakkospaikan otti Toivo Kaskismaa, joka saavutti sarjassa SM-pronssia. Kolmas oli Miro Lehtonen, jolle irtosi kaudesta SM-hopea.

– Fiilikset ovat hyvät, ei voi muuta sanoa. Kiitos hdottomasti jokaiselle tukijalle ja kotio terveisiä, Pirttinen kertoi hymyillen.

Junioreiden SM-sarjassa neljänneksi sijoittui Eetu Aronen ja viidenneksi Lenni Kuukka.

Mähönen ja Pekkonen Suomen Cup -mestareita

Suomen Cup -sarjoissa ajettiin jokaisessa kolmessa osakilpailussa yksi pisteitä tuottanut finaalilähtö. 125-kuutioisten pyörien luokassa mestaruus matkasi puhtaalla pelillä Juho Mähöselle, joka voitti myös Pihtiputaalla. Suomen Cup -hopeaa otti kaikissa osakilpailuissa toiseksi sijoittunut Mauno Keskikallio.

Pihtiputaalla kolmanneksi sijoittunut Juuso Tani oli sarjassa kahden osakilpailun pisteillään viides. Suomen Cup -pronssia otti Niko Pekkonen, joka kurvaili lauantaina viidenneksi. Junioreiden Suomen mestari Aatos Pirttinen oli 125-luokan Suomen Cupissa ja päätöslähdössä neljäs.

45-80-vuotiaiden Master-luokan Suomen Cup -mestaruuden vei Pihtiputaalla voittanut Antti Pekkonen. Sarjahopealle ajoi Peter Lillkvist, joka oli lauantaina kolmas. Pihtiputaalla toiseksi sijoittunut Juha Rantala kuittasi kaudesta kahden osakilpailun pisteillään nelostilan, sillä Suomen Cup -pronssi matkasi lauantaina nelossijan ottaneelle Raimo Monoselle. Sarjavitonen oli Janne Rantala, joka ajoi vain avausosakilpailun.

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com