MOTORSPORT

Paddon heitti haasteen VW-kaksikolle – “Huomenna on suosikkipäiväni”

Rallin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan viikonvaihteessa Etelä-Amerikassa Argentiinan sorateillä. Kun erikoiskokeista on takana tasan puolet, yleiskilpailussa kaksoisjohdossa kaasuttelee Volkswagen-kaksikko Jari-Matti Latvala ja Sebastien Ogier. Rallin voittotaistelusta lauantaina on luvassa varmasti huikea jännitysnäytelmä ja sekuntitaistelu kolmen kuljettajan kesken, sillä Latvalalle ja Ogierille haasteen heitti hyvällä ajolla perjantaina hurmannut Hyundai-kuljettaja Hayden Paddon.

Edellisessä MM-rallissa Meksikon soralla kauden voitto- ja pistetilinsä avannut Jari-Matti Latvala kartanlukijanaan Miikka Anttila ajoi perjantaina kahdeksasta erikoiskokeesta pohja-ajan neljälle ja eroa tallikaveri Sebastien Ogieriin kertyi 7,9 sekuntia.

– Olen erittäin tyytyväinen ensimmäiseen ajopäivään. Tärkein asia oli saada tuntumaa olosuhteisiin ja sitten pikku hiljaa kasvattaa eroa kärjessä. Sain rakennettua eroa pikku hiljaa pätkä pätkältä ja samaan olisi tarkoitus pystyä myös huomenna. Ei mitään isoja virheitä tänään, jotain pieniä, mutta se on osa tätä peliä, kun taistelet rajusti, Latvala kommentoi päivän päätteeksi.

Latvala ajoi pohja-ajan kolmannella, neljännellä, seitsemännellä, sekä kahdeksannella erikoiskokeella. Soconcho-Villa del Dique, joka oli rallin toinen, sekä kuudes erikoiskoe, Latvala oli ensimmäisellä ajokerralla viides ja toisella kolmas.

– Täysin suunnitelman mukaisesti otin aamun ensimmäisen erikoiskokeen varovasti, koska se oli päivän erikoiskokeista kaikkein huonokuntoisin. Se ei muutenkaan kuulu suosikkeihini ja toisella ajokerralla siellä oli niin paljon paikkoja missä rikkoa autoa, että otin senkin varovasti, Latvala taustoitti.

“Aivan äärirajoilla tultiin”

Uransa ensimmäistä Argentiinan MM-rallin voittoa janoava hallitseva maailmanmestari ja MM-pistejohtaja Sebastien Ogier kirjautti perjantaina nimiinsä torstaina ajetun avauserikoiskokeen pohja-ajan jatkoksi kaksi pohja-aikaa lisää ja vaikka ranskalainen onkin taas aurannut tietä muille kuljettajille, vauhti on pysynyt varsin hyvänä ja Ogier tulee tarjoamaan Latvalalle tänä viikonloppuna huomattavasti kovemman haasteen voittotaistelussa kuin mitä Meksikossa nähtiin.

– Emme olisi voineet saada enempää tältä päivältä mitä lopulta saatiin, aivan äärirajoilla tultiin ja olen erittäin tyytyväinen siihen mitä saimme aikaiseksi. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että odotin meidän häviävän kärjelle enemmän alussa. Se oli syy miksi en ollut aamupäivän jälkeen kovinkaan optimistinen. Iltapäivällä olosuhteet olivat kuitenkin paremmat kuin odotin. Tulemme tekemään kaikkemme, että saavuttaisimme ensimmäisen voittomme Argentiinassa, Ogier vakuutti.

MM-pisteissä viidentenä oleva Hayden Paddon oli Ruotsissa toinen ja Meksikossa viides, nyt haussa on kauden kolmas pistesaalis ja ainakin alku on ollut Hyundai-kuljettajalta erinomainen. Yleiskilpailussa kolmantena ajava Paddon on jäänyt Latvalasta 11,4 sekuntia ja edellä ajava Ogier on vain 3,5 sekuntia edellä. Paddon ajoi perjantaina yhden pohja-ajan, sekä oli neljällä erikoiskokeella toiseksi nopein.

– Olen erittäin onnellinen siitä miten asiat ovat sujuneet. Auto on toiminut erinomaisesti aamun ensimmäisestä erikoiskokeesta lähtien, vaikkakin tuntui siltä, että ajoni oli paikottain aika sekavaa. Tein liian paljon virheitä, joten tavoitteeni iltapäivälle oli siistiä ajoani. Tiet olivat toisella ajokerralla odotettua paremmassa kunnossa ja onnistuimme löytämään joitakin parannuksia. Vielä on pitkä matka edessä, mutta onnistuimme pysymään iskuetäisyydellä ja huomenna on edessä suosikkipäiväni tästä rallista, Paddon hehkutti ikään kuin lähettäen samalla terveisiä Latvalalle ja Ogierille, että vauhdin suhteen on vieläkin mahdollista parantaa.

Paddon ajaa Argentiinassa urallaan vasta kolmatta kertaa ja toisen kerran WRC-autolla.

 

Jari-Matti Latvala hyppäsi perjantaina Argentiinan MM-rallin kärkeen (Kuva: Volkswagen Motorsport).
Jari-Matti Latvala hyppäsi perjantaina Argentiinan MM-rallin kärkeen (Kuva: Volkswagen Motorsport).

 

“Madsin pitäisi olla lähempänä kärkeä”

Kolmas Volkswagen-kuljettaja, Andreas Mikkelsen, on neljäntenä ja Paddonin tallikaveri Dani Sordo viidentenä. Hyundain Thierry Neuville oli yksi perjantain epäonnen sotureista. Neuville jäi jo aamun ensimmäisellä erikoiskokeella kärjestä 21 sekuntia, seuraavalla erikoiskokeella 23,5 sekuntia lisää ja rallin neljäs erikoiskoe olikin sitten belgialaisen menestyshaaveille tämän vuotisessa Argentiinan MM-rallissa liikaa.

– Olemme taistelleet teknisten murheiden kanssa jo eilisestä testierikoiskokeesta lähtien. Aamun lenkillä ei ollut itseluottamusta, mutta yritettiin pysyä rauhallisena. Sitten neljännellä erikoiskokeella menetimme kuusi minuuttia, kun moottori sammui useaan kertaan ja jouduttiin pysähtyä korjaustöihin, että päästiin erikoiskokeen maaliin, Neuville harmitteli.

Neuville on yleiskilpailussa sijalla 10. ja eroa kärkeen on yli seitsemän ja puoli minuuttia.

– Pitää yrittää löytää hyvä rytmi huomiselle ja taistella MM-pisteistä, Neuville yritti pysyä kaikesta huolimatta positiivisena.

M-Sportin Fordeilla perjantai sujui suht’ hyvin, mutta kommenteista alkoi jo paistaa läpi turhautuminen, kun kehitysaskeleita lähemmäksi kärkeä ei ole tullut. Mads Östberg ajaa sijalla kuusi ja eroa kärkeen on kertynyt jo yli kaksi minuuttia.

– Iltapäivä meni ihan hyvin. Mutta eroa kärkeen on vielä liikaa ja se ei ole sillä tasolla millä me haluaisimme sen tässä vaiheessa olevan. Haluamme taistella kärkisijoista ja kaikki tietävät sen, että sen eteen pitää tehdä vieläkin kovemmin töitä, Östberg muistutti.

Tallipäällikkö Malcolm Wilson ei poikkeuksellisesti ole mukana paikan päällä Argentiinassa, mutta toki seuraa rallin tapahtumia tiiviisti Englannista käsin ja tallin tiedotteen mukaan Wilson oli kaikkea muuta kuin tyytyväinen avauspäivän jälkeen.

– On sanottava, että odotimme enemmän. Tämä on tunnetusti vaikea kilpailu, mutta me tiedämme, että Madsin pitäisi olla lähempänä kärkeä. Meidän täytyy tehdä töitä hänen kanssaan ja saada hänet ymmärtämään se, miksi hän ei ole pystynyt sellaiseen suoritukseen mihin hän kykenee, Wilson jyrähti.

M-Sportin muista Fordeista Eric Camilli ajaa kahdeksantena ja DMACKin väreissä kaasutteleva virolainen Ott Tänak joutui keskeyttämään. Saman kohtalon koki yksityistiimin Fordilla kymmenen kärjessä roikkunut Lorenzo Bertelli. WRC 2-luokan MM-pistejohtaja Elfyn Evans joutui keskeyttämään, mutta jatkaa lauantaina Ralli 2-säännön turvin. WRC 2-autoja on niin vähän Argentiinassa mukana, että jo pelkkä maaliin selviytyminen tulee tuomaan tästä kilpailusta hyvät pisteet.

Argentiinan MM-rallin toinen ajopäivä ja kymmenes erikoiskoe käynnistyvät lauantaina kello 14.33 Suomen aikaa. Edessä on kuusi erikoiskoetta ja yhteensä 158,82 ek-kilometriä sisältävä rallin pisin ajopäivä. UrheiluUutiset.com seuraa tiiviisti rallin tapahtumia koko viikonlopun ajan.

Yleiskilpailun tilanne 9/18 ek:n jälkeen

1) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 1.26.31,3
2) Sebastien Ogier (Volkswagen) + 7,9
3) Hayden Paddon (Hyundai) + 11,4
4) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 25,7
5) Dani Sordo (Hyundai) + 49,0
6) Mads Östberg (Ford) + 2.07,9
7) Henning Solberg (Ford) + 4.04,4
8) Eric Camilli (Ford) + 5.33,8
9) Marcos Ligato (Citroen) + 6.05,1
10) Thierry Neuville (Hyundai) + 7.34,4

EK-pohjat: Latvala 4, Ogier 3, Neuville 1, Paddon 1, Sordo 1
Latvalan keskinopeus: 105,1 km/h

Argentiinan MM-rallin 2016 aikataulu

Perjantai 22.4.

EK 1 – Super Especial Cordoba (3,00 km) Pohja-aika: Ogier, Sordo
EK 2 – Soconcho-Villa del Dique 1 (23,50 km) Pohja-aika: Ogier
EK 3 – Amboy-Santa Monica 1 (20,33 km) Pohja-aika: Latvala
EK 4 – Santa Rosa-San Agustin 1 (21,36 km) Pohja-aika: Latvala
EK 5 – Super Especial Parque Tematico 1 (6,04 km) Pohja-aika: Neuville
EK 6 – Soconcho-Villa del Dique 2 (23,50 km) Pohja-aika: Paddon
EK 7 – Amboy-Santa Monica 2 (20,33 km) Pohja-aika: Latvala
EK 8 – Santa Rosa-San Agustin 1 (21,36 km) Pohja-aika: Latvala

Lauantai 23.4.

EK 9 – Super Especial Parque Tematico 2 (6,04 km) Pohja-aika: Ogier

EK 10 – El Reposo-Villa Albertina 1 (32,70 km) klo 14.33
EK 11 – Villa Albertina-Ischilin 1 (15,00 km) klo 15.24
EK 12 – Ischilin-Ongamira 1 (24,50 km) klo 15.59
EK 13 – El Reposo-Villa Albertina 2 (32,70 km) klo 20.52
EK 14 – Villa Albertina-Ischilin 2 (15,00 km) klo 21.43
EK 15 – Ischilin-Ongamira 2 (24,50 km) klo 22.08

Sunnuntai 24.4.

EK 16 – El Condor-Copina (16,32 km) klo 15.08
EK 17 – Mina Clavero-Giulio Cesare (22,64 km) klo 16.51
EK 18 – El Condor (16,32 km) klo 18.09 – Power Stage

Yötauot Argentiinassa ek 1:n, ek 9:n ja ek 15:n jälkeen
Huom! Kaikki ajat ovat Suomen aikoja!

Kilpailun kokonaispituus: 1333,26 km
Erikoiskokeiden kokonaispituus: 345,14 km

Teksti: Jari Hotti @JariHotti
Haastattelut: WRC.com ja tallien omat tiedotteet

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com