MOTORSPORT

Pajari junioreiden MM-pistekärjessä finaaliin – “Fiksua, mutta vauhdikasta ajoa”

Suomalaiset JWRC-kuljettajat selvittivät tiensä maaliin asti äärimmäisen haastavassa Belgian MM-rallissa viime viikonloppuna. Sami Pajarin sijoitus maalissa oli toinen, Lauri Joonan napatessa neljännen sijan.

Rallin junioreiden MM-sarjan eli JWRC:n kauden neljäs ja samalla toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin Belgian asfalttiteillä viime viikonloppuna. Ensimmäistä kertaa urallaan Belgiassa kilpaillut Sami Pajari starttasi kilpailuun junioreiden MM-pistejohdossa ja lähti myös kotimatkalle MM-pistejohtajana. Ennen Belgiaa Pajarin johto pisteissä toisena olleeseen Martins Sesksiin oli neljä pistettä, kun se Belgian jälkeen on nyt kolme pistettä.

Lähin uhkaaja tosin vaihtui Sesksistä Jon Armstrongiin, joka ajoi Belgiassa kauden toiseen JWRC-voittoonsa ja tällä kertaa britti teki sen varsin ylivoimaiseen tyyliin. Pajari yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa sijoittuivat toiseksi ja palkintosijoitus oli kaksikolle tällä kaudella kolmas. Virosta tuli voitto ja Portugalista kakkossija.

– Koitettiin ajaa sellaista fiksua, mutta vauhdikasta ajoa tässä äärimmäisen haastavassa kisassa, jossa pidon vaihtelua on paljon. Erilaisista asfaltin pinnoista saatiinkin tulevaisuuteen paljon oppia. Kisan aikana saimme vauhtia parannettua hyvin, kahteen pohja-aikaan yltänyt Pajari kommentoi kilpailun jälkeen.

Perjantain jälkeen Pajari oli kolmantena, 56,8 sekunnin päässä kilpailua johtaneesta Armstrongista, mutta toisena olleeseen Robert Virvesiin eroa oli vain 6,9 sekuntia. Kun lauantain erikoiskokeet oli ajettu, oli Pajari onnistunut tavoitteessaan nousta toiseksi, eron ollessa Virvesiin ennen sunnuntaita 15,8 sekuntia.

– Perjantai oli vähän vaikea päivä meille, mutta vaikea on rallikin. Aamupäivällä ajo tuntui ihan hyvältä, mutta ajat eivät olleet hyviä. Muutimme hieman säätöjä ja sitä kautta ajaminenkin parani iltaa kohden. Toinen päivä oli hyvä, kaksi pohja-aikaa. Ajaminen oli nautinnollista ja asfaltilla ajaminen oli jo kelvollista, Pajari kertasi historian ensimmäisen Belgian MM-rallin kahta ensimmäistä kilpailupäivää.

Sunnuntaina Pajari piti paketin kasassa hallitusti maaliin asti ja nappasi mestaruustaistelun kannalta äärimmäisen tärkeän kakkossijan. Eroa voittoon ajaneeseen Armstrongiin kertyi lopulta reilu minuutti, kun taas kolmanneksi sijoittunut Virves hävisi Pajarille 21,1 sekuntia. Pistekakkosena Belgiaan saapunut Sesks ajoi ulos jo testierikoiskokeella ja koki ulosajon myös kilpailussa. Sesksin sijoitus oli lopulta kuudes ja pisteissä hän putosi 14 pisteen päähän Pajarista.

Armstrongin kanssa yhtä monta pohja-aikaa, seitsemän, ajanut William Creighton kärsi kilpailun kolmannella erikoiskokeella autonsa tekniikkamurheista, häviten niiden seurauksena pari minuuttia. Creightonin loppusijoitus oli viides. Juniorit kilpailevat myös maiden välisestä paremmuudesta ja tässä kilpailussa Suomi pitää hallussaan johtopaikkaa Belgian osakilpailun jälkeen, kahdeksan pisteen erolla ennen Iso-Britanniaa.

FIA Junior WRC Trophy for Nations -kilpailussa pisteitä jaetaan jokaisessa junioreiden MM-osakilpailussa parhaiten sijoittuneelle maansa edustajalle.

 

Belgiassa junioreiden suvereeni ykkönen oli brittikuljettaja Jon Armstrong (Kuva: M-Sport Ford).

 

Lauri Joona ajoi Belgiassa neljänneksi ja neljäs on myös sijoitus JWRC:n pisteissä (Kuva: M-Sport Ford).

 

 

“Kyllä oli komeeta päästää F1-radalla”

Lauri Joona ja kartanlukija Mikael Korhonen täydensivät suomalaisten menestystä junioreissa, kaksikon sijoituttua neljänneksi. Kolmas sija jäi lopulta 26,1 sekunnin päähän. Joona on tällä kaudella sijoittunut neljänneksi myös Virossa, kun taas Kroatiasta tuli kolmas sija ja Portugalista kuudes sija. MM-pisteissä sastamalainen on sijalla neljä.

– Nousujohteinen, hieno kisa ja puitteet oli kyllä hienot. Yksi kisa taas maalissa ja pisteet plakkarissa. Kokemusta on saatu lisää ja tästä on hyvä jatkaa kauden päätösosakilpailuun Katalonian asfaltille. Siellä on tiedossa leveää baanaa ja jaossa tuplapisteet, joten yritetään tehdä hyvää tulosta, Joona suunnitteli.

Joona teki siinä mielessä kilpailussa äärimmäisen tasaista työtä, että sijoitus pysyi lähes koko ajan neljäntenä. Luokkansa ylivoimaisesti Belgiassa ajetussa Staden Rallissa edellisenä viikonloppuna voittanut Joona osasi lauantain jälkeen jo sanoa, missä hän on tässä haastavassa kilpailussa vahvoilla ja mitkä osa-alueet vaativat eniten kehitystä.

– Hauskaa on ajaa asfaltilla, mutta leikkuupaikoissa saa olla tosi tarkkana. Ihan kärjen vauhtiin ei tällä asfalttikokemuksella ole asiaa. Nopeissa paikoissa pysytään kyllä hyvin kärjen mukana, mutta hitaissa paikoissa tarvitsee siistiä aika paljon ajoa, että saisi kurottua aikaeroa kiinni. Soraa nousee tielle tosi paljon ja tarkkana saa olla, Joona korosti.

Sunnuntaina ajetut neljä erikoiskoetta oli rakennettu legendaarista Spa-Francorchampsin rataa hyödyntäen. Joona kellotti kilpailun toiseksi viimeiselle erikoiskokeelle toiseksi nopeimman ajan ja hehkutti kilpailun jälkeen viihtyneensä näissä ympyröissä erittäin hyvin.

– Kyllä oli komeeta päästää F1-radalla! Pikkuhiljaa saadaan parannettua menoa ja oltiin jo lähellä pohja-aikaakin, Joona innostui.

Armstrongille voitto junioreissa oli siis kauden toinen. Armstrong nappasi johtopaikan haltuunsa heti ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen, eikä enää luopunut siitä missään vaiheessa kilpailua. Täydellinen suoritus siis britiltä.

– Uskomatonta! Emme tienneet mitä odottaa tästä kilpailusta, koska kyseessä oli lähes kaikille junioreille uusi kilpailu. Luulen, että William (Creighton) oli ainoa, joka oli osallistunut tähän kilpailuun aikaisemmin. Emme tienneet ennen kilpailua kuka tulisi olemaan täällä nopea, enkä todellakaan tiennyt sitä riittäisikö itselläni vauhti voittoon, Armstrong myönsi.

Kun kilpailusta oli ajettu avauspäivän seitsemän erikoiskoetta, oli Armstrong repäissyt 49,9 sekunnin kaulan takana tuleviin. Lauantain jälkeen johtomarginaali oli kasvanut jo reiluun minuuttiin ja reilussa minuutissa se pysyi myös sunnuntain aikana. Kauden viimeinen osakilpailu ajetaan lokakuussa Espanjan asfaltilla. Voidaan sanoa, että Armstrong starttaa tuohon kilpailuun ennakkosuosikkina, onhan hänellä kokemusta Espanjan MM-rallista kolmen kilpailun verran.

– Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että menet sinne ja olet nopein. Minun täytyy edelleen tehdä hyvät valmistelut ennen kilpailua ja käydä erikoiskokeet läpi tarkasti. Mielestäni olemme nopeita asfaltilla ja toivottavasti saimme täältä oppia josta on hyötyä myös Espanjassa, Armstrong päätti.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kreikassa 9.-12. syyskuuta. Junioreiden kauden viimeiset MM-pisteet ovat puolestaan jaossa Espanjassa 14.-17. lokakuuta ja kuten tässä sarjassa on ollut tapana, niin finaalikilpailussa jaossa on tuplapisteet. Viidestä osakilpailusta kuljettajan loppupisteisiin lasketaan neljä parasta tulosta. Eikä palkinto mestarille ole yhtään hassumpi: täysin uusi Ford Fiesta Rally2 -auto, sekä 200 kappaletta Pirellin renkaita.

Belgian MM-rallin junioreiden lopputulokset

1) Jon Armstrong-Phil Hall GBR/GBR (Ford) 2.51.55,4
2) Sami PajariMarko Salminen (Ford) + 1.00,6
3) Robert Virves-Sander Pruul EST/EST (Ford) + 1.21,7
4) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) + 1.47,8
5) William Creighton-Liam Regan IRL/IRL (Ford) + 3.31,9
6) Martins Sesks-Renars Francis LAT/LAT (Ford) + 1.11.29,7

Armstrongin keskinopeus: 99,9 km/h
Pohja-ajat: Armstrong 7, Creighton 7, Pajari 2, Sesks 2

MM-pistetilanne 4/5 osakilpailun jälkeen

1) Sami Pajari 91
2) Jon Armstrong (GBR) 88
3) Martins Sesks (LAT) 77
4) Lauri Joona 52
5) William Creighton (IRL) 45
6) Robert Virves (EST) 42
7) Martin Koci (SVK) 34
8) Raul Badiu (ROM) 17

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet
YouTube-video: Rallin MM-sarja

 

Loistavaa Kalle! 15 MM-rallia WRC-autolla, eri alustojen hattutemppu saavutettu

Huttuselle yksi uran erikoisimmista voitoista – “Vähän pidemmän kaavan kautta”

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com