MOTORSPORT

Pajari toinen WRC2-luokassa Ruotsin MM-rallissa

Ruotsin MM-rallissa nähtiin WRC2-luokassa loppuun asti tiukkaa taistelua palkintopallin kakkos- ja kolmospaikoista. Kovimmin sijoituksista kamppailtiin uusilla Toyota GR Yaris Rally2 ajokeilla kilpailevien Sami Pajarin ja Georg Linnamäen välillä.

Ralli käynnistyi torstaina illalla Uumajassa yleisöerikoiskokeella, joka lopulta ajettiin jossakin muodossa kisan aikana peräti neljästi. Avaus sujui Pajarin autokunnalta kolmanneksi nopeinta vauhtia, kotiyleisön edessä ajaneen Ruotsin Oliver Solbergin näyttäessä muille jo heti avauspätkällä kaapin paikan. Pajarille kirjattiin kuitenkin illan pisin hyppy yleisön iloksi rakennetusta hypystä.

– 37 metrin loikka, no olihan se aikamoinen. Muuten en ajamiseen niin tyytyväinen ole, sekunteja jäi muutamiin mutkiin, mutta nyt kisa on avattu sentään, tuumaili Pajari erikoiskokeen jälkeen.

Perjantaina sääolosuhteet olivat niin kuljettajien kuin katsojien puheenaiheena, lunta nimittäin oli saatu yön aikana reippaasti ja lisää tuli. Olosuhteiden haastavuutta alleviivasi se, että maailmanmestarit Kalle Rovanperää ja Ott Tänakia myöden joutuivat lumen kanssa liiankin läheisiin tekemisiin.

Päivätauolle tultaessa Pajari – Mälkönen kaksikko oli toisena, vajaat 20 sekuntia kärjessä ajaneesta Solbergista. Aamupäivän lenkki oli sujunut hieman kaksijakoisesti; osittain ajo oli tullut puhtaasti, toisaalta yhdellä erikoiskokeella oli tuntunut kuin olisi rengasrikko.

– Melkoinen aamulenkki, näytti monet olleen aikamoisissa ongelmissa. Melko puhdasta ajoa meiltä, aletaan lämmetä hiljalleen, pohti Pajari.

Perjantain jälkimmäinen lenkki alkoi kuitenkin synkästi, kun Pajari sammutti moottorin erikoiskokeen lähdössä. Sakean lumisateen myötä iltapäivä ja ilta olivat äärimmäisen haastavia kuljettajille. Perjantain osalta erikoispiirteenä oli tien puhdistuminen taaempana tuleville; samaisella erikoiskokeella kilpailun viisi nopeinta aikaa ajettiin WRC2-luokan kalustolla.

Pajarin autokunta oli perjantain päätteeksi pudonnut luokassaan kolmanneksi, vajaan 16 sekunnin päähän Linnamäestä.

– Kävi varmaan yksi hölmöimmistä virheistäni koskaan, kun sammutin auton. Päivän toiseksi viimeisellä erikoiskokeella jouduttiin lumisateen takia tulemaan paikoin ilman lisävaloja illan pimeydessä, jotta näkisi edes jotakin. Siinä todella ollaan silloin pelkän nuotin varassa. Varmaankin yksi hankalimpia erikoiskokeita koskaan, Pajari tuskaili.

Lauantain avaukseen saatiin heti hyvä hyökkäys päälle ja ero Linnamäen autokuntaan kutistui kerralla yli kymmenen sekuntia. Hyvä paineistus tuotti tulosta ja aamupäivän viimeisellä EK:lla Linnamäe spinnasi. Pajari ja kartanlukija Enni Mälkönen nousivat näin jälleen luokassaan toiseksi, mutta takana aivan tuntumassa oli nyt Roope Korhonen.

– Pitoa oli paljon vähemmän kuin oletin, joten paikoin tuli melkoisia sivuluisuja. Ei likimainkaan täydellistä, mutta Enni tuntuu nauttivan, myhäili Pajari.

Lauantain päätteeksi ajettiin neljän erikoiskokeen rypäs ja renkaiden säästely oikeissa kohdissa oli osa taktiikkaa.

Pajarin autokunta avasi tauon jälkeen ensimmäisellä pohja-ajallaan Toyotalla ja ero lähimpiin jahtaajiin kasvoi muutamia sekunteja. Metsäpätkät sujuivat suhteellisen kontrolloidusti, mutta jo kolmatta kertaa ajetulla Uumajan yleisöpätkällä tuli virolaiskuljettajalta kova hyökkäys ja sunnuntaille lähdettiin vain 0,2 sekunnin eron turvin.

– Osasin vähän odottaa tätä, ehkä olisi pitänyt ajaa hienovaraisemmin aiemmilla pätkillä, mutta tässä ollaan, sunnuntai on vielä pitkä päivä, mietiskeli Pajari ennen päätöspäivää.

Sunnuntain kolme erikoiskoetta tarjosivat 61 piinaavan pitkää kilometriä sekunneista ja kymmenyksistä taisteluun. Avauspätkä sujuikin Pajarilta mallikkaasti lähimpään uhkaajaan verraten; ero kasvoi 3,8 sekuntia ja jälleen rengastaktiikkaakin oli mietitty.

– Aika hyvä avaus, tehtiin jonkinlainen rengastaktiikka, eikä laitettu kaikkia parhaimpia tähän avauspätkälle. Jos olimme nopeampia, niin sehän meni sitten hyvin, kertoi Pajari ennen päivän ainoaa huoltoa.

Kilpailun viimeistä edellisenä ajettiin sama pitkä Västervikin erikoiskoe toistamiseen ja nyt Pajari ajoi kilpailun toisen pohja-aikansa, mutta Linnamäe taisteli kunniakkaasti jäi vain 0,8 sekuntia. Neljättä kertaa ajettavalle Uumajan pätkälle jäi isot panokset, kun eroa oli edelleenkin oli vain 4,8 sekuntia Pajarin eduksi.

Pajarin autokunta kesti paineet hyvin. Vaikka Linnamäe kuroi viimeisellä eroa hieman, toinen sija irtosi suomalaisparille lopulta 2,5 sekunnin turvin.

– Oli vaikea pätkä, taaskin liukkaampaa kuin odotin. Kokonaisuutena haastava ralli ja olen hyvin kiitollinen toisesta sijasta niin meidän kuin tallinkin puolesta. Auto on nopea ja luotettava. Muutamia pikkujuttuja, niin taas päästään eteenpäin. Tästä on hyvä jatkaa tuleviin kisoihin, päätti Pajari. 

Tuloksia – WRC2-luokka

1. Oliver Solberg SWE 2.38.09,1 Skoda
2. Sami Pajari FIN +1.19,7 Toyota
3. Georg Linnamäe EST +1.22,2 Toyota
4. Roope Korhonen FIN +1.43,9 Toyota
5. Mikko Heikkilä FIN +2.21,5 Toyota

Lähde: Sami Pajarin tiedotus

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com