Pajarin voittoputki sai jatkoa Kouvolassa – Hallia talvikauden selkeä ykkönen

18.3.2021 / 12:32
Sami Pajari ja Tuomo Hannonen juhlivat SM3-luokan ykkössijaa Kouvolassa (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Tunturirallin tammikuussa väliin jättänyt Sami Pajari teki maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna komean paluun rallin SM-sarjaan, lahtelaisen voitettua Kouvolan SM-rallissa SM3-luokan ylivoimaisesti.

Sami Pajari, rallin SM-sarjan SM3-luokan vuoden 2019 Suomen mestari ja viime vuoden hopeamitalisti, on asettanut tänä vuonna päätavoitteekseen menestymisen junioreiden rallin MM-sarjassa. Näin ollen Pajari jätti tammikuussa ajetun Rovaniemen SM-rallin, Tunturirallin, väliin ja avasi kilpailukautensa helmikuun viimeisenä viikonloppuna ajetulla Rovaniemen MM-rallilla. Tuloksena oli etuvetoluokan ykkössija yhdessä kartanlukija Enni Mälkösen kanssa.

– Kokonaisuutena hieno viikonloppu! Ei tehty virheitä ja saatiin nautiskella upeista olosuhteista. Erot repesivät jo kilpailun alussa, joten maagisia sekuntitaisteluja ei nyt nähty, Pajari kommentoi kilpailun jälkeen tiedotteessaan.

Kouvolan SM-rallissa Pajari näytti heti avauserikoiskokeella kaapin paikan muille SM3-luokan kuljettajille, kellottamalla pohja-ajan peräti 14,8 sekunnin turvin. Kun kuuden erikoiskokeen urakka oli ohi, pääsi Pajari ja kartanlukija Tuomo Hannonen juhlimaan luokkavoittoa lopulta 45,9 sekunnin marginaalilla toiseksi sijoittuneeseen Tuukka Halliaan nähden, joka ajoi SM3-luokan voittoon Tunturirallissa.

– MM-rallista sai auton ja miehen vireeseen! Hyvä päivä oli. Aika haastavaksi meni olosuhteet viimeiselle lenkille, Pajari pohti Kouvolan SM-rallin maalissa.

Pajari on nyt osallistunut urallaan 12 SM-ralliin ja joka kerta SM3-luokassa. 12 SM-rallissa palkintopallille Pajari on noussut yhdeksän kertaa. Luokkavoittoja CV:stä löytyy neljä, kakkossijoja kaksi ja kolmanneksi Pajari on kaasutellut kolme kertaa. Koska Pajari ei siis Tunturiralliin tammikuussa osallistunut, eikä myöskään viime vuonna Kouvolan SM-ralliin syyskuussa, on Pajari voittanut SM3-luokan nyt kolmessa viimeisimmässä SM-rallissa joihin hän on osallistunut.

 

Tuukka Hallian menopeli oli saanut uuden värityksen Kouvolan SM-ralliin (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

 

“Kakkossija on aina kakkossija”

Viime vuonna ensimmäisiin SM-ralleihinsa (Kouvola, Seinäjoki) osallistunut Tuukka Hallia avasi ensimmäisen täyden kautensa rallin SM-sarjassa komealla tavalla, kun tammikuussa ajettu Tunturiralli päättyi Hallian ja kartanlukija Antti Haapalan ylivoimaiseen luokkavoittoon. Hallia ylsi luokkavoittoon SM-sarjassa kolmannessa kilpailussaan.

– Tunturirallin jälkeen olemme keskittyneet auton kehittämiseen ja säätöihin ja löytäneet muutamia parannettavia seikkoja. Tulemme olemaan Kouvolassa nopeampia kuin Rovaniemellä, mutta nähtäväksi jää kuinka muut ovat onnistuneet tämän tauon aikana. Kärkijoukossa on tarkoitus olla, mutta mitään tarkempaa tavoitetta emme aseta itsellemme. Emme ota paineita sijoituksesta, vaan keskitymme omaan parhaaseen tekemiseen ja kartutamme lisää kokemusta tiukoista rallikisoista, nuotista ajamisesta ja autostamme Ford Fiesta Rally4:stä, Hallia totesi Kouvolan SM-rallin alla.

Toiseen peräkkäiseen luokkavoittoon ei Hallia yltänyt, Pajari kun siis karkasi jo alusta lähtien omille teilleen, mutta sen sijaan SM3-luokan hallitseva Suomen mestari Lauri Joona jäi tiukassa sekuntitaistelussa Hallian taakse.

– Pääpiirteittäin kisa meni suunnitelmien mukaan, mutta kakkossija on aina kakkossija. Sarjaa ajatellen tulos on kuitenkin hyvä. Nyt päästään kevättauolle oman luokkamme selkeänä ykkösenä. Tauko käytetään fyysiseen harjoitteluun ja auton testaamiseen. Kisasta jäi nälkää menestykseen ja sarjan ykköspaikan säilyttämiseen, SM3-luokan pistejohtoa 17 pisteen turvin hallussaan pitävä Hallia korosti hyvin sujuneen talvikauden jälkeen.

Aiempina vuosina kovia tuloksia rallisprintin puolella takoneen Hallian murtautuminen rallin SM-sarjan kovatasoisen SM3-luokan kärkitaisteluun on tapahtunut nopealla aikataululla ja nostanut tuusulalaisen ehdottomasti maamme yhdeksi lupaavimmista nuorista rallikuljettajista tällä hetkellä.

– Varsin tyytyväisiä ollaan. Vaikka sääolosuhteet olivat mitä olivat, saatiin rutistettua pohja-aika yhdelle erikoiskokeelle. Kahdella viimeisellä erikoiskokeella oli haastavat olosuhteet lumisessa spoorissa, joten ajotyyliä oli sopeutettava, kun tästä ei ole vielä niin paljoa kokemusta. Kaksi viimeistä pikataivalta oli ajettava tarkasti, mutta huippuvauhdilla. Parannettavaakin jäi vielä ainakin spooriajossa, Hallia arvioi.

 

Lauri Joonalle kauden kolmas kilpailu toi ensimmäisen palkintosijoituksen (Kuva: Toni Ollikainen).

 

“Loppuun saakka taisteltiin kakkospaikasta”

Pajarin tavoin myös Lauri Joona ajoi viikon sisään Rovaniemen MM-rallin ja Kouvolan SM-rallin. Rovaniemeltä tuloksena oli etuvetoluokan toinen sija ja Kouvolassa sastamalaisen sijoitus oli siis SM3-luokassa kolmas.

– Kaikin puolin hieno reissu, vaikka sijoitus ei ollut ihan sitä mitä lähdettiin hakemaan. Tähän tyydytään tällä kertaa ja seuraavassa kisassa ollaan sitten nopeampia. Kisa kaikkine poikkeusjärjestelyineen oli varsin hieno ja hyvin järjestetty. Kelit suosi ja mukava oli ajaa, varsinkin lopuksi, kun sai auton mieleiseksi. Onhan se mukavaa, kun kaksi pohja-aikaa tulee viimeiselle päivälle, Joona kertasi Rovaniemen MM-rallia Kouvolan reissun alla.

Joona kärsi Rovaniemen MM-rallin avauspäivänä renkaiden normaalia suuremmasta kulumisesta, joka vaikutti auton alustan toimintaan. Lauantaina puolestaan jarrupalat kuluivat loppuun odotettua aiemmin. Myöskään Kouvolassa Joona ja kartanlukija Ar Koponen eivät välttyneet tekniikkamurheilta.

– Ensimmäinen lenkki meni vaihtelevasti. Ei ihan lähtenyt auto kääntymään miten halusin ja oltiin vähän varovaisia. Sitten neljännellä erikoiskokeella ohjaustehostin lakkasi toimimasta ja jäätiin jonkun verran. Loppuun saakka taisteltiin kakkospaikasta, mutta lumisateen liukastamilla teillä ei sitä pystytty ihan saavuttamaan. Oli kuitenkin positiivista, että palattiin takaisin “podium” kantaan, Joona totesi Kouvolan SM-rallin jälkeen.

Viime vuonna voittaessaan SM3-luokan Suomen mestaruuden, Joona kirjautti kahdesta ensimmäisestä osakilpailusta kaksi luokkavoittoa. Nyt alkukausi toi Joonalle seitsemännen ja toisen sijan, joiden myötä sijoitus SM-pisteissä on viides. Eroa pistejohtaja Halliaan on kertynyt jo 28 pistettä.

– Kun vertaa viime kauteen, niin ei olla onnistuttu tuloksellisesti niin hyvin, mutta kohtalaisesti kuitenkin. Yhteistyö uuden kartturin kanssa on sujunut hyvin ja pystyttiin välillä pitämään sellaista vauhtia yllä, mihin ollaan aiemmin totuttu. Koko talvikausi taisteltiin auton alustan ja säätöjen kanssa, niitä ei meinattu saada kohdalleen ja sitä myöten luotto autoon ei ole ollut ihan sataprosenttinen, Joona taustoittaa.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Liedon seudulla lauantaina 29. toukokuuta. Sitä ennen Pajari ja Joona kuitenkin osallistuvat Kroatian MM-ralliin huhtikuussa, missä käynnistyy junioreiden MM-sarja kuluvan vuoden osalta.

– Heti, kun kelit antaa myöten, lähdetään treenaamaan asfalttia ajoharjoitteluradoille. Ja toivottavasti päästään myös ulkomaille ajamaan vähän isompaa tietä, jotta ei ihan untuvikkoina lähdetä Kroatiaan, Joona päätti.

Kouvolan SM-ralli 2021 ja SM3-luokan lopputulokset

1) Sami Pajari (Ford Fiesta Rally4) 1.01.05,5
2) Tuukka Hallia (Ford Fiesta Rally4) + 45,9
3) Lauri Joona (Ford Fiesta Rally4) + 52,2
4) Roope Korhonen (Peugeot 208 R2) + 59,7
5) Henri Hokkala (Peugeot 208 R2) + 1.03,3
6) Toni Herranen (Ford Fiesta Rally4) + 1.31,4
7) Kristian Nieminen (Ford Fiesta Rally4) + 2.18,6
8) Kim Forsgren (Ford Fiesta R2) + 2.42,3
9) Tommi Heino (Ford Fiesta Rally4) + 8.23,7

Pajarin keskinopeus: 109,8 km/h
Pohja-ajat: Pajari 3, Hokkala 1, Korhonen 1, Hallia 1

SM3-luokan SM-pisteet 2/6 osakilpailua

1) Tuukka Hallia (MäntsMK) 52
2) Henri Hokkala (AL/AKU-Jkl) 35
3) Roope Korhonen (LMM) 32
4) Sami Pajari (HeiUA) 25
5) Lauri Joona (SAU) 24
6) Kim Forsgren (MäntsMK) 19
7) Toni Herranen (KR-Team Ry) 19
8) Benjamin Korhola (VihUA) 16
9) Tommi Heino (HuiUA) 13
10) Kristian Nieminen (ToivAUK) 7

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit