MOTORSPORT

Pietarinen jatkoi siitä mihin Lempäälässä syksyllä jäi – “Kyllähän toi ero ihan hyvä on”

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu, Rovaniemen ympäristössä ajettava Arctic Lapland Ralli, kulki avauspäivän osalta Eerik Pietarisen komennossa. Käytännössä ainoa Pietarisen vauhtiin yltänyt kuljettaja oli hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa, joka menetti kuitenkin aikaa ohjaustehostimen rikkouduttua.

Viime syksynä rallin SM-sarjan kauden viimeisen osakilpailun Lempäälässä näytöstyyliin voittanut Eerik Pietarinen jatkoi Rovaniemellä siitä mihin Lempäälässä jäi. SM2-luokan hallitseva Suomen mestari ajoi avauserikoiskokeelle 3,5 sekunnin pohja-ajan. Mäntyvaarassa, kilpailun toisella erikoiskokeella, hallitseva SM1-luokan Suomen mestari Teemu Asunmaa tuli 1,8 sekunnin tuntumaan, mutta kolmannella erikoiskokeella Asunmaan Skodasta petti ohjaustehostin ja ero kaksikon välillä repesi 17,1 sekuntiin.

Perjantain kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle Pietarinen ajoi molemmille pohja-ajan ja yötauolla tuusulalaisen johto Asunmaahan nähden on 25,2 sekuntia. Erot kärjessä ovat varsin isot, sillä kolmantena viimevuotiseen tapaan avauspäivän jälkeen kolmen parhaan joukossa oleva Marko Mänty on jäänyt Pietarisesta jo 43,9 sekuntia.

– Ihan ok. Ei me mitään tiettyä aikaeroa tavoiteltu, mutta kyllähän toi ero ihan hyvä on, Pietarinen pohti perjantain jälkeen.

Hurjassa voittoputkessa SM-sarjassa olevan Pietarisen kohdalla kaikki tuntuu juuri nyt onnistuvan. Tai siltä ainakin yleisön silmiin on näyttänyt. Pietarinen kuitenkin rauhoittelee näitä puheita.

– Ei nyt kaikki aina toimi, kyllähän virheitä tulee ja vastoinkäymisiäkin monessa asiassa. Se on ihan normaalia, Pietarinen muistuttaa.

Vuosi sitten Asunmaa ajoi Juha Salon 19,9 sekunnin johtomarginaalin kiinni lauantain erikoiskokeilla. Nyt ero Pietarisen ja Asunmaan välillä on siis 25,2 sekuntia. Vieläkö on varaa kiristää vauhdin suhteen?

– Riippuu vähän. Jos tarvitsee kiristää, niin sitten ehkä pystyy. Jos ei tarvitse, niin sitten ajetaan näin, Pietarinen pyöritteli.

“Vähän kaksijakoinen päivä”

Vuosi sitten Asunmaa lähti Tunturirallissa toiseen ajopäivään neljänneltä sijalta, mutta nousi siis lopulta voittoon. Nyt sijoitus on kaksi pykälää korkeammalla.

– Vähän kaksijakoinen päivä. Aamupäivä meni ihan hyvin, mutta sitten ohjaustehostin hajosi Kaihuavaarassa. 10 kilometriä ajettiin ilman ohjaustehostinta, niin siinä tuli tosi paljon turpaan, kolmannella erikoiskokeella 15,3 sekuntia Pietariselle hävinnyt Asunmaa kommentoi.

Tuuria oli siinä mielessä matkassa tällä kertaa, että Kaihuavaaran jälkeen ohjelmassa oli etähuolto. Ilman sitä Asunmaa ei olisi enää tämänvuotisessa Tunturirallissa esiintynyt.

– Ilman sitä oltaisiin jouduttu keskeyttämään, ei sillä olisi pystynyt ajamaan.

Siikakämän neljännellä erikoiskokeella Asunmaa kärsi 6,4 sekunnin tappion Pietariselle.

– Siikakämässä irtolunta oli tosi paljon, kun ensimmäisenä autona oltiin reitillä. Nolla-autokin oli pois, niin sitä ei oltu putsattu yhtään. Tiesin, että siinä jäädään, Asunmaa kuvaili.

SM2-luokan kärjessä ajaa Esa Ruotsalainen, 22,2 sekunnin erolla ennen toisena olevaa Joonas Tokeeta. Ville Hautamäki on kolmantena, puolisentoista minuuttia kärjestä jääneenä.

– Oli melko onnistunut päivä, joten tosi hyvillä mielin lähdemme voittoa hakemaan lauantaina. Lumipöly häiritsi EK3:lla, kun saimme edellä lähteneen kilpakumppanin melkein kiinni. Ajamiseen täytyy vielä löytää tasaisuutta, kun välillä tulee sellaisia huonompia jaksoja, Ruotsalainen kommentoi tiedotteessaan.

SM3-luokan kärkikolmikon muodostavat perjantain jälkeen Anssi Rytkönen, Niko Mäkinen ja Jaro Kinnunen. Tämä trio mahtuu 23,4 sekunnin sisään, joten voitosta tullaan varmasti käymään lauantaina vielä kova taistelu. SM4-luokassa kolmen kärki puolestaan on järjestyksessään Jussi Teppo, Sami Korvola ja Tomi Vilenius. Korvola on jäänyt Teposta 28,3 sekuntia, Vilenius jo yli kaksi minuuttia.

Tunturirallin toinen ajopäivä käynnistyy lauantai-aamuna kello 8.33. Edessä on vielä kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 152 kilometriä. Ralli päättyy perinteiseen tyyliin Ristilammen klassikkopätkään, joka tänä vuonna on hieman lyhyempi kuin aiempina vuosina, reilut 48 kilometriä.

Yleiskilpailun tilanne 5/11 ek:n jälkeen

1) Eerik Pietarinen (Skoda) 52.29,1
2) Teemu Asunmaa (Skoda) + 25,2
3) Marko Mänty (Skoda) + 43,9
4) Takamoto Katsuta (Ford) + 52,2
5) Emil Lindholm (Skoda) + 53,5
6) Jukka Ketomäki (Skoda) + 1.03,9
7) Tomi Tukiainen (Skoda) + 1.11,8
8) Lukasz Pieniazek (Skoda) + 1.39,7
9) Jarkko Nikara (Subaru) + 1.58,5
10) Jukka Kasi (Skoda) + 2.19,9

———-

13) Esa Ruotsalainen (Mitsubishi) + 2.56,1 SM2-luokan johtaja
24) Anssi Rytkönen (Peugeot) + 6.26,8 SM3-luokan johtaja
33) Jussi Teppo (Hohda) + 8.00,5 SM4-luokan johtaja

Lauantain aikataulu

EK 06 – Hautavaara (25,78 km) klo 8.33
EK 07 – Untamovaara (14,69 km) klo 10.16
EK 08 – Sarriojärvi (36,65 km) klo 11.39
EK 09 – Mäntyvaara 3 (3,50 km) klo 13.42
EK 10 – Heinunkierto (23,27 km) klo 15.45
EK 11 – Ristilampi (48,69 km) klo 16.58.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com