MOTORSPORT

Pietarisella huikea kyky voittaa kilpailuja – “Ei yhtään heiluntaa ajoissa”

Suomen MM-rallissa WRC2-luokan voittaneen Eerik Pietarisen kahden viimeisen kauden voittoprosentti rallissa on täysin käsittämätön 77,8.

Viime viikonloppuna ajetussa Suomen MM-rallissa suomalaisjuhlat WRC2-luokan osalta saivat jatkoa neljäntenä vuonna peräkkäin, kun Esapekka Lapin kahden ykkössijan ja Jari Huttusen viimevuotisen voiton jatkoksi nimensä voittajien harvalukuiseen joukkoon lisäsi TGS Worldwide -tiimin Eerik Pietarinen, 24, yhdessä kartanlukijansa Juhana Raitasen kanssa. Pietarisen voittomarginaali toiseksi ajaneeseen Jari Huttuseen nähden oli lopulta reilu minuutti.

– Nyt on hyvät fiilikset, hieno kisa! Päästiin ajamaan hyvää kisaa ja ajettiin hyviä aikoja kilpailun aikana useille pätkille. Viimeinen pätkä ajettiin normaalisti läpi ilman mitään riskiä, Pietarinen kommentoi kilpailun jälkeen.

WRC2-luokan voittotaistelu koki dramatiikkaa lauantain toiseksi viimeisellä erikoiskokeella, kun siihen asti ylivoimaista luokkajohtoa hallussaan pitäneen Kalle Rovanperän autosta tuli vasemman etupyörän jousi läpi konepellin ja puuppolalaisen kahden erikoiskokeen Via Dolorosa (Kärsimysten tie) maksoi aikaa sen verran paljon, että edessä oli putoaminen kärkikolmikon ulkopuolelle.

– Eerik ylsi siihen tulokseen mitä lähdettiin hakemaan. Tulihan se toki Kallen ongelmien kautta, mutta Eerik ajoi hyvin ja meillä oli minimitähtäimenä palkintosijoitus. Eerik ajoi todella tasaisen ajon aikalailla kärkivauhdissa, ei ollut yhtään heiluntaa ajoissa, TGS Worldwide -tiimin tiimipäällikkö Toni Gardemeister hehkutti.

Lauantain jälkeen WRC2-luokan kärkikymmenikkö ei muuttunut mihinkään suuntaan sunnuntain neljällä viimeisellä erikoiskokeella. Tosin kaukana se ei ollut, sillä neljäntenä ollut Rovanperä järjesti vielä hurjan takaa-ajon tähtäimessään kolmas sija ja Gus Greensmith, mutta britti sai pitää lopulta viimeisen palkintosijoituksen hallussaan 1,7 sekunnin turvin, kun se ero päätöspäivään lähdettäessä oli 46 sekuntia.

– Tänään (Eerikillä) ei ollut sitä viimeistä puristusta, muttei tarvinnutkaan olla. Tämä oli hyvin opettavainen kilpailu. Tiet olivat todella huonokuntoiset ja Eerik oivalsi kovaa ja varmasti ajamisen taidon. Ihan hemmetin hyvä fiilis, Gardemeister iloitsi.

 

Kuva: Pirelli Media
Eerik Pietarinen kilpaili Suomen MM-rallissa TGS Worldwide -tiimin Skodalla (Kuva: Pirelli Media).

 

“Koitetaan vielä ajaa joku MM-ralli”

WRC2-luokan voitosta taisteltiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2010 (kolme ensimmäistä vuotta SWRC nimellä) ja suomalaisvoittoon nämä kilpailut ovat päättyneet 77,7-prosenttisella varmuudella. Ainoat luokan ulkomaalaisvoittajat ovat olleet vuonna 2012 voittoon ajanut ruotsalainen P-G Andersson, sekä 2014 ykkössijan napannut virolaiskuljettaja Karl Kruuda, jonka kartanlukijana muuten toimi tuolloin Martin Järveoja, tämänvuotisen Suomen MM-rallin yleiskilpailun voittajan Ott Tänakin nykyinen kartanlukija.

Pietariselle uran ensimmäinen MM-ralli nelivetokalustolla toi heti komean voiton. Tuusulalainen rattitaituri on viime vuosina ollut huikeassa iskussa, sillä vajaaseen kahteen viimeiseen vuoteen voittopokaaleja on kertynyt jo siihen tahtiin, että palkintovitriinin hyllyt lienevät Pietarisen kotona jo varsin kovilla.

Ensimmäisen merkittävän rallivoittonsa Pietarinen nappasi syksyllä 2016, kun SM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu Tampereella toi SM2-luokasta ykkössijan. Seuraavalla kaudella (2017) Pietarinen dominoi SM2-luokkaa voittamalla viidestä ensimmäisestä osakilpailusta kaikki viisi ja Suomen mestaruus varmistui jo hyvissä ajoin, kaksi osakilpailua ennen kauden päätöstä.

Kyseisen kauden toiseksi viimeisen SM-rallin Pietarinen jätti väliin valmistautuen huolella Lempäälän SM-ralliin, missä hän debytoi SM1-luokassa nelivetoisen Skoda Fabia R5 -auton ratissa. Ja kuinkas kävikään, myös tämä debyytti toi Pietariselle heti komean voiton ja kaiken lisäksi vielä ylivoimaisen esityksen jälkeen, lähes kahden minuutin erolla ennen toiseksi sijoittunutta Juha Saloa.

Tällä kaudella Pietarinen on ajanut SM1-luokassa viisi osakilpailua, voittanut niistä kolme ja lisäksi sijoittunut kertaalleen niin toiseksi, kuin kolmanneksi. Tämä saldo oikeuttaa luokan SM-pisteissä ylivoimaiseen johtoasemaan ennen kahta viimeistä osakilpailua ja Suomen mestaruus saattaa ratketa jo seuraavassa osakilpailussa. Pietarinen ylsi voittovauhtiin myös Suomen MM-rallin “kenraalissa”, Virossa ajetussa Estonia rallissa heinäkuun alkupuolella. Tuon syksyisen vuoden 2016 Tampereen SM-rallin luokkavoiton jälkeen Pietarinen on ajanut yhteensä 17 rallia, joista voittoja on tullut 13.

Rallin MM-sarja jatkuu reilun kahden viikon päästä Saksan asfaltilla, mutta siellä Pietarinen ei ole mukana. SM-sarjan Sastamala-Huittisten, sekä Turun osakilpailujen lisäksi ohjelmaan on mahdollisesti kuitenkin tulossa nyt ajetun Suomen MM-rallin lisäksi muitakin osakilpailuja, tai ainakin osakilpailu.

– SM-sarja ajetaan loppuun ja koitetaan tänä vuonna vielä ajaa joku MM-ralli, Pietarinen suunnitteli.

WRC2-luokan lopputulokset

1) Eerik Pietarinen (Skoda) 2.45.18,4
2) Jari Huttunen (Hyundai) + 1.06,8
3) Gus Greensmith (Ford) + 2.34,9
4) Kalle Rovanperä (Skoda) + 2.36,8
5) Pierre-Louis Loubet (Hyundai) + 4.05,0
6) Marko Mänty (Skoda) + 5.07,2
7) Ville Pynnönen (Skoda) + 9.01,3
8) Benito Guerra Jr (Skoda) + 11.22,2
9) Mattias Monelius (Skoda) + 19.49,9
10) Hiroki Arai (Ford) + 21.25,3

Pietarisen keskinopeus: 115,2 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Rovanperä 16, Pietarinen 4, Andolfi 1, Huttunen 1, Lindholm 1

WRC2-luokan voittajat Suomen MM-rallissa

2010 – Juho Hänninen (SWRC)
2011 – Juho Hänninen (SWRC)
2012 – P-G Andersson (SWRC)
2013 – Jari Ketomaa
2014 – Karl Kruuda
2015 – Esapekka Lappi
2016 – Esapekka Lappi
2017 – Jari Huttunen
2018 – Eerik Pietarinen

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com