MOTORSPORT

Pietarisen sensaatiomaiset esitykset saivat jatkoa – “Tuntuu just siltä, että voitettiin Tunturiralli”

Eerik Pietarisen sensaatiomaiset esitykset saivat jatkoa viikonloppuna ajetussa Arctic Lapland Rallissa, Tunturirallissa, kun tuusulalainen jyräsi rallin SM-sarjassa toiseen peräkkäiseen yleiskilpailun voittoon viime syksynä tulleen Lempäälän SM-rallin voiton jatkoksi. Samalla Pietarinen teki myös Tunturirallin historiaa.

Viime kaudella SM2-luokan Suomen mestaruuden voittanut Eerik Pietarinen päätti kilpailukautensa 2017 osallistumalla Lempäälän SM-rallissa ensimmäistä kertaa urallaan SM1-luokkaan. Tuloksena oli ylivoimainen voitto ja SM-sarjan tämän kauden avanneessa Tunturirallissa Pietarinen yhdessä kartanlukijansa Juhana Raitasen kanssa nappasi johtopaikan haltuunsa heti ensimmäisellä erikoiskokeella, eikä luopunut enää siitä koko rallin aikana.

Kahdeksan pohja-aikaa yhdestätoista mahdollisesta ajanut Pietarinen voitti yleiskilpailun lopulta lähes kahden ja puolen minuutin erolla ennen toiseksi sijoittunutta Emil Lindholmia, kun ennen viimeistä erikoiskoetta toisena ja alle minuutin päässä Pietarisesta ollut Teemu Asunmaa ajoi viimeisellä erikoiskokeella ulos ja joutui keskeyttämään.

– Tuntuu just siltä, että voitettiin Tunturiralli, Pietarinen hymyili vastatessaan UrheiluUutiset.comille tuoreeltaan maaliin saapumisen jälkeen siihen perinteiseen “miltä nyt tuntuu” kysymykseen.

UrheiluUutiset.com teki ennen maaliintuloa “tutkivaa journalismia”, että jos Pietarinen ajaisi voittoon tämänvuotisessa Tunturirallissa, niin miten korkealle 24-vuotias tuusulalainen nousisi Tunturirallin kaikkien aikojen nuorimmat yleiskilpailun voittajat -listalla, tässä kilpailussa kun eivät alle 25-vuotiaat juurikaan ole aiempina vuosina juhlineet.

Ja niinhän siinä kävi, että Pietarinen kiilasi 53-vuotisen Tunturirallin historiassa kaikkien aikojen kolmanneksi nuorimmaksi yleiskilpailun voittajaksi Esapekka Lapin ja Hans Laineen jälkeen, ohittaen kolmatta sijaa hallussaan pitäneen Tommi Mäkisen, joka juhli Tunturirallin voittoa vuonna 1989 vajaan vuoden vanhempana kuin Pietarinen oli nyt voiton saavuttaessaan.

– Kyllähän se kivalta kuulostaa, että pääsee tollaisiinkin tilastoihin. Ainahan tuollainen hyvältä tuntuu, Pietarinen myönsi kuultuaan kyseisestä tilastosaavutuksestaan.

“Kyllä tämä on aina ollut yksi tavoitteista”

Kuudella eri vuosikymmenellä vuosien saatossa ajetulla Tunturirallilla on pitkät, komeat perinteet ja turhaan ei kilpailua kutsuta yhdeksi rallimaailman legendaarisimmaksi kilpailuksi kautta aikojen. Myös Pietarisen olemuksesta oli helppo havaita tuoreeltaan voiton jälkeen, että kyseessä ei ollut mikä tahansa rallin voitto. Myös Pietariselle Tunturiralli on jo pienestä pojasta asti merkinnyt jotain suurempaa, kuin moni muu kotimainen kilpailu.

– On se ollut aina iso juttu. Viime vuonna voitettiin SM2-luokka täällä ja nyt tuli tämä voitto. Kyllä tämä on aina ollut yksi tavoitteista, Pietarinen myönsi.

Viime vuonna voittaessaan Lempäälän SM-rallin yleiskilpailun SM1-debyytissään Pietarinen sanoi, että tuo voitto meni kaikkien aikojen parhaaksi saavutukseksi uralla siihen mennessä ja myös aiemmin kauden aikana varmistuneen SM2-luokan Suomen mestaruuden edelle. Nyt oli aika esittää sama kysymys, kun vaihtoehtoihin liitettiin mukaan Tunturirallin voitto. Mikä siis näistä kolmesta viime aikaisista komeista saavutuksista on nyt se ykkösjuttu tähän mennessä?

– Kyllä se varmaan tämä on. Tämä on niin hieno kilpailu ja täällä on hyvät tiet laskea menemään. Kyllä se tämä on, Pietarinen sanoi.

Pietarisen ylittäessä viimeisen erikoiskokeen, lähes 50-kilometrisen Ristilammen klassikkopätkän, maaliviivan, TGS Worldwide -tallin Skoda Fabia R5 -autossa ei mitään sen suurempaa tunnekuohua koettu. Pietarinen otti tilanteen hyvin rennosti, koska halusi oikeasti varmistua vielä siitä, että takaa ei ohi tultaisi. Siitäkin huolimatta, että erot ennen viimeistä erikoiskoetta Pietarisen takana laskettiin “kalenterilla, ei sekuntikellolla”.

– Ei siinä oikeastaan mitään käynyt mielessä. Ei sitä tiennyt vielä siinä vaiheessa, että kuinka kovaa sitä joku saattaa sieltä takaa vielä tulla. Mikäs siinä, ihan hyvältä se tuntui, Pietarinen pyöritteli.

 

Kuva: Jari Hotti
Tunturirallin vuoden 2018 yleiskilpailun voittaja-auto työnsä tehneenä rallin jälkeen (Kuva: Jari Hotti).

 

“Seiskapätkällä tuli vähän huono aika”

Kaksipäiväinen kilpailu oli alusta asti Pietarisella kärkipaikan suhteen kontrollissa. Asunmaa antoi hyvän vastuksen perjantaina, mutta sitten alavutelaisen autosta ohjaustehostimen rikkoutuminen vei sen verran aikaa, että hallitseva SM1-luokan Suomen mestari ja Tunturirallin voittaja jäi kauas Pietarisesta. Vielä lauantaina seitsemännellä erikoiskokeella Asunmaa onnistui puristamaan eroa pienemmäksi, reiluun 20 sekuntiin, mutta Pietarinen vastasi heti seuraavalla erikoiskokeella ajamalla hurjan 18 sekunnin pohja-ajan.

– Seiskapätkällä tuli vähän huono aika, oli aika paljon irtolunta soran päällä. Tultiin sitten aika varovaisesti, Pietarinen kertasi 14-kilometristä Untamovaaraa, missä sijoitus oli kahdeksas ja pohja-ajan tehnyt Lindholm oli 11,6 sekuntia nopeampi.

Pietarisen mukaan kolmella viimeisellä erikoiskokeella ei keskittymistä ollut vaikeaa pitää yllä, vaikka ero takaa-ajajiin oli jo sen verran suuri.

– Eipä se ollut ja ei sitä mietittykään missään vaiheessa. Ajettiin vain omaa ajoa maaliin asti.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan helmikuussa Mikkelissä. Kilpailu kärjessä tulee kiristymään entisestään, kun Mikkeliin mukaan ovat tulossa SM-sarjaa kiertävien kuljettajien lisäksi myös Kalle Rovanperä, Jari Ketomaa, sekä Nikolay Gryazin. Pietarisen itseluottamus juuri nyt on kuitenkin täyttä timanttia, eikä SM-sarjan “tuoreet vahvistukset” aiheuta kahdeksan peräkkäisen SM-voiton putkessa liitävälle Pietariselle minkäänlaista tärinää. Päinvastoin, Pietarinen näkee kilpailun kiristymisen vain hyvänä asiana.

– Se on aina vaan parempi mitä enemmän on kovia nimiä mukana. Se opettaa enemmän, kun saa ajaa kunnolla kilpaa, Pietarinen korostaa.

Pietarisen voittoputki rallin SM-sarjassa käynnistyi Tampereelta syksyllä 2016 SM2-luokan voitolla. Kauden 2017 viidestä ensimmäisestä osakilpailusta Pietarinen voitti SM2-luokan kaikissa, jätti Uudenkaupungin osakilpailun väliin ja ajoi yleiskilpailun voittoon Lempäälässä syksyllä 2017. Tunturirallin voitto on tässä voittoputkessa se kahdeksas peräkkäinen voitto.

Arctic Lapland Rally 2018 yleiskilpailun lopputulokset

1) Eerik Pietarinen (Skoda) 2.08.49,3
2) Emil Lindholm (Skoda) + 2.25,4
3) Takamoto Katsuta (Ford) + 2.36,2
4) Jukka Ketomäki (Skoda) + 2.41,9
5) Marko Mänty (Skoda) + 3.09,3
6) Tomi Tukiainen (Skoda) + 3.52,1
7) Jarkko Nikara (Subaru) + 4.07,5
8) Lukasz Pieniazek (Skoda) + 4.57,2
9) Juha Salo (Peugeot) + 5.25,9
10) Esa Ruotsalainen (Mitsubishi) + 7.23,3

Pietarisen keskinopeus: 118,6 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Pietarinen 8, Lindholm 2, Asunmaa 1

Lue myös! Eerik Pietarinen teki Tunturirallin historiaa – Ohitti tilastossa Tommi Mäkisen (27.1.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com