MOTORSPORT

Porsche-kausi käynnistyi Tomi Harun komennossa – “Tosi kiva ajaa”

Toista Porsche GT3 Cup Challenge -kauttaan ajava Tomi Haru säväytti sarjan avauskisassa 11.-13. toukokuuta. Latvian pääkaupungissa Riiassa ajettu Pohjois-Euroopan mestaruussarjan (NEZ) avauskilpailu oli täysin helsinkiläisen näytöstä.

Viitteitä Tomi Harun ja upouuden auton yhteistyöstä saatiin jo vapaissa harjoituksissa. Harjoituksissa tosin vielä niin viime kauden komeetta Jim Rautiainen, kuin Junior Program -kehitysohjelman nuori tähti Roope Rinne-Laturikin hätistelivät Harun kierrosaikoja.

Vasta aika-ajoon Harun tiimissä kuitenkin ladattiin kaikki paukut. Niinpä Rinne-Laturi jäi 0,4 sekunnin päähän. Rautiainen puolestaan hävisi vain 0,2 sekuntia Rinne-Laturille. Hienon aika-ajon tehnyt Raivo Tamm jäi kärkikolmikosta 0,3 sekuntia lisää. Myös liettualaisvahvistus Jonas Karklys paransi vauhtiaan ollen lopulta ainoastaan kymmenyksen päässä Tammen ajasta.

Harjoitusten perusteella samaan joukkoon olisi kuulunut myös Raimo Niemi. Niemen Relaa Racingin teltassa kuitenkin pistettiin autoa kuljetuskuntoon jo ennen aika-ajoa.

– Vaihteisto alkoi oireilla. Se ei vielä ole rikki, mutta ei ole mitään järkeä hajottaa sitä, Niemi mietti.

Aika-ajon lataamat odotusarvot alkoivat realisoitua lauantain avauslähdössä ehkä vähän turhankin värikkäällä tavalla. Sarjan tulokas Tuomo Pirhonen lipsautti ykkösmutkan vaikeassa jarrutuksessa tahattoman 360 asteen käännöksen. Onni onnettomuudessa, kukaan ei osunut Pirhosen autoon.

– Perä lähti alta aivan varoittamatta. Rengas on tyhjä, enkä ole varma, tyhjenikö se vasta pyörähdyksen aikana, vai aiheuttiko se koko tilanteen, Pirhonen pohti.

Muu letka jatkoi matkaa Harun komennossa. Kärkimies kasvatti kierros kierrokselta etumatkaansa. Jo kolmannen kierroksen jälkeen alkoi olla selvää, että vain iso ajovirhe voisi vaihtaa miestä kärjessä. Kakkospaikasta sen sijaan käytiin odotetun kovaa kamppailua. Rinne-Laturi piti kakkospaikkaa pitkään, mutta Rautiainen hiillosti tuntumassa. Välillä ohituspaikkaa etsi jo Tammkin. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Tamm oli hetken Rautiaisen rinnalla.

Mutta kuvio kääntyikin Rautiaisen hyväksi. Tamm teki kiihdytyksessä pienen virheen, Rautiainen karkasi ja ohitti vielä Rinne-Laturin ennen ruutulippua. Näin maalissa oltiin järjestyksessä Haru, Rautiainen, Rinne-Laturi ja Tamm. Seuraavassa taisteluparissa Oliver Tiirmaa ohitti Karklysin ollen maalissa viides.

“Edellinen auto oli seitsemän vuotta vanha”

Päivän toisessa startissa koettiin ohitusten lisäksi ripaus dramatiikkaa. Haru kiihdytti jälleen kärkeen saaden peräänsä tutun kolmikon Rautiainen, Rinne-Laturi ja Tamm. Rinne-Laturi asettui kakkospaikalle. Tamm oli kolmas, kunnes startin puolivälissä Rautiainen epäonnistui jarrutuksessa ja autot osuivat yhteen. Näin Tamm ajautui ulos pudoten muutaman sijan.

Tuomaristo reagoi Rautiaisen virheeseen ja tuomitsi hänelle varikon läpiajorangaistuksen. Samaan aikaan Pirhonen oli ohittanut Tiirmaan ja Karklysin. Näin ensikertalainen oli noussut jo kolmanneksi. Harun ajaessa ylhäisessä yksinäisyydessään Rinne-Laturi sai yhtä rauhassa varmistaa kakkospaikkaansa. Kolmantena ollut Pirhonen alkoi saada painetta, sillä Karklys oli jo aivan imussa. Hurmoksessa ajanut Rautiainen nipisti myös sekunnin kymmenyksiä supernopealla radalla saavuttaen taisteluparia.

Pirhonen koki avauslähdön kohtalon uudelleen, mutta epäonnekseen nopeammassa paikassa. Takarenkaiden pito irtosi ja auto osui ratavalliin. Osuma keskeytti Pirhosen kisan, mutta auton leimahdettua liekkeihin keskeytyi myös koko kilpailu. Näin Pirhonen säilytti kolmospaikkansa, sillä lopputulos määritettiin edellisen kierroksen tilanteen mukaan.

– Aivan omaan piikkiin se virhe meni. Perä karkasi alta, Pirhonen harmitteli.

Laihana lohtuna Pirhonen sai kuitenkin lähdön kolmospalkinnon. Keskeytetyn erän jälkeen Haru kiipesi toistamiseen ykköskorokkeelle.

– Auto on uusi ja sillä on tietysti pitänyt ajaa jonkin verran, että sen säädöt on saatu mieleiseksi ja että oikea tuntuma on löytynyt. Edellinen auto oli seitsemän vuotta vanha ja silläkin pärjäsin jo suht’ koht’ hyvin. Tämä on varsinkin mutkissa hivenen nopeampi ja tosi kiva ajaa, Haru kehui.

– Molemmissa lähdöissä käytännössä pari kierrosta riitti. Sen jälkeen saattoi ajaa omaa kisaa. Tosin aika loppuun saakka ajoin kovaa kun näin, että Jim (Rautiainen) tulee takaa lujaa, Haru jatkoi.

Rautiainen oli läpi viikonlopun kovassa iskussa, mutta kakkoserän tapahtumat pudottivat hänet sijalle viisi.

– Vähän tuli pieni kosketus pääsuoran päässä Raivon autoon ja kun hän oli juuri kääntämässä, auto pyörähti. Kyllä minä siinä vähän ahne olin, mutta oli se tietysti myös puhdas kilpailutilanne, Rautiainen arvioi.

Pirhosen harmittava onnettomuus vaikutti luonnollisesti myös Rautiaisen sijoitukseen.

– Liettuan kaveri (Karklys) pyörähti edestäni pääsuoran päässä ja samalla kierroksella Pirhonen ajoi aika kovaa ulos ihan minun edestäni. Siitä kun otettiin se kierros pois, olin lopputuloksissa viidentenä, Rautiainen kertasi.

Karklys sai pitää ennen pyörähdystään hankitun nelossijan ja Rautiaisen takana kuudenneksi sijoittui Tiirmaa. Tamm joutui pikku kolarin seurauksena keskeyttämään. Rinne-Laturi oli kauden avaukseen tyytyväinen, vaikka vanhemman sukupolven autolla ei aivan Harun vauhtiin yltänytkään. Nuorukainen oli kuitenkin molemmissa lähdöissä luokkavoittaja.

– Toiseen lähtöön saatiin vähän paremmat rengaspaineet ja nyt oli parempi ajaa. Ensimmäisessä lähdössä oli kova vääntö. Heti vuoden alkuun kunnon kisaa, Rinne-Laturi hymyili.

Teksti: Porsche GT3 Cup Challenge -sarjan tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com