Puhakalle ja Eskeliselle huikea taisteluvoitto Thaimaassa – “Käsittämätön kilpailu”

12.5.2018 / 20:38
Puhakalla ja Eskelisellä oli voitokas lauantain Thaimaassa (Kuva: Jani Kekoni).

[ A- ] / [ A+ ]

Juuso Puhakka ja Mikko Eskelinen tekivät suomalaista autourheiluhistoriaa, kun he Thaimaan Buriramin kansainvälisellä kilparadalla saavuttivat Lamborghini Super Trofeo Aasian mestaruussarjan Pro-Am-luokan osakilpailuvoiton ensimmäisinä kokonaan suomalaisena autokuntana sarjan 10-vuotisen historian aikana.

Paahtavissa, lähes 40 lämpöasteen olosuhteissa ajetussa kilpailussa Juuso Puhakan ja Mikko Eskelisen piti startata seitsemännestä lähtöruudusta, mutta tuomaristo hylkäsi Eskelisen nopeimmat kierrosajat ja siten 14. lähtöruutu oli pettymys. Kuitenkin saksalaisessa Leipert Motorsport -tiimissä vallitsi todellinen taistelumieliala, kun sen toinen autokunta oli ajanut koko kilpailun paalupaikalle ja siten eväät menestymiselle oli olemassa.

Eskelinen avasi täydellisesti ja huikean ensimmäisen kierroksen aikana ohitti viisi kilpailijaa ja hetkeä myöhemmin vielä kaksi. Vastaavasti Puhakka ajovuorollaan nakutti tasaisesti koko kilpailun nopeimpia kierrosaikoja ja sai loppua kohden toisen Pro-Am-luokan kärkikuljettajan kiinni, jolle kilpailun toiseksi viimeisellä kierroksella tuomaristo langetti varikon läpiajorangaistuksen kilparadan liiallisesta oikomisesta ja näin suomalaisautokunta saapui maalilipulle hopeasijalla.

Palkintokorokejuhlallisuuksien jälkeen myös luokan voittajille langetettiin samainen rangaistus, joka muunnettiin 30 sekunnin aikasakoksi ja näin hekin putosivat Puhakan ja Eskelisen taakse. Kumpikaan suomalaiskuljettaja ei voinut uskoa tapahtunutta, kun Lamborghinin kilpailuorganisaation päällikkö vei kakkospalkinnot pois ja antoi samalla parhaimmat tilalle. Puhakalla ja Eskelisellä oli muutenkin kaikki tuurit kohdillaan, kun Puhakka vältti edellä spinnanneen kanssakilpailijan osuman vain hyvien refleksiensä ansiosta.

– Olin todella tyytyväinen aika-ajosuoritukseeni. Saavuin varikolle ja hyppäsin autosta ulos. Sitten tuomaristo päätti hylätä kaksi parhainta aikaa ja tipahdimme sijalle 14. Kyllä siinä muutama voimasana tuli päästettyä ulos ennen kuin päätimme, että kilpailussa on kummankin laitettava ihan kaikki osaaminen peliin. Tällä kertaa se kannatti, koska ei tällaista tulosta olisi voinut edes karmean aika-ajon jälkeen ikinä uskoa, Eskelinen kertoo.

– Kun Mikko toi kilpailun puolivälissä auton minulle luokan nelossijalla, niin päätin, että palkintokorokkeelle ajan vaikka väkisin. Muutaman kierroksen jälkeen kilpailuinsinöörini kertoi radion välityksellä, että saan eron kyllä kurottua umpeen ja se tieto auttoi rentoutumaan. Sitten hetkeä myöhemmin kohtasin karmean tilanteen, kun kierroksella hitaampi kilpailija spinnasi eteeni ja vain muutaman sentin erolla sain sen kolarin vältettyä. Sitten viimeisellä kierroksella edellä mennyt kilpailija oli saanut rangaistuksen ja päästi minut ohitse. Näin palkintojuhlallisuuksien jälkeen ensiksi juhlittiin kakkossijaa ja sitten täysin hölmistyneenä voittoa. Käsittämätön kilpailu, mutta onneksi nyt näin, että korkeimmat mestaruuspisteet tulivat meille, Puhakka kommentoi.

Sunnuntaina ajettavaan Thaimaan viikonlopun toiseen kilpailuun kaksikko starttaa vieläkin paremmista asetelmista, kun lähtöruutu on yleiskilpailun kolmas ja Pro-Am-luokan paalupaikka. Puhakka aloittaa ja tuo auton Eskeliselle, kun kilpailusta on ajettu noin puolet. Edellisessä Malesian osakilpailussa samanlainen tilanne palkittiin palkintokorokeeen toisella sijalla, joten odotukset suomalaismenestyksen osalta on huomennakin korkealla.

– Tänään nähtiin, että nämä kilpailut on ajettava maaliin saakka ja sittenkin vielä odoteltava virallisten tulosten julkistamista. Mikko ajoi kyllä erittäin miehekkäästi ja minä pystyin tasaisesti jälleen vastaamaan myös yleiskilpailun ja Pro-luokan voittoon ajeneiden tallitovereideni Ben Gersekowskin ja Richard Muscatin vauhtiin. Huomenna jatketaan siihen mihin tänään jäätiin eli palkintokorokesijoitus on edelleen minimitavoitteemme. Lisäksi, kun nousimme kolmella pisteellä sarjajohtoon, niin helpottuneena ja itseluottamusta puhisevana, mutta siltikin nöyrällä mielialalla tulemme huomenna uuteen haasteeseen starttamaan, Puhakka päätti.

Lamborghini Super Trofeo Aasian mestaruussarjan neljäs ja Thaimaan toinen osakilpailu käynnistyy sunnuntaina Suomen aikaa kello 6.50.

Teksti: Mikko Eskelisen ja Juuso Puhakan tiedote


Facebook kommentit