Puolan MM-rallissa WRC2-luokassa suomalaistiimin ja Veibyn voitonjuhlat – “Käytännössä johti koko ajan”

2.7.2017 / 21:07
Ole Christian Veiby oli Puolan MM-rallissa WRC2-luokan ykkönen (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

Vaikka Puolan MM-rallista ei suomalaisvoittajaa yleiskilpailusta ja junioreiden JWRC-luokasta kuljettajien puolelta tänä vuonna saatu, niin tiimien puolella sinivalkoiset värit olivat komeasti edustettuina WRC2-luokan puolella. Eero Räikkösen johtaman Printsport Racingin norjalaiskuljettaja Ole Christian Veiby ajoi vakuuttavan esityksen päätteeksi ykkösenä ruutulipulle.

Pari viikkoa sitten 21 vuotta täyttäneelle Ole Christian Veibylle nyt saavutettu WRC2-luokan ykkössija oli uran ensimmäinen, mutta Printsport Racingille kolmas.

– (Karl) Kruudan kanssa voitettiin Ruotsissa ja Suomessa muutama vuosi sitten, tiimipäällikkö Eero Räikkönen muistelee vuonna 2014 tulleita ykkössijoja UrheiluUutiset.comin haastattelussa lähes tuoreeltaan Puolan MM-rallin päättymisen jälkeen.

Puolassa WRC2-luokan MM-pistejohtaja Pontus Tidemand avasi rallin torstaina lyhyen yleisöerikoiskokeen pohja-ajalla, mutta Veiby otti johtopaikan haltuunsa heti perjantain ensimmäisellä erikoiskokeella ja säilytti asemansa aina maaliin asti. Printsport Racingin Skoda Fabia R5 toimi teknisesti koko rallin ajan moitteitta ja kuljettaja ajoi upean kisan. Se yhdistelmä toi komean MM-voiton.

– Käytännössä Veiby johti koko rallin ajan. Pystyi ajamaan tasaisesti ja ei tehnyt virheitä. Se oli hienoa kehitystä pojalta, että pystyi puristamaan ja pitämään Pontuksen takanaan, Räikkönen kehuu.

Perjantain jälkeen Veibyn johtomarginaali tällä kaudella jo neljä osakilpailuvoittoa ennen Puolaa saavuttaneeseen Tidemandiin nähden oli 5,1 sekuntia. Lauantain erikoiskokeilla ero kasvoi tasaisesti ja oli ennen Tidemandin rengasrikkoa suurimmillaan 17,8 sekuntia. Tidemandin kärsittyä rengasrikon lauantain kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella voittotaistelu ratkesi lopullisesti ja sunnuntaina Veiby ajoi vain järkevästi maaliin ja voitti luokan lopulta 32,9 sekunnilla.

Aiemmin tällä kaudella Veiby on ajanut WRC2-luokassa palkintosijoitukset Ruotsissa (kolmas) ja Italiassa (toinen). Korsikan asfaltilla sijoitus oli viides. Viime vuodelta suomalaiset rallifanit muistavat Veibyn rallin SM-sarjasta, kun norjalainen ajoi yleiskilpailun voittoon Nilsiän ja Sastamalan SM-ralleissa ja oli Mikkelissä toinen.

– Hyvältä näyttää kehitys tällä hetkellä, Veibyn uraa läheltä jo pitkään seurannut Räikkönen sanoo.

“Printsportin kaverit hoitaa Maamme-laulun”

Printsportin jatko-ohjelma heinäkuun osalta pitää sisällään kaksi Suomessa ajettavaa rallia.

– Autoglym Ralli seuraavaksi ja siitä sitten Jyväskylään, missä meillä on tiimissä myös Jari Huttunen mukana, Räikkönen kertoo.

Siinä missä Veiby kävi voittotaistelua Puolassa ainoastaan Tidemandia vastaan, muut kun eivät tämän kaksikon vauhtiin pystyneet vastaamaan, niin Keski-Suomen sorasirkuksesta Räikkönen odottaa aivan toisenlaista “kapinaa”.

– WRC2:n puolella Suomen MM-rallista tulee kyllä tosi mielenkiintoinen ja kova. On Veiby, on Huttunen ja suomalaisista (Juuso) Nordgren ja (Teemu) Asunmaa. Kaikilla on näytönpaikka ja Skodahan ei tehdastiiminä ole mukana, niin sillähän näistä nuorista kaikki haluaa nyt voittaa Jyväskylässä. Se on ihan varmaa, Räikkönen uskoo.

Viime vuonna Veiby oli Suomen MM-rallissa junioreiden ykkönen. Tänä vuonna Veiby on MM-sarjan lisäksi ajanut Skodan tehtaan tukeman MRF Racing Teamin väreissä Aasian-Tyynenmeren mestaruussarjaa hyvällä menestyksellä. Ja kun Skodan tehdastiimi nousi tässä kohtaa esiin kahteenkin otteeseen, niin Räikkösellä on myös vastaus siihen miksi Suomen MM-rallissa WRC2-luokan voittoa kahtena edellisenä vuonna juhlinut Skoda Motorsport ei Jyväskylään tänä vuonna tule.

– Ne taktikoi ja kerää pisteitä tietyistä ralleista. Siihen se liittyy.

MM-ralleissa voittoon ajaneille kuljettajille soitetaan palkintoseremonian yhteydessä aina oman maan kansallishymni. Tiimien kohdalla näin ei kuitenkaan WRC2-luokassa toimita, joten Mikolajkissa ei sunnuntaina Maamme-laulua järjestäjän toimesta kuultu. Mutta Räikkösen mukaan sellainen kuitenkin saatetaan vielä Puolan maaperällä sunnuntai-iltana kuulla.

– Jos me illalla lauletaan. Voithan laittaa siihen, että Printsportin kaverit hoitaa Maamme-laulun, kun pääsee hotellille, Räikkönen naurahtaa ja kertoo, että voittoisan tiimin mekaanikoista neljä on suomalaisia ja kaksi ruotsalaisia.

UrheiluUutiset.com onnittelee Printsport Racingia komeasta MM-voitosta!

WRC2-luokan lopputulokset

1) Ole Christian Veiby (Skoda) 2.53.39,3
2) Pontus Tidemand (Skoda) + 32,9
3) Quentin Gilbert (Skoda) + 4.20,3
4) Benito Guerra Jr (Skoda) + 7.04,9
5) Yoann Bonato (Citroen) + 7.22,9
6) Wojciech Chuchala (Ford) + 8.16,9

Veibyn keskinopeus: 107,9 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Tidemand 10, Veiby 9, Greensmith 3

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit